home > koncert > KOVAA RASVAA, FORCA MACABRA, NO SANCTUARY @ Reci:Klaonica, 13/10/2017

kontakt | search |

KOVAA RASVAA, FORCA MACABRA, NO SANCTUARY @ Reci:Klaonica, 13/10/2017

Priznajem, od onih sam kojima je na Reci:Klaonica teško reći "neću". Zna i po nekoliko mjeseci proći da tamo nema koncertnog programa, što je dovoljno da se zaželim ponovo zavući u to skrovito i živopisno sjecište apokalipse i utopije gdje mogu uživo slušati bendove iz svih krajeva svijeta za koje uglavnom nikada nisam čuo. Također, biranje puta preko kompleksa bivše gradske klaonice do dotičnog skvota mi je uvijek iznova zanimljiva i uzbudljiva stavka dolaznog rituala. Naime, prije nego što dođete do tog rasadišta klica anarhizma, pomirite se da vas čeka romantično-idilična šetnja kroz smetlište kapitalizma koja izgleda otprilike ovako:
[ 1) U mraku naletite na ogradu i zapitate se kako ju preći. ]

1) U mraku naletite na ogradu i zapitate se kako ju preći.

[ 2) Pronađete prolaščić dovoljno širok da možete progurati sebe i bajk kroza nj. ]

2) Pronađete prolaščić dovoljno širok da možete progurati sebe i bajk kroza nj.

[ 3) Nastavite ravno do prvog objekta, hodate uz njega i skrenete u prvi prolaz desno. ]

3) Nastavite ravno do prvog objekta, hodate uz njega i skrenete u prvi prolaz desno.

[ 4) Ravno, pa prvi prolaz lijevo. ]

4) Ravno, pa prvi prolaz lijevo.

[ 5) Ravno. ]

5) Ravno.

[ 6) Skrenete lijevo i ne gledate grafit Sarme, jer ako vas podsjeti da ste gladni, neće vas iza ugla čekati zalogajnica. ]

6) Skrenete lijevo i ne gledate grafit Sarme, jer ako vas podsjeti da ste gladni, neće vas iza ugla čekati zalogajnica.

[ 7) Čekat će vas još jedna pitoreskna šetnica, po kojoj idete ravno. ]

7) Čekat će vas još jedna pitoreskna šetnica, po kojoj idete ravno.

[ 8) Ali ne hodate do kraja staze, već skrenete lijevo kod idućeg grafita. ]

8) Ali ne hodate do kraja staze, već skrenete lijevo kod idućeg grafita.

[ 9) Naprijed, pa desno. ]

9) Naprijed, pa desno.

[ 11) Ravno. ]

11) Ravno.

[ 12) Pozdravite frenda kojeg sretnete na putu. ]

12) Pozdravite frenda kojeg sretnete na putu.

[ 13)

13) "Di si, kralju?"

[ 14) Ravno. ]

14) Ravno.

[ 15) Evo vas! ]

15) Evo vas!

[ 16) Dobrodošli u Klaonicu. ]

16) Dobrodošli u Klaonicu.

Doduše, postoji i više jednostavnijih putova s manje zavoja, ali tko kaže da je najakši put uvijek najbolji. Ipak, za koju se god rutu opredijelili, budite inkognito i izbjegavajte direktni ulaz preko glavne kapije na Heinzelovoj, jer portirov noćni posao je da nikoga ne pušta.

Jednom kada dođete do koncertnog prostora, vibra je skroz opuštena. Nema negativne nabrijanosti kakvu ponekad odašilju uobičajeni klupski redari, niti straha da će neka neuračunjiva budala napraviti sranje i pokvariti svima večer. Barem ja nikada nisam tamo doživio niti naznaku takvog razvoja situacije. Neće se čak dogoditi ni da Sven Narušitelj tijekom dipsomanske epizode zaluta u Klaonicu i smara vas svojim ridikuloznim performansima, jer tu lokacijsku "privilegiju" imaju Krivi Put, Medika ili neka random lokacija u centru grada.

Na tapetu je prošlog vikenda bila "Dvodnevna pank nabijačina" za koju se ne bih čudio da je trebala biti održana u Attacku, ali kako se klub ove godine otvara tek u studenome, vjerojatno je prebačena u Klaonicu. Drugi dan je bio duplo slabije posjećen od prvoga, jer nije bilo niti lokalnih support snaga, niti nekog imena poput Generacion Suicida koje se iz nekih prijašnjih posjeta Zagrebu pamti kao punilica kluba.
[ Merch kutak ]

Merch kutak

Večer oko ležernih 23h otvara španjolska doom/crust/d-beat/metal zujalica No Sanctuary, koja se slučajno zove po istoimenom hrvatsko-belgijskom festivalu, a namjerno svira nešto što bi upravo tamo moglo proći u line-up. Kao i većina otvarajućih bendova svugdje ikad, i ovi su zagrijali publiku, iako nam za ovo doba godine i nije bilo tako hladno.
[ No Sanctuary ]

No Sanctuary

[ No Sanctuary ]

No Sanctuary

[ No Sanctuary ]

No Sanctuary

[ No Sanctuary ]

No Sanctuary

Nakon njih nastupio je finski bend Forca Macabra koji je toliko oduševljen brazilskom hc/punk i thrash metal scenom 90-ih da su odlučili stihove spjevati na portugalskom, iako su neki komentirali da se radi o pigeon portuguese jeziku zaprljanim finskim naglaskom. Doduše, ne radi se o ekipi koji je prekjučer otkrila Ratos De Porao i prva dva albuma Sepulture, pa se odlučila furati na retro spiku, već bend zaista postoji od početka 90-ih kada je taj đir bio posljednji stilski krik. Izgleda da oni i dalje muzički žive u tom razdoblju što im zapravo nitko od prisutnih nije zamjerao, jer su zvučali dosta solidno, nabrijano i uvjerljivo. Ako vam se po glavi vrti nesvakidašnja pomisao na nepredvidivu činjenicu da je na drugom bendu bilo više ljudi nego na prvom i da su se neki počeli čak i rasplesavati, u pravu ste. Doduše, jedan posjetitelj je čak i po podiju radio kolutove prema naprijed, ali dotični to redovito čini, a njegov identitet nije poznat samo redakciji, već i dobrom dijelu tamošnjih podijskih aktivista.
[ Forca Macabra ]

Forca Macabra

[ Forca Macabra ]

Forca Macabra

[ Forca Macabra ]

Forca Macabra

[ Forca Macabra ]

Forca Macabra

Na nekoliko posljednjih pjesama je na bas uletila i cura koja je prednjačila u performansu svojom pokretljivošću. Kasnije su joj se pridružile ispred bine gitaristica i vokalistica koje su skupa s njom i bubnjarem iz Forca Macabra činile postavu posljednjeg benda večeri zvanog Kovaa Rasvaa. Njihov nastup je sigurno tehnički bio koplje ispod prethodnog, iako i dalje dovoljno čvrst za jedan metalizirani punk bend, ali su zato svoje zemljake i prijatelje pomele performansom. Cure su u isijavanju svojeg pravedničkog gnjeva letjele na sve strane i publika ih je u tome nastojala pratiti. Donekle je i uspjela, tako da je večer ipak završila u solidno prolivenoj količini znoja. Pritom nije nitko dobio mikrofon na stalku u zube ili ostao bez kablovskog kontakta na relaciji instrument-pedala-pojačalo, jer uvijek se spontano našao netko tko bi ispred izvođača napravio živi zid (ili prije živu ciglu) kada je bilo potrebno da se ne dogodi neki nenamjerna nezgoda takvog tipa. Takav tip spontane ad hoc redarske intervencije od samih sudionika zabave je najprirodniji oblik (samo)zaštite, jer nikoga ne sputava u provodu, a na kraju svi ostanu živi i zdravi. Nema slobode bez odgovornosti i nema djelotvornijeg osjećaja odgovornosti od kolektivnog koji se igrom slučaja i bez prisile rotira među pojedincima.
[ Kovaa Rasvaa ]

Kovaa Rasvaa

[ Kovaa Rasvaa ]

Kovaa Rasvaa

[ Kovaa Rasvaa ]

Kovaa Rasvaa

[ Kovaa Rasvaa ]

Kovaa Rasvaa

Na prvom danu festivala smo ipak svjedočili većoj eskalaciji pozitive te brojnijoj i supkulturno raznolikijoj škvadri, ali to nikako nije prepreka da drugi dan proglasimo promašajem. Pošto je malo tko poznavao bendove druge večeri, vjerojatno nije ni imao neka posebna očekivanja osim čuti malo buke, popiti piće te ležerno minglati i komunicirati s okupljenim narodom. U tom pogledu u Klaonici nikada nije trulo, jer uvijek možete s istim neopterećenjem doći, vidjeti, ostati na afteru ako treba i do jutra, otići i idući put se vratiti po još. Pritom vam se mogu zalomiti i neočekivano dobre zabave poput ove (Days N' Daze) i ove (Accident, Sepukku, Jilted), ali čak i da ne bude tako ludo i nesvakidašnje, garantiram vam da se nikada nećete razočarati.

ognjen bašić // 17/10/2017

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*