home > koncert > Demonstracija - Mika Male i Spina, 12.11.2007. KSET, Zagreb

kontakt | search |

Demonstracija - Mika Male i Spina, 12.11.2007. KSET, Zagreb

Program demo izvođača pod nazivom Demonstracija krenuo je i u KSET-u. Ide jednom mjesečno, a ovo je njegovo drugo emitiranje.

Dva relativno mlađa i širem auditoriju nepoznata sastava održala su zajednički koncert u KSET-u koji je tog ponedjeljka odavao dojam ugodne posjećenosti. Uglavnom su se okupili prijatelji i poznanici izvođača, a prvi sastav Mika Male iz Zagreba nazivnik 'demo' može staviti pod znak pitanja. Oni imaju jedan d.i.y. album ''Bijelo'' u vlastitoj produkciji (uskoro više riječi o tome), te su ga ovom prilikom i prezentirali, a po viđenom i odslušanom može se zaključiti da se radi o indie-pop smjesi postmoderne s blagim akcentom na gothic. U postavi su dvije djevojke (Jelena Radošević - bas gitara i Majda Bojić - violina) i dva momka (Izvor Simonović Majcan - bubnjevi i frontmen Orlan Tus - vokal, gitara i klavijature), te su kroz sat vremena odsvirali zanimljiv repertoar koji je zbog dosta lošeg razglasa vukao na lo-fi zvuk. Tekstovi su na hrvatskom jeziku, no o čemu je točno riječ više će se saznati nakon preslušavanja albuma. Uglavnom, sve skupa zvuči kao kohezija akustičnih Crime And The City Solution, Nick Cave And The Bad Seeds, Haustora iz faza albuma ''Bolero'' i ''Tajni grad'', Rundekovih solo albuma, no najviše od svega podsjetili su na nekadašnji Roderick iz Osijeka iz vremena istoimenog prvog i jedinog albuma iz 1990.
[ mika male ]

mika male   © horvi

Spina je već podosta znan sastav koji je krenuo prošle godine najavivši svoj veliki kreativni potencijal koji izgleda neprekidno stagnira. Ove godine su pobijedili na demo festivalu Sound Invasion u Boogaloo (02.05.2007.) i tom prilikom dobili pravo da snimaju singl, no od toga po svemu sudeći neće biti za sada ništa zbog nekih nepredviđenih organizacijskih problema koji nisu u domeni same grupe. Večeras su se predstavili u neočekivano blijedom izdanju i premda su sve skladbe tehnički dotjerali po suhoparnom akademskom principu stekao se dojam da u njihovom, barem večerašnjem, pristupu manjka prijeko potreban element stanovitog autorski čvršćeg kreativnijeg koncertnog naboja, barem za klub kao što je KSET.
[ spina ]

spina   © horvi

Neke skladbe su doživjele određene zvučne promijene (daleko više naglaska na soul-funky), no na uštrb samih aranžmana gitara koja je prije zvučala daleko konciznije sada je stavljena u funkciju ritma čime je njihova glazba dobila na plesnijem elementu zbog čega se izgubila osnovna melodijska struktura. Tek negdje pri samom kraju repertoara odsviran je čvršći komad u kome je gitara dobila puni sjaj, ali to je bilo isuviše malo za Spinu od koje se nakon sjajnog nastupa na prošlogodišnjem HGF-u u Bedekovčini i pobijede na Sound Invasion daleko više očekivalo. Ipak i činjenica oko lošeg razglasa te večeri podebljala je njihov nešto lošiji dojam, mora se priznati. Možda je ovo ipak prekratki vremenski period za razvitak sastava (bubnjarka Melita tvrdi da je razlog tome što se maksimalno tjedno održe dvije probe), te će po svemu sudeći valjati pričekati nešto dulje vrijeme da se njihov koncertni zvuk obogati nekim zahtjevnijim i sofisticiranijim elementima koji im trenutno manjkaju što je večeras uzrokovalo prilično šuplji i glazbeno podosta linearan materijal.
[ spina ]

spina   © horvi

Kako god, prisutna publika se solidno zabavila cupkajući na Spinin mekani soul-funky-blues-pop otpjevan na engleskom jeziku i ne može se reći da je provedeno vrijeme sumornog jesenskog vlažnog ponedjeljka bilo bačeno uzalud. Bilo je tu svega poznatog u repertoaru - od autorskih ''Clouds'', ''Shrink'' i ''Sensecution'' do vrlo dobrih obrada ''Personal Jesus'' (Depeche Mode" i ''Mad world'' (Tears For Fears). No, još jednom, loš razglas je učinio svoje tako da Spina jednostavno nije mogla pružiti svoju pravu sliku.

horvi // 18/11/2007

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Mick Harvey w/ Amanda Acevedo @ Rojc, Pula, 14/6/2024

Mick Harvey w/ Amanda Acevedo @ Rojc, Pula, 14/6/2024

| 19/06/2024 | nina kc |

>> opširnije


cover: Dropkick Murphys @ Šalata, 12/06/2024

Dropkick Murphys @ Šalata, 12/06/2024

| 16/06/2024 | dora pavković |

>> opširnije


cover: Fijuk sajam, 02/06/2024, DKC Pomorandža, Podgorica

Fijuk sajam, 02/06/2024, DKC Pomorandža, Podgorica

| 16/06/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: The (Fabulous) Courettes @ Močvara, Zagreb, 13/06/2024

The (Fabulous) Courettes @ Močvara, Zagreb, 13/06/2024

| 14/06/2024 | pedja |

>> opširnije


cover: ††† (CROSSES) + VOWWS @ Tvornica kulture, Zagreb, 11/06/2024

††† (CROSSES) + VOWWS @ Tvornica kulture, Zagreb, 11/06/2024

| 12/06/2024 | pedja |

>> opširnijewell hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*