home > koncert > HLADNO PIVO + Krešo i kisele kiše @ Šalata, 19/09/2015

kontakt | search |

HLADNO PIVO + Krešo i kisele kiše @ Šalata, 19/09/2015

Moram priznati da sam, kad sam saznala za ovaj gig, pomalo posprdno odlučila otići na nj s namjerom bilježenja svojih očekivano negativnih utiskaka i to iz razloga jer sam fan starog Hladnog Piva. I to do te mjere da sam prema novoj muzici koju rade stvorila određenu dozu averzije, čak i gađenja. No ako zanemarim taj očito subjektivan dojam benda, dolazim do zaključka da je vrijeme da se pomirim s činjenicom da to više nije onaj isti bend koji je čak i ne tako davne 2007. na istoj toj Šalati još zvučao dovoljno nabrijano da zadovolji afinitete mene i onih po ukusu meni sličnih (one famozne gigove desetak, petnaestak godina stare bolje i ne spominjati u svrhu usporedbe), a ovaj gig na Šalati u subotu 19.9. mi je ubrzao proces pomirenja s tom činjenicom, usudila bih se čak reći da sam im oprostila.
[ krešo i kisele kiše ]

krešo i kisele kiše   © ogi

Za predgrupu su najavljeni Krešo i Kisele Kiše, ska punk bend iz Rijeke. Budući da se više orijentiram na undergroundniju hrvatsku punk-rock scenu, s ovim momcima nisam imala baš nekih doticaja, pa tako nisam čak ni znala što sviraju. Fotograf Ogi mi je, kad sam ga upitala kakvi su, rekao da zvuče onako kako bi Hladno Pivo zvučalo da je nastavilo tim pravcem. Nakon eksanja litre vina u nešto više od 10 minuta, ušli smo na Krešu i Kisele Kiše. Imala sam dogovor s nekolicinom prijatelja da se nađemo ''negdje dolje za vrijeme predgrupe jer na predgrupu i tako nitko ne ide'' i tu sam se gadno prevarila. Unatoč blagoj kišici koja se spustila taman kad je koncert počeo, na Kreši i Kiselim Kišama okupio se nemali broj posjetitelja, što je ovim momcima svakako dobro sjelo kao promocija, i to baš sad kad su krenuli snimati svoj treći studijski album. Ušli smo u trenutku kad su svirali obradu ''Ti si moj hit'' Grupe 777, za moj ukus baš odlično pogođena pjesma za odličan prvi dojam. Dok smo se dokopali partera stvar se već promijenila u obradu Miše Kovača koji je, kako oni kažu, napisao Cesaricu. Osvrnuvši se oko sebe shvatila sam da je u publici bila samo mlađarija. I to od jedno 7 godina do najviše 16 i tu i tamo pokoji roditelj. Iako ni ja nisam bogznakaj stara, u posljednje vrijeme mi se po koncertima sve više događa da se osjećam staro, što je možda loše za mene, ali je dobro jer klinci bar slušaju ok muziku. U moje vrijeme većina je u tim godinama bila na cajkama i nekim gadnim šminkerajima. Nego da se vratim na gig, nakon obrade Mate Miše Kovača uslijedila je još jedna stvar i koncert je već bio gotov, taman kad je postajalo sve bolje. Sve u svemu, Krešo i Kisele Kiše su se u svojem tridesetominutnom nastupu pokazali kao pun pogodak za zagrijati atmosferu prije Hladnog Piva.
[ hladno pivo ]

hladno pivo   © ogi

Nakon njih uslijedila je 20-minutna pauza nakon koje su se na binu popeli Hladno pivo i otvorili gig pjesmom Žena s najnovijeg albuma ''Dani zatvorenih vrata''. Isto ime dijeli i turneja u sklopu koje su nastupili po najvećim gradovima Lepe naše. Publika je bila u ekstazi, prepun parter, poluprazne tribine, generacije obitelji od najmlađe seke do stare tetke i djeda, klinci u majcama na bendove koji veselo cupkaju i iz petnih se žila deru tekstove svih pjesama - u svakom slučaju koncert je na početku izgledao više kao vesela obiteljska fešta nego kao rock koncert. Mile je od samog početka pa sve do kraja giga zadržao nabrijanost i energiju. Interakcija s publikom također se pokazala kao njegova jača strana pa se može zaključiti da ga ni staž, ni znoj, ni godine nisu spriječili da odlično odigra ulogu frontmena. Kako na njemu, tako se i na cijelom bendu vidjelo da im se, iako su prošle već i neke godine, i dalje da svirati. I to ne samo da im se da, već očigledno uživaju u tome što rade i prepuštaju se tome do kraja. U tom segmentu se može reći da su zadržali taj neki pank stav, ako već ne i muziku. Hladno Pivo nas je dakle kroz prvih desetak pjesama provelo većinom kroz nove kompozicije, a tu i tamo bi zalutala i poneka ''umjereno stara'' poput Sreće i Kaže stari što nam fali. Taj dio koncerta ispratili smo sa stepenica iznad partera ispijajući hladne pive s kioska sve dok Mile nije najavio retro blok. Pobacali smo limenke u zrak i doslovno utrčali u pogo. Sjećam se da je Mile u jednom trenutku rekao da će svirati stvari iz vremena kad su svirali prebrzo, jer su shvatili da su sve stvari zvučale puno bolje kad se ubrzaju za duplo - a onda su iste te stvari odsvirali presporo.
[ hladno pivo ]

hladno pivo   © ogi

Moram priznati da se dok su izvodili te starije stvari nekako dalo naslutiti da im se to više neda. Čak bi tu i tamo nešto fulali, tj. zvučalo je kao da na probama i nisu svirali te stvari. A šta ćeš, kad 20 godina vrtiš jedno te isto očito je da dosadi. Nakon retro bloka uslijedila je nova stvar Zombi party gdje su Hladno Pivo dosegli novu razinu jer su, navodno po prvi put puštali muziku s mix pulta. Još nekoliko stvari i pobrali su se sa stejđa. Publika ih je zvala na prvi bis te su se vratili opet s novim, meni nepoznatim pjesama, koje su se ipak pokazale da im više leže nego stare. Nakon još 5-6 stvari opet su otišli sa stejđa i publika ih je zvala i na drugi bis na koji su se opet odazvali i počastili nas s još nekoliko, ovaj put starijih kompozicija. Za vrijeme predzadnje stvari odlučili smo se pokupiti van kako bismo zaobišli stampedo na izlazu pa smo, dok smo se udaljavali s mjesta događaja čuli kako kao zadnju stvar sviraju Kad sunce opet zađe od Kud idijota.
[ hladno pivo ]

hladno pivo   © ogi

U svojem dvosatnom nastupu Hladno Pivo se pokazalo kao bend sa skoro 30 godina staža, hrpom studijskih albuma i žanrovski podosta izmijenjenim menijem stvari koji i dalje ima energiju i moć da okupi velik broj raznolikih ljudi na jednom mjestu. Iako su davnih dana uplovili u određene marketinške vode iz nekih svojih interesa - na njima se ipak vidi da su posvećeni tome što rade i da to ne rade isključivo zbog određenog profita, već i iz ljubavi prema tome što rade, i to je ono što se kod ovog benda cijeni.

lejapeja // 22/09/2015

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*