home > koncert > KAWASAKI 3P @ KSET, Zagreb, 02/03/2016

kontakt | search |

KAWASAKI 3P @ KSET, Zagreb, 02/03/2016

Možda ste čuli već da KSET ovih dana slavi četrdeseti rođendan. Ako niste, sad znate. Sretan rođendan, KSET-e! U ime tog velikog jubileja, ksetonje su, naravno, odlučile organizirati ponešto gigova. Mislim, rade to oni i inače, ali ovo nisu bilo kakvi gigovi. Cinkuši, Psihomodo Pop, TBF, sve su to imena koja su u većoj ili manjoj mjeri obilježila djelovanje ovog kluba, a u međuvremenu i prerasla njegove kapacitete. U taj se popis lijepo uklapaju i Kawasaki 3p, junaci naše današnje pripovijesti. Ono za što još smatram da vrijedi istaknuti u uvodu, to je ta otkačena činjenica da je cijena karte u pretprodaji bila 80 kuna a na ulazu 60. Poprilično ingeniozna ideja, skidam kapu onome kome je sinula. Tim više što su karte, očekivano, bile rasprodane. Tako da se očekivao dernek popriličan, "u intimnoj atmosferi", "samo za odabrane", "najvjernije fanove".
[ kawasaki 3p ]

kawasaki 3p   © lejapeja

U tu se kategoriju, ne krijem to nikad, ubrajam i sam, budući da sam već odavno prestao brojati sve pohođene njihove gigove. Nije to ni tako velik uspjeh jer su, izuzevši jednu pauzu prije nego što je album Goli do pasa ugledao danje svjetlo (poprilično glupa izreka, složit ćete se, što ako je štampan isključivo po noći?), poznati kao likovi koji ne propuštaju priliku za svirku. A ni organizatorima ih nije mrsko zvati jerbo znaju da uz njih uvijek ide krdo raje, par hektolitara prodanog piva, i par tona dobre zabave. Tako da je momke skoro pa nemoguće fulati, pogotovo ako živiš u Zagrebu. Pa evo, samo u posljednjih nekoliko mjeseci im je ovo bio četvrti put da sviraju u gradu. I što onda? Ima netko da se buni? Ne vjerujem. Zbilja mislim da Kawasaki 3p nikome ne smeta. Što za jedan (u osnovi ipak) punk bend nominalno možda i nije najpozitivnija osobina, čisto po onoj liniji da ako nemaš neprijatelje da se onda vjerojatno nisi nizašto zauzeo. Ako ćemo iskreno, i nisu, ne. Ali, koga briga. U mojim, a bogme i u mnogim drugim očima, Kawasaki 3p i dalje ima masu kredibiliteta i značaja. Zašto? Zato što nisu, poput mnogih svojih generacijskih i scenskih kolega, promijenili briju, ni otupili oštricu. Na novim pjesmama Kawasaki 3p-a nećete naići na komentare razočaranih starih fanova kako ne mogu vjerovati u kakvo govno su se pretvorili. Kawasaki 3p je neupitno komercijalno vrlo uspješan bend, mislim da možemo govoriti čak i o pripadanju svojevrsnom mainstreamu. Upravo zato, ja im od srca čestitam što su uspješno izbjegli "prodaju". Ok, otišli su na Doru. Ali to je sve. Nakon toga je mainstream prigrlio njih, a ne oni njega. I to u njihovom slučaju savršeno funkcionira iz razloga što u biti nisu trebali raditi nikakve promjene, prilagodbe ni kompromise. Samo su trebali ostati jednaki blesani, fakini i zajebanti kao što su i bili. Nije ni to baš lagan zadatak jednom kad se uđe u ozbiljne godine, ali oni ga odrađuju kao od šale. To jest bez "kao", samo "od šale".
[ kawasaki 3p ]

kawasaki 3p   © lejapeja

[ kawasaki 3p ]

kawasaki 3p   © lejapeja

Skužio sam, inače, koja je shema sa KSET-om, zašto nikad nije do kraja ispunjen. Zato što su očito toliko uviđavni da naprosto uvijek prodaju toliko karata da se unutra i dalje može disati i hodati. Hvala im na tome. Nego, da pređemo na stvar. Gig je otpočeo Lovcem i starim favoritom Knžpu. Taman za odmjeravanje snaga i razvrstavanje sviju spremnih na malo "intenzivnije sudjelovanje" u prve redove. Tako nešto je i otpočelo na Malom medi, pogo se prolomio i nije prestajao do kraja koncerta. Nije bio naročito velik ni naročito žestok, baš onako simpatičan, KSET-ovski. Za to je vrijeme bend gore, naravno, pričao nebuloze i svirao besmislice. Nevjerojatno je to, da uspijevaju biti takvi maheri od fešte bez da imaju mogućnost da spoje dvije misli i koherentno nam ih prezentiraju. Na Tomfu i Demirela mislim. Zbilja ih obožavam vidjeti na stejdžu i smatram ih legendama, ali vrag me odnio ako sam ikada uopće razumio što to točno oni mumljaju, a kamoli da sam to nedajbože smatrao smislenim. I to je samo jedan od razloga zašto je to njihovo spomenuto egzistiranje na našoj srednjestrujaškoj sceni popriličan paradoks. Mislim, nije tajna da se mnogi glazbenici drogiraju, ali K3P je od svoje sprženosti uspio napraviti svojevrstan brend, što je u nas uspjelo još valjda samo Baretu. Baretu čije su Teške boje, usput budi rečeno, i odsvirali na karju svoje Ribe, ukazujući nam pritom na to o koliko se u biti sličnim melodijama radi. Osamdeset kuna nije mala cijena za koncert, ali nam se zato bend odužio (za razliku od tonca, koji je malo ostao dužan, pogotovo što se tiče puhača) s jako dugom setlistom. Sve skupa dvadeset i devet stvari, ako se ne varam. Od čega doslovno cijeli pretprošli album Idu Bugari, za kojeg se ipak čini da će s hitčinama Puta Madre i Ni da ni ne ostati najjači u bendovoj karijeri. Kažem, svirali su sve i svašta, tako da ostaje pomalo nejasno kako to da se nije našlo mjesta za hitčine poput 3problema i Kak si? Pa tak!... Doduše, sasvim je moguće da su jednostavno zaboravili da te stvari postoje. Ne bih se iznenadio. Od novotarija bih možda mogao spomenuti i da su se malo zarotirale uloge u nekim pjesmama, pa je tako Pavlica (nadam se privremeno) odustao od Antonije, a Kaj Kaj Kaj je predana u ruke gitaristu Babketu koji je odradio solidan posao. Nerealno je očekivati da će gig od dva sata cijelo vrijeme imati jednak intenzitet, nije to ni ovdje bio slučaj. No, zato je završni udarac omeđen legendarnom Sjekirom u glavu i još legendarnijom Snifa san glu doveo stvar do definitivnog usijanja i osigurao da si Kawasaki 3p s punim pravom smije upisati u dnevnik pokoju crticu o još jednoj rutinskoj pobjedi. Ništa drugo se na domaćem terenu ni ne očekuje, ako ćemo pravo.
[ kawasaki 3p ]

kawasaki 3p   © lejapeja

Nismo im dali da nas se tako lako lako riješe, pa smo dobili poklon u vidu povika da nas je malo i da smo pičkice, a i u ringišpilu su nas provozali odmah zatim. Onda se sat približio ponoći, svjetla su se upalila, a iz zvučnika je zagrmilo Farmersko srce. Ako je srce bilo na farmi, onda nam je mozak bio na paši, a ruke i noge smo koristili kako bismo udarali brigu na veselje. Što znači da je sve prošlo točno onako kako je i bilo zamišljeno. Drugim riječima, odlično.

ujak stanley // 04/03/2016

Share    

> koncert [last wanz]

cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*