home > koncert > Velika rock eksplozija #8, 2.dan: HALTER EGO + SEBASTIAN DOE + RADIO AKTIV @ Hard Place, Zagreb, 09/10/2015

kontakt | search |

Velika rock eksplozija #8, 2.dan: HALTER EGO + SEBASTIAN DOE + RADIO AKTIV @ Hard Place, Zagreb, 09/10/2015

Velika Rock Eksplozija ima svoju koegzistentnu priču da upoznava publiku s novim bendovima i zanimljivim potezima što ponekad čine čudesa. Eto tako, nisam se prošle večeri mogao načuditi bendu Mr. Albino koji su me totalno oduševili, no ove večeri baš i ne nemam neki osobito jaki dojam kojeg mi je upropastio bend, odmah ću to reći - Sebastian Doe.
[ Halter Ego ]

Halter Ego   © horvi

Prve su bile vrlo simpatične djevojke iz Zagreba, HALTER EGO, kompletno ženski četverac koji praši tipičnu Ri-rock/punk spiku na solidan način. Osjeti se u njima Parafa, Termita, ranih Let 3, pa Ogledala, Fita, Grada, ustvari one punk-rock scene koja je već evo skoro 4 decenije neprekidno prisutna kao glavna opozicija zagrebačkom šminkeraju. Cure su vrlo mirne na bini, nema tu nikakvih kerekefeki, vidi se da su samo dobar demo bend koji bi mogao i puno bolje napraviti u zvuku da imaju kvalitetnije instrumente. Znam, jedini Gibson kojeg svira jedna od ovih cura daje im punoću zvuka, to je instrument napravljen iz ljubavi prema r'n'r-u, a keramički posložene konfiguracije jeftinih imitacija iz Kine to ne može ruknuti svom silinom onako kako bi cure to htjele. Zato su im melodije zvučale linearno s ponekim pokušajima kompaktno razdvojene svirke, a ako ćemo gledati u prošlost, svi oni nekad jako dobri ex-Yu bendovi iz vremena punka i new-wavea su svirali neke jako dobro imitacije instrumenata na stara 'lampaš' pojačala koja su se dobavljala uglavnom iz radio-industrija Niša, Zagreba i Banja Luke ili su se prepravljala da imaju 'druk i šus' nalik na britansku i američku rock scenu. Malo tko je osim Bregovića mogao nabaviti Marshall pojačalo, Rickenbacker bas, Les Paul i nešto slično. To je velika razlika koja mnoge bendove tjera u vlastiti ćorsokak služenja možda i najboljeg kreativnog perioda u životu gdje taj osnovni zvuk za kojime se teži mora silom prilika biti marginaliziran na uštrb žganaca s lukom, a hoće se svirati prljavi punk. E, fuck, pogledajte koje su instrumente svirali Pistolsi, The Clash ili The Stranglers, nije to isto ko' u siromašnih Hrvata i ex-Yu Balkanaca u 21. stoljeću. Cure uopće ne zvuče loše, nikako, imaju one podosta emancipirane, pa i pomalo erotizirane tekstove koji nikoga ne dovode do ekstaze, još uvijek nemaju razvijenu sposobnost posebnosti odvajanja od klišeja upravo zbog zvuka s kojime barataju, odsvirale su jedno 5-6 autorskih stvari prilično žestoko koliko su mogle, a na kraju nas počastile s obradom "I kissed a girl' Katty Perry koja je zvučala nešto poput Idola, obrade "Hajde" Chuck Berryija, svima poznatije kao obrade The Rolling Stones "Come on" što se zna svake prestupne godine okrenuti na nekom boljem radiju. Simpatično, ali sve skupa i neuvjerljivo. Za vrijeme njihovog nastupa odrerđeni dio vrlo rijetke publike se čak i koprcao vamo-tamo odavajući, ajde-de, rečeno solidan feedback. Simpa cure. Palac gore!
[ Sebastian Doe ]

Sebastian Doe   © horvi

Međutim, kad su počeli sa svirkom SEBASTIAN DOE, imao sam osjećaj kao da sam u nekadašnjoj JNA ili u zatvoru i da me stalno kljuka po glavi jedan te isti slogan, samo pretvoren u drugu varijaciju, onu Lennonovsku koliko je ljubav važna u životu. Lennon i The Beatles su to znali jako dobro iskoristiti kao trendovski hir prije 50 godina, ali danas ovakva jeftina furka više nikoga ne ostavlja u nekakvom, pa čak niti 'moody' raspoloženju.
[ Sebastian Doe ]

Sebastian Doe   © horvi

Ok, bend ima svoje strategije podijeliti publici plastične pikse s rižom kao zvečke da ih prate u ritmu, to je zbilja jako simpatično kao i sam image vođe benda Ivana Petranovića koji je uvijek spreman za neki body-painting na licu poput recimo David Bowiea iz 70-ih. Manje je važno što momak još uvijek pokušava održavati neku dulju kosu, a vidno ćelavi. To je neminovni proces odrastanja kojeg mnogi muškarci prođu u ranim 20-tim godinama i ako nisu iskompleksirani zbog toga, pomire se s time za par godina. Ćao, nema kose, otišla fuć, nitko nije kriv, takvi su geni i tu nema pomoći. Ali njegova muzika je teror na slušatelje, a pretpostavljam i na bend koji ga prati. Evo, u kratkim crtama: manje-više svaka stvar počinje nekim ska-legatom s ponekim zgodnim stihom, međutim, kad se očekuje neka eksplozija i definicija, tad pjesma stane i pretvori se u papazjanu apsolutno neuksnog bućkuriša. Zamislite da kod kuće nemate veš-mašinu, da perete na ruke i da u jednom te istom lugu perete veš jedno 5-6 puta, a onda ga ulijete u neki gulaš koji upravo kuhate jer su vam isključili vodu. To je muzika Sebastian Doe. Apsolutno neprobavljiva makar djevojka na saksofonu, klarinetu i fruli ima instrumente koji vrijede najmanje 3000 eura, ali toliko ih bend neće na račun svojih pjesama zaraditi pa niti da sviraju ne znam koliko dugo. Ostavili su dojam benda koji bi bi ovako mogao dočekati jubilej 20 godina neuspješnog djelovanja. Ako se itko zabavio na njihovoj svirci i ako ikome znače njihove pjesme, moje iskreno saučešće. Jedan, svima vama dobro znan lik i cijenjeni muzičar koji je ovaj koncert samnom odgledao i odslušao u cijelosti mi je rekao: 'obavezno napiši da ovaj bend zvuči ko' Kawasaki 3p na tripu'.

Ajoj. Nije lako biti umjetnik, pa mi plebejci i jakobinci ništa ne razumijemo, to je jasno, nismo mi tipke klavira dijelili s Mozartom, Bachom i Schoenbergom da nam pojasne ljestvicu tonova i dinamiku kompozicije, no na sreću, kad su došli RADIO AKTIV iz Pule, ko' da je sveto sunce zasjalo na Velikoj Rock Eksploziji. Imali su odličan uvod s efektom limenog bubnja, redali su stalno dinamičke ska-punk aranžamane s polu-angažiranim punk/hardcore tekstovima o pojebenoj socijali, društveno-plotičkim odnosima, pravdi i zakonskim nejednadžbama, konačno su digli Hard Place na noge i skandiranja, te se odmah uočila sasvim druga slika prožeta dovitljivim melodijama duhačke sekcije, klavijaturama, punoćom zvuka od čak 8 instrumentalista. Praktički, pravi mali orkestar ili kako bi moderni klasični glazbenici nazvali 'chamber pop ensemble'.
[ Radio Aktiv ]

Radio Aktiv   © horvi

Prvi dio nastupa im je bio sjajan, ono baš za guštanje koje nismo dobili od prva dva benda, a drugi je pao u neminovnu komercijalizaciju latino elemenata i ležernijih tonova, pa zabavnih skandiranja, pacifističkih komada gdje se hvataju za staru Stingovu furku "One world" ili "Love is the seventh wave" u svojim interpretacijama, a da nimalo nisu orginalni svjedoči i jedna od zadnjih stvari gdje su pokupili reference također straog hita "Narcotic", pogađate Liquido. Ide roba još uvijek, pa makar ona bila ovijena i u ska-punk/reggae fromatu, uvijek se nađu uhvaćeni u toj šarži glazbenog 'overdoza' gdje je možda i jedan od zadnjih refrena 'za bolje sutra' zvučao prilično uvjerljivo spram prethodna dva benda koje publika Radio Aktiva možda nije niti slušala. Skandiralo se, plesalo i cupkalo na njihovom nastupu, ali od nekog uvjerenja u načela bolje budućnosti niti slova. Bend mora ideološki biti puno jači unatoč retro-stilu, pa gdje je nestalo to vrijeme "Trećeg svijeta" Haustora u kome se kaže 'stražari su otrovani, konji su spremni'? nema više danas te poetike kod naših eksplozivnih bendova. Oni se manje-više pale, nažalost, na karabit bez mogućnosti da iskoriste kremenjaču ili vrelo ulje. Bezopasni su, a to nije dobro i pogoduje elastičnim mainstream legurama. Ljudi sviiraju i pjevaju, trude se, no nitko od njih ne želi biti Dylan ili radikalci poput Gang Of Four ili Rage Against The Machine. Svijet ide dalje s nekim novim hitom Psihomodo Pop i Hladnim Pivom, a u radio eteru se neće desiti nikakva osobita promijena.

Zadnju večer Velike Rock Eksplozije će popratiti Jura, a tad su na rasporedu Ministarstvo Napada, Repassage i Kopito. Živio Jura, ne daj da te jakobinci što nemaju pojma kaj je 'roling stone' savladaju i dovedu u svoj kontenjer.

horvi // 10/10/2015

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*