home > koncert > LIVE ACOUSTIC FESTIVAL, 25.XI 2007, Spunk, Zagreb

kontakt | search |

LIVE ACOUSTIC FESTIVAL, 25.XI 2007, Spunk, Zagreb

Kao što je najavljeno, nastupili su ČOPOR, NINA, OLOVNI PLES i LOTUS. Prvi Live Acoustic Festival u Spunku je bio srdačno primljen i predstavio jedno možda buduće veliko ime domaće scene.

Dva dana za redom u Spunku. Uh-oh! Prethodne večeri na istome mjestu kada su nastupali OZ iz Ploča bila je totalna gužva i krkljanac, dok je ove bio jedan pravi ugođaj za dobar i primjeren akustični session s probranom publikom. Deset minuta prije 21h prvi na pozornicu izlazi ČOPOR iz Zadra, tj. Robi solo freak s akustičnom gitarom. Saznao sam od organizatora Stipe Periše da momak često voli eksperimente, pa nije želio koristiti uobičajeni pick-up već je gitaru razglasio samo mikrofonom što je uzrokovalo mikrofoniju zbog čega je morao biti utišan do te mjere da je gotovo bio nećujan. Glasniji od njega bili su komentari i žamor prisutne publike, te se stoga vrlo slabo razaznavalo o čemu pjeva. Ono što se uspjelo naćuti u njegovih 30 minuta izvedbe bili su dosta tužni, patetični i pomalo morbidniji tekstovi odsvirani na 2-3 akorda, no zbog pretihog zvuka skoro svima je bio smrtno dosadan i nezanimljiv. Šteta jer je evidentno da momak radi osebujnu kantautorsku spregu folka i jednostavnih minimalističkih minijatura.
[ čopor ]

čopor   © horvi

No, kada je na pozornicu izašla NINA s gitarom u pratnji Filip Kozlice iz Lotusa uz odličan i jasan zvuk, žamor se odmah slegnuo i krenula je sjajna kantautorska serija od 45 minuta. Djevojka ima fantastičan vokal nad kojim će se zamisliti Dunja Knebl, Lidija Bajuk i djevojke iz Afiona (Lidija i Marijela), te ako će se početi baviti etno glazbom biti će prvo ime domaće scene. Čak je izvela uvodnu "Ljubav se ne trži" i jednu od posljednjih "Čula jesam", tradicionalne narodne kajkavske pjesme iz Međimurja i Podravine. Ova nesumnjiva dama s vokalom i gitarskom tehnikom poput Joan Baez izvela je osim toga cijeli set vlastitih autorskih skladbi koje su pune emocija i pršte sjajnom vokalnom izvedbom. Najupečatljivije su bile "Kristali" i "Oblaci". Zbog svoje iznimne originalnosti publika ju je pozvala na sasvim opravdano zasluženi bis. Budućnost je nesumnjivo njezina.
[ nina ]

nina   © horvi

OLOVNI PLES se večeras prvo predstavio kao duet (Stipe Periša - električna gitara, vokal i Marin Pavlović - akustična gitara i usna harmonika) koji je izveo nekolicinu skladbi na tekstove A.B.Šimića ("Moje preobraženje") i A.Šenoe ("Budi svoj"), jedan instrumentalni blues i obradu "Hit the road Jack" na hrvatskom jeziku, te potom i nekoliko potpunih autorskih pjesama "Iskren do boli", "Isprati će kiša", "Pustite me van" i "Matošev blues". U posljednje dvije pridružio im se stanoviti S.F.Smolenski (ako sam dobro razumio) na tambourinu. Pjesme koje izvode na tekstove legendarnih pjesnika su staložene, pribrane i relativno mirne, no njihove autorske su posve angažirane i gotovo punkerski hardcore drske, cinične, sarkastične i ironične. Tekst "Pustite me van" glasi: 'Muka mi je od vas dragi prijatelji moji, kada vas vidim dobijem proljev i povraćam', dok niti preostale ne sadrže ništa manje doza crnog humora, zajedljivosti i provokacija na račun društveno-političkih tema i mnogih socijalnih pitanja. Kroz glazbu najviše akcenta polažu na blues koji je večeras zbog električne gitare zvučao kao hard-rock/ blues, te su svojim nastupom oduševili publiku. Uz njih gotovo pun sat vremena je prošao u hipu i ako ih imate prilike vidjeti i ćuti na nekom nastupu nemojte ih propustiti.
[ olovni ples ]

olovni ples   © horvi

Posljednji sastav LOTUS iz Zagreba (Filip Kozlica - gitara, vokal, usna harmonika i Bruno Milanović - djembe i gitara) svoj su nastup kreirali kroz splet kompozicija koje su zajednički radili s nekoliko izvođača. Prvo im se na pozornici u funkciji vokala pridružila Maja iz sastava Boje i lakovi koja je otpjevala dvije odlične, romantične i emotivne pjesme (sjajna izvedba "Na rijeci") gdje se sve troje sjajno nadopunjavalo u sprezi akustične gitare, djemba i dvoglasnog pjevanja, a zatim se ponovno vratila Nina i otpjevala pjesmu bez naslova koju su nazvali "Ljubavna". Bez ikakve sumnje, Nina je svojim vokalom dala do znanja da će biti velika prije svega pjevačica, te ovo što momentalno radi sjajno joj stoji. Moj je osobni favorit za najbolju hrvatsku pjevačicu. Potom je Lotus izveo čini mi se dvije vlastite kompozicije gdje je Bruno sa djemba prešao na gitaru, te im se u dvije posljednje pridružio Ivan Šibenik, vokal sastava Replica kojeg smo upoznali na Novom zvuku u Saxu 6.XI 2007.
[ lotus & ivan šibenik ]

lotus & ivan šibenik   © horvi

Izveli su dvije skladbe (zapamtio sam "Otvori oči" posvećena Josip Barbariću) koje su odlično aranžirane, vrlo čvrste i rockerske zbog Ivanovog specifičnog Wedderovskog vokala, te ih Lotus namjerava snimiti s još neimenovanim frakcijskim bandom u kome bubnjeve svira Melita iz skupine Spina.
Jako lijepa, mirna i opuštena večer prvog Live Acoustic Festivala za kojeg se valja nadati da neće biti i posljednja. Moj večerašnji kolega po struci bio je ponovno Hadžo s www.groupie.hr koji je malo zadocnio putovavši iz Osijeka, a Spunk je bio krcat s zagrebačkim underground glazbenicima (Orlan Tus iz Mika Male, Hrvoje iz Heroine, Melita iz Spine, Vedran iz Hitckoka...), tako da su komentari padali na sve strane. Vrlo dobro. Čestitamo organizatoru!

horvi // 27/11/2007

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: The (Fabulous) Courettes @ Močvara, Zagreb, 13/06/2024

The (Fabulous) Courettes @ Močvara, Zagreb, 13/06/2024

| 14/06/2024 | pedja |

>> opširnije


cover: ††† (CROSSES) + VOWWS @ Tvornica kulture, Zagreb, 11/06/2024

††† (CROSSES) + VOWWS @ Tvornica kulture, Zagreb, 11/06/2024

| 12/06/2024 | pedja |

>> opširnije


cover: JUTRO & KURGASHIAN, VASHE SKOVECHANSTVO & RONALDO MAXIMUM, 01/06/2024, Itaka Library Bar, Podgorica

JUTRO & KURGASHIAN, VASHE SKOVECHANSTVO & RONALDO MAXIMUM, 01/06/2024, Itaka Library Bar, Podgorica

| 10/06/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: MARK TRIPPIN + BIZZAR, 31/05/2024, Club Monkey, Podgorica

MARK TRIPPIN + BIZZAR, 31/05/2024, Club Monkey, Podgorica

| 06/06/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: SANDRAUN 30/05/2024 Cafe Berlin, Podgorica

SANDRAUN 30/05/2024 Cafe Berlin, Podgorica

| 05/06/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]
 • 16/06/2024 | zg, šalata
  body count
  >> najawa @ terapija.net
 • 20/06/2024 | zg, vintage industrial bar
  extreme deathgrind
  ----------------
  brujeira (mex)
 • 21/06/2024 | zg, msu
  ljeto u msu - bad daughter
  >> najawa @ terapija.net
 • 24/06/2024 > 26/06/2024 | zg, inmusic festival
  smashing pumpkins
  national
  hozier
  sprints
  gossip
  royksopp
  viagra boys
  sleaford modsž
  the gaslight anthem
  bar italia
  dogstar
  idem
  bombay bicycle club
  astrid & the scandals
  >> najawa @ terapija.net
 • 28/06/2024 > 29/06/2024 | ri, korzo
  prostor exportdrva
  porto etno festival no. 8:
  ------------------
  kiril džajkovski (sjeverna makedonija)
  marina satti (gr)
  folklorni ansambl tempet (makarska)
  crne mambe (srb)
  folkatomik (ita)
  porto etno orkestar zorana majstorovića (ri)
  >> najawa @ terapija.net

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*