home > koncert > MINIVAL 10, 2.V 2008., Tvornica, Zagreb

kontakt | search |

MINIVAL 10, 2.V 2008., Tvornica, Zagreb

Dva dobra i dva vrlo loša sastava, te ovaj puta iznimno slaba posjećenost tek su polu-polovičan doseg Minivala. Razlog slabom odazivu je dakako lokalnih razloga jer je nastupio samo jedan izvođač iz Zagreba - duet REVOLTS. Ostali su bili SINTEZA (Rijeka), LEAVE ME ALONE (Osijek) i SUHO GRLO NOS (Koprivnica).

Mršavo, mršavo, najmršavije do sada. Sada je sasvim izvjesno da izvođače dolaze gledati samo njihovi prijatelji. Ha, šta će te. Ali je još uvijek pozitivno to što se barem na koncert demo izvođača okupi stotinjak ljudi. Prošli petak je bio ipak poseban izuzetak kada je Tvornica bila krcata... Uz to, večeras nisam imao foto aparat pa će te biti lišeni uobičajenih koncertnih fotografija.

Prvi su izašli SINTEZA, kvartet iz Rijeke kojeg smo upoznali na Novom zvuku u Saxu 29.I 2008. Večeras su kao i tada bili u istom sastavu sa odličnom violinisticom Majom Veljak, virtuoznim klaviristom Hrvoje Puškarićem, bubnjarem Goran Pleićem (Gin Cooler, Frakcija, E.N.I.) i frontmanom Sandi Bratonjom na basu. Podaci govore da su prije nešto više od godine dana imali i gitaristu koji je zbog profesionalnih obaveza napustio sastav. Zvuče sjajno u kolopletu klavirskih raskošnih melodija, brojnih improvizacija na violini, moćnih bas dionica i razigranim ritmičkim promijenama u svakoj skladbi. Počeli su ambijentalno u dance-rock/pop maniru s kraut-rock elementima, a ostatak nastupa prilagodili su spoju klasične glazbe i plesnih ritmova. Mahom su to sve instrumentali, a posljednja je bila jedina pjevana i djelovala je kao minimalistički indie brit-pop a'la Coldplay. U jednoj kompoziciji Sandi je bas gitaru zamjenio harmonikom izvevši laganu elegiju s prizvukom na Gotan Project, a izveli su i nekoliko novih brojeva od kojih se izdvojila "Južina" s odličnom spregom klavira i bas gitare u nezaobilaznom spoju raskošne klasične melodije s plesnim jazz ritmom i obiljem improvizacija. Sandi je šaljivo prokomentirao gledajući šačicu posjetitelja 'sad mi je jasno zašto se ovo zove Minival'. Dobili smo njihov demo materijal koji će s vremenom biti preslušan i recenziran u paketu s još nekoliko zanimljivijih demo snimaka koje smo izabrali kao reprezentativnija ostvarenja unatrag 3-4 mjeseca.

Drugi sastav večeri bio je ženski kvartet LEAVE ME ALONE iz Osijeka. One su Sara (gitara), Maja (bubnjevi), te dvije Ane, jedna na bas gitari, a druga u ulozi pjevačice. Postoje od 2005. i do sada su održale niz koncerata uglavnom po Slavoniji i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a nastupile su između ostalog u Novom Sadu i Zrenjaninu. Vrlo su mlade (oko 20-22 godine), te sviraju melodični punk s prizmom pop lepršavosti. No, zvuk i aranžmani su im sirovi i nedorađeni, linije basa i gitare su linearne, svode se na 2-3 akorda s malo riffova i bez solo dionica, a jedini element koji odskače u njihovom podosta konfuznom izrazu je slatki ciktavi vokal. Izvele su punk obradu velikog hita Cyndi Lauper "Girls just wanna get have fun", dok su im ostale skladbe blijeda autorska preslika Ramonesa, Overflova i punkerski neurednih konglomerata Satan Panonskog. Ništa koncizno i kompaktno, već linearno i podebljano prljavim lo-fi zvukom. Veoma slabo i nedorečeno, no ako ništa drugo barem su se dobro zezale i održale atraktivan nastup koji je na veliko iznenađenje završio ovacijama 'hoćemo još'. Hm...?!

REVOLTS smo već imali prilike upoznati (Novi zvuk, Sax, 6.XI 2007.), a to su dva petnaestogodišnja dječaka Borna Maksan (gitara i vokal), te Luka Presl (bubnjevi). Upravo im je objavljen debi album "Početak" (2008., Slušaj najglasnije) čija recenzija će doći u paketu s još desetak novih radova iz Zdenkove izdavačke radionice. U Saxu su zvučali očajno, zbunjeno i grozomorno neuredno, a večeras su se nešto jasnije distancirali od pubertetske konfuzije s aranžmanima. Borna je večeras odvrnuo pojačalo i distorziju do daske, te je s prljavim zvukom filao svih 40 minuta bez ikakvih maštovitih smanjenja distorzije ili pokušaja da zvuk prilagodi aranžmanima sastavljenih od unakrsnih riffova i solo dionica. Jest, sve je to energija r'n'r-a, hard-rocka, bluesa i garaže '70-tih godina uz malo pjevanja na hrvatskom, ali uz zaglušujuću distzorziju vokal je gotovo bio prekriven optimalno prejakim frekvencijama i sumnjam da ga je itko razumio osim njegovih bliskih prijatelja koji poznaju tekstove. Mali šestogodišnji Jurica se pojavio tek u jednoj skladbi sa svojim djembama koje lupka onako proizvoljno uz česta ispadanja iz ritmike, te im se pridružio na bisu kojeg su tražili njihovi prijatelji i rodbina izvevši obradu Hendrixa "Voodoo chile" i još jednu pjesmu. Ajde dobro, to su djeca pa im se sve može oprostiti. Večeras se barem nisu raspadali u zvuku i napredak je evidentan. Imali su dobar kontakt s publikom i sada nalikuju na nešto što se može nazvati rock sastav.

Kada su Revolts završili s nastupom i ono malo publike koja je u većini bila njihova okupljena audijencija se razišla, Tvornica se naglo ispraznila, te sam uspio pobrojiti trideset i dvoje preostalih ljudi uključujući ekipu na tonskom pultu, redare i barmene. Posljednji su nastupili SUHO GRLO NOS, vrlo mladi trio iz Koprivnice (između 15 i 20 godina) koji je preostalu šačicu oduševio svojim energičnim nastupom. U postavi su Ivan Grobenski (bas), Ivan Horvatić (bubnjevi) i lucidni frontmen Bruno Antolić (gitara i vokal), te izvode sjajan spoj new-wavea i indie-rocka s punk nabojem. Tekstovi su im na hrvatskom jeziku i posve su otkačeni s velikom dozom ironije, sarkazma i originalnog podravskog humora. Na linearnu melodijsku bas potku i veseli punk-pop/rock ritam gitarist Bruno plete kratke melodije bez puno improvizacija i nepotrebnih kerefeka tako da im je zvuk ogoljeni kostur u kome se sve čuje odvojeno i podjednako dominantno. Melodični su, plesni i veoma originalni, te su se izdvojile skladbe "Ljudske gamadi" i "Pony" za koju su snimili singl i video spot. Kao posljednju su izveli plesnu indie-rock pjesmu "Fufica" koju su malo sfalšali, pa su nepredviđeno odsvirali "Seksualna apstinencija" kako bi im završetak nastupa bio u rejtingu s ostatkom vrlo dobre svirke koju su do tada prikazali. Ovaj njihov vrlo upečatljiv nastup jasno pokazuje da nisu sastav kratkog daha, te da od njih valja očekivati jedan originalan glazbeni izraz otprilike tamo gdje su stali mnogi ex-Yu novovalni bandovi u prvoj polovici '80-tih godina. Imaju snimljena dva materijala "Uzalud snimljeno" i "(N)E(U)rotika" koji će također doživjeti svoju recenziju u paketu s ostalim zanimljivim demo izvođačima.

Do završetka večerašnjeg jubilarnog desetog Minivala nije stigao iz štampe novi primjerak Minizine-a 11, tako da će te o imenima izvođača na narednom Minivalu 11 biti obaviješteni naknadno od strane Marina s portala Earbugs.

horvi // 07/05/2008

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]
  • 19/04/2024 | zg, tvornica
    jonathan
  • 19/04/2024 | zg, močvara
    diocletian (new zeland)
    sitis (zg)
    snØgg (slo)
    häxänking (vž)
  • 19/04/2024 > 21/04/2024 | zg, studentski centar
    27. izdanje crš - zagreb comic cona
    ------------------------
    kevlar bikini
    luxus lord
    ka'rah
    biciklić
    jura klavijatura
    ciroza jetre
    gretta
    no more idols
    stare pizde
    pater papula
    ---------------
    ulaz je sasvim besplatan.
  • 20/04/2024 | zg, močvara
    indie-rock
    -----------
    widowspeak (usa)
  • 20/04/2024 | [srbija] novi sad, studio m
    knjižara bulevar books:
    -------------------
    dreddup (ns)
    mrt (ns)
    >> najawa @ terapija.net

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*