home > koncert > MINIVAL 13, finale, 30.V 2008., Tvornica, Zagreb

kontakt | search |

MINIVAL 13, finale, 30.V 2008., Tvornica, Zagreb

Finalna završnica okončana je s nastupom čak 5 izvođača koji su po organizatoru, medijima i općenitoj kvalitativnoj osnovi pokazali najviše domete. OPROSTI (Našice), THE ORANGE STRIPS (Labin), JUSTIN'S JOHNSON (Split), THE ROCK FLOCK (Pleternica) i S3NGS (Zagreb). Svaki sastav je u nekom pogledu pridonio nešto domaćoj rock sceni i zaslužili su se pronaći na finalu ove smotre.
[ ida prester najavljuje... ]

ida prester najavljuje...   © horvi

Nakon što sam morao preskočiti Minival 11 i 12 zbog obaveza prema HGF-u u Zaboku, te što je 23.V odgođen program zbog praznika, finale ovog revijskog demo festivala održano je 30.V. Da se pretjerano ne ulazi u moj specifičan dugački opis nastupa svakog izvođača o kojima se već podosta dugačko i široko pisalo, spomenuti ću da se u backstageu po običaju održavala dobra zabava, dok je u publici vladala prava kmica uz vrlo slab odaziv publike. Ne bih se mogao složiti s komentarima da je svemu tome uzrok koncert Thompsona koji se istovremeno održavao na Jelačić Trgu, već završetak školske godine, završni ispiti na fakultetima, a i još neki specifični događaji i manifestacije koje se po običaju održavaju tih dana (svadbe, prva pričest, krizma i sl). I sam sam bio gost na svadbi dan kasnije, a neki moji prijatelji i poznanici su ili bili kumovi ili su svoju djecu pripremali za religijske obrede.
[ oprosti i gosti ]

oprosti i gosti   © horvi

Grande finale otvorila je Ida sa šaljivim komentarima, te je najavivši OPROSTI iz Našica taj sarkazmom obojeni dio priče nastavljen. I sam band je počeo s dobrom forom na Thompsona gitarskim uvodom u "Geni kameni", no nakon svega nekoliko taktova počeli su prašiti svoj repertoar u daleko britkijem i žešćem izdanju nego li na Minivalu 9, 25.IV 2008. Imali su dva gosta, otkačenog gospodina koji je svojim gegovima i tekstovima podsjećao na Franci Blaškovića, te djevojku na pratećim vokalima. Premda nije bilo publike kao što se očekivalo, ona šačica stvarnih audiofila pozvala ih je na bis na kome su odsvirali odličnu verziju "Instrumental".
[ the orange strips ]

the orange strips   © horvi

U 23.10h na pozornicu izlaze labinski THE ORANGE STRIPS kojima je konačno objavljen album (uskoro slijedi recenzija), te su ovu priliku iskoristili kako bi s njega predstavili polovinu materijala. Bile su tu "Suffocate in love", "In the lake", "Kissed a girl", "Madras (come again)", "Letters in your mailbox" i "Loell Duinn". Odlična svirka i odličan scenski nastup, čak bolje nego na Minivalu 7, 11.IV 2008.
[ justin's johnston ]

justin's johnston   © horvi

JUSTIN'S JOHNSON iz Splita koji su bili jedan od rijetkih sastava na Minivalu izvan Zagreba što su uspjeli okupiti vrlo veliki broj publike na Minivalu 5, 28.III 2008., no ovaj puta su imali iznenađujuće malen broj obožavatelja. Razlog tome su svi već nabrojeni faktori kao i činjenica da se velika većina studenata vratila u svoje zavičaje. No, unatoč tome sastav je odsvirao pravi i žestoki ska-punk/rock koncert kao da nastupaju pred popunjenom dvoranom.
[ the rock flock ]

the rock flock   © horvi

THE ROCK FLOCK iz Pleternice su trio (dvije djevojke i momak na bubnjevima) koji je u posljednjih godinu dana strahovito napredovao iz opskurnog sastava u veoma dobar, žestok i koncizan punk-rock band, te su nastupom na Minivalu 1 po mišljenju organizatora zaslužili da se pronađu u ovome finalu. Večeras su bili veoma dobri, te ako nastave ovakvim rapidnim tempom mogli bi se razviti u vrlo obećavajući i moguće komercijalan sastav jer im potencijala u tome što rade ne manjka.
[ s3ngs ]

s3ngs   © horvi

Posljednji na ovoj podosta otužnoj slici prazne Tvornice bili su S3NGS (nekadašnji NOS3NGS) koji su se pokazali veoma originalnim domaćim izvođačem. Večeras nisu imali klavijature koje svira basist Lički, ali su si zato dozvolili odušak da se zabave i izvedu svoju varijantu indie-rocka na hrvatskom jeziku. Glazbeno su posve moderni i suremeni rock 21. stoljeća, te s The Orange Strips prednjače spram ostatka naše scene koja uz kaskanje za svjetskim trendovima najčešće poseže u retro i eklekticizam. Zanimljivost je ta, što su premda iz Zagreba i što su cijenjeni kod kritičara, band koji ima vrlo slab feedback kod publike. Barem za sada, a i sami tvrde da im je boljka studio i manjak dobro snimljenog materijala, te da najviše od svega uživaju u svirkama i koncertima.

Ovime je završila sezona 2007/2008 prvog Minivala. Valja očekivati nastavak ovog revijalnog programa na jesen. I držimo fige ovoj ustrajnoj ekipi organizatora da nastavi svoje djelovanje.

horvi // 05/06/2008

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*