home > koncert > ### + PUNČKE @ Tvornica kulture, Veliki pogon, Zagreb, 18/04/2015

kontakt | search |

### + PUNČKE @ Tvornica kulture, Veliki pogon, Zagreb, 18/04/2015

Usrani neki dan ta subota. Dan prije pržilo nas je sunce na ugodnih proljetnih 26 stupnjeva, dok je subota od starta počela sa kišom i osjetno nižom temperaturom. Taman za pročmrljiti cijeli dan u stanu. Ili ne? Jedina stvar koju smo taj dan morali jest otići na koncert. Normalno, kao kulturni ljudi držali smo se rasporeda, pa smo i u najavljeno vrijeme početka već bili u Velikom pogonu, koji je za ovu prigodu ipak bio pregrađen na pola. Cijeli prostor bio je ipak mrvicu preveliki zalogaj.

Svirku uskoro počinju ###. Njihovi frendovi iz Siska. A ako se pitate kako se to ime izgovara, objašnjenje stoji na njihovom facebooku i glasi, ''udarite u bilo što tri puta za redom i dobili ste ga''.
[ ### ]

###   © a.aktivna

### su instrumentalni noise band za čijeg se početka skupio već pozamašan broj ljudi. Nebrojeno puno bendova prokušalo je isti recept. Nekima je uspjelo a nekima nije. Što se tiče ###, filing koji je ostao nakon svirke ostao je pomalo podijeljen. S jedne strane imaju super ideje i rifove i pošteno su odpržili svoj set, no upali su u zamku monotonije. Preko pola sata svirke sa relativno ujednačenim ritmom rezultiralo je laganim zamorom od tog zvuka pa smo dio vremena proveli u Malom pogonu dimeći se uz cigaru. Već dva dana nakon koncerta, sjećanje na njihovu svirku mi je pomalo ravno. Previše istog ritma bez nedostatka vokala i stekli smo dojam da su sve što su htjeli reći rekli u pola predviđenog vremena. No sve se stigne i sve se može. A kako su ### mladi bend sa ne pune tri godine staža, od njih možemo očekivati još svašta.
[ Punčke ]

Punčke   © a.aktivna

Pogotovo ako u obzir uzmemo Punčke koje su se na binu popele ubrzo nakon što su sisčani završili nastup. Preslušavam danas EP Mehanizam Obrane (2012) koji u usporedbi sa subtnjom svirkom ima sličnosti jedino u nazivu pjesama. Sve ostalo Punčke su podigle još nekoliko levela prema gore. Danas te iste pjesme u live izvedbi zvuče puno brže i konkretnije. To u principu nije nikakvo čudo ako se uzme u obzir koliko su curke svirale zadnjih godina. Samo u zadnjih godinu-dvije poharale su gotovo sve domaće festivale, ali svirale su festivale i u Mađraskoj, Sloveniji, Austriji, Makedoniji BiH... Uglavnom, trenutni opus imaju u malom nožnom prstu i doimaju se spremne izvesti ga ovako kao u subotu, pa čak da ih probudite i u 3 sata u noći.
[ Punčke ]

Punčke   © a.aktivna

Punčke sam namjerno ili nehotice slušao već nekoliko puta i progres se vidi gotovo iz nastupa u nastup. Ovaj puta čak se i mala Anja odvažila i zaplesala u par navrata sa svojim basom. Lucija standardno pršti energijom i tako od početka do kraja nastupa, a Ruby s lakoćom odvaljuje na bubnjevima. Predstavile su nekoliko novih pjesama, no kako nisam pisao imena, niti sam se dočepao set liste, ne mogu sa sigurnošču reći kako se zovu, no ne odudaraju od njihovog prepoznatljivog zvuka. A one su svoj proizvele i lako ih se identificira po njemu.
[ Punčke ]

Punčke   © a.aktivna

[ Punčke ]

Punčke   © a.aktivna

Onako isto kao što npr. možete prepoznati stvar Pixiesa i prije nego što se Black Francis uhvati mikrofona, tako i Punčke imaju taj neki svoj prepoznatljivi zvuk. Svirale su nešto preko sat vremena i unatoč tome što nisu rasprodale Veliki pogon, opravdale su svoj status. To ponajviše mogu zahvaliti svojim mudima koja su im veća od podosta bendova u kojima nema niti jednog ženskog člana. Taj žar i iskrenost s kojom pristupaju svakom koncertu ih je i dovela do ovoga gdje su sad. No ono što sad očekujemo od njih jest novi album kojim će dokazati da mogu otići još dalje. Materijal za njega je u nastajanju i neke pjesme već se mogu čuti uživo, no neki konkretan datum još se uvijek ne zna. U koliko i ove godine budu tražena roba i nastave šibati usput i poprijeko po festivalima, teško da ćemo ga prije jeseni ugledati, no cure su najavile još par koncerata i onda bacanje u studio. Živi bili pa vidjeli, a do tad, palac gore za Punčke!

mario m. // 20/04/2015

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*