home > koncert > KING UBU, 22.XI 2016., Močvara, Zagreb

kontakt | search |

KING UBU, 22.XI 2016., Močvara, Zagreb

Na samom početku se moram ispričati bendovima koji su nastupali prije King Ubu jer ih nisam pogledao s obzirom da nisam niti gledao najavu da će to biti večer s nekoliko izvođača. Poslušao sam jedan pod imenom Sedam Dana Japana, tak nekak, bio bih preblesav da vam sad kažem njihovo točno ime, nemam pojma, ali su dobro razvalili i baš su mi bili zanimljivi taman da si naručim pivo. Sviraju alternativni rock što nije u indie Pixies, Placebo, Coldplay, Radiohead i takvim gabaritima, već su više u punk-hardcore fazonu, čas dosta žestoki vukući na noise, a čas psihodelični. Standardan su trojac (gitara, bas, bubnjevi), svi su na vokalima ko' Beatlesi i imali su solidnu potporu frendova. A, da ne zaboravim, svirka je bila u onom prostoru pored šanka.
[ Sedam Dana Japana, 22.XI 2016.,Močvara ]

Sedam Dana Japana, 22.XI 2016.,Močvara   © Horvi

Nego, došao sam na koncert KING UBU, meni najboljeg hrvatskog benda koji momentalno ima i najbolji domaći album uz Subscale - "Devolution", naravno, ne morate se složiti s mojom subjektivnom procijenom, ali ja znam zakaj volim oba benda i zakaj su mi srcu draga: drugačiji su od svih stereotipova. A kad si drugačiji, neminovno si i manje vrijedan u očima i ušima auditorija, što je skroz jasno jer ne podliježeš uobičajenim načelima, pa je na njihovoj svirci bilo prisutno tek svega desetak-petnaestak ljudi. Bend nikad prije nisam vidio uživo, slušao sam ih još ranih 90-ih, sad smo se prvi puta susreli, jebate, kaj čovek mora napraviti i pregruntati u životu, zgutati mali milion problema da dođe do ovakvog benda. Njihova mjuza je razarača, spoj Šarlo Akrobate, Minuteman/ Firehose, Fugazi i Nomeansno, eksplozija s kompleksnim aranžmanima, neki bi rekli progressive-punk i još ponešto, s tragovima noise/ post-grunge etike, hardcoreom NY škole, Black Flag obrazaca, ma jebeno, kak' bi rekel Njec iz Abergaz kojeg večeras nije bilo, a trebao je biti da vidi i čuje kako se punk špila na artističkoj bazi.
[ King Ubu, 22.XI 2016.,Močvara ]

King Ubu, 22.XI 2016.,Močvara   © Horvi

Jer King Ubu jesu punk bend, čudan trojac sa čudnim zvukom koji nije za svakoga. Za mene jest. Da vam sad pojašnjavam performanse njihove glazbe bilo bi uistinu stupidno; nitko ne voli čitati opis glazbe, a mogao bih vam ovdje napisati cijelu disertaciju šta je ovaj trojac napravio i odsvirao: to je kreativnost u rangu Šarlo Akrobate i ako se sjećate onih luđaka s Krka, Mamojebac. To je bio drugačiji pogled u punk od onih stereotipnih šablona Exploited, Dead Kennedys, te pogotovo kalifornijskog punka koji unatoč izlizanosti i suhoparnosti za divno čudo još uvijek jako dobro prolazi u kalupima naših bendova.
[ King Ubu, 22.XI 2016.,Močvara ]

King Ubu, 22.XI 2016.,Močvara   © Horvi

Ovaj bend je u svojoj originalnosti svrsishodno detaljiziranog pristupa (gitarist i vokalist Saša Špoljar se koristi i stalkom s tekstovima - šalabahterom), izveli su kompletan materijal s albuma u malo drugačijem poretku što je izbacilo iz takta tu njihovu koncepcijsku strategiju počevši sa "Susjedi", pa "Usud" i "Uspavanka", "Strah bolest", "Stanje uma", te završili rasturačama "Polaritet" i "Zakon". Između njih su ubacili samo dvije iz ranijeg opusa - "Crkva/ Porez" i "Bliski susret". Snimljen je i kompletan video materijal, pa ćemo u dogledno vrijeme saznati kako to zvuči na zapisu.

horvi // 25/11/2016

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Buč Kesidi / Ljubičice / Mokri Nenad @ Sax, Zagreb, 23/01/2020

Buč Kesidi / Ljubičice / Mokri Nenad @ Sax, Zagreb, 23/01/2020

| 24/01/2020 | pedja |

>> opširnije


cover: Pero Defformero @ Vintage Industrial Bar, Zagreb, 16/01/2020

Pero Defformero @ Vintage Industrial Bar, Zagreb, 16/01/2020

| 21/01/2020 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Apocalyptica @ Tvornica kulture, Zagreb, 20/01/2020

Apocalyptica @ Tvornica kulture, Zagreb, 20/01/2020

| 21/01/2020 | johnny mcfearless |

>> opširnije


cover: Sinead O'Connor @Tvornica kulture, Zagreb, 15/01/2020

Sinead O'Connor @Tvornica kulture, Zagreb, 15/01/2020

| 19/01/2020 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: nemanja, Seven Mouldy Figs, Peglica i Komandos @ Mladinski Center Krško, 28/12/2019

nemanja, Seven Mouldy Figs, Peglica i Komandos @ Mladinski Center Krško, 28/12/2019

| 05/01/2020 | jan vržina |

>> opširnije


> chek us aut!
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*