home > koncert > M.O.R.T. + FRIDAY NIGHT SPECIALS @ Vintage Industrial bar, Zagreb, 05/12/2014

kontakt | search |

M.O.R.T. + FRIDAY NIGHT SPECIALS @ Vintage Industrial bar, Zagreb, 05/12/2014

Najavu za koncert i nisam baš osobito pozorno čitao, pa sam se tako iznenadio s predgrupom iz Švedske, petercem FRIDAY NIGHT SPECIALS, bend koji je vrlo friški što se tiče staža. Osnovani su 2011., prvi koncert su održali 2013. i odmah su se odlučili za kraću turneju po Balkanu. Predstavili su se kao mješavina hard-rocka, metala i progressiva s ponešto post-grunge elemenata korespondirajući vrlo širokim terminološkim utjecajima od ranih 70-ih sve do suvremenijih stilskih inačica. Moglo se primjetiti svačega: i Zeppelin škole, starinskih riffova, blues-hard manira, psihodeličnih ambijenata, kompleksnih aranžmanskih struktura poput kombinacija Pink Floyd i Rush, a bome i žestokih fraza s posezanjem u čiste legato distrozije na temeljima Nirvane i Foo Fighters.
[ Friday Night Specials ]

Friday Night Specials   © horvi

Dvije gitare, bas i istureni dugokosi frontmen neprestano su bili u akciji, mijenjali su pozicije šetajući s jednog na drugi kraj pozornice maksimalno iskoristivši njene kapacitete odsviravši desetak pjesama i vrlo dobro zagrijali publiku za predstojeću atrakciju. Ne može se poreći da ih auditorij nije popratio s aplauzima, no očito jest kako je malo tko na njih obratio neku veću pažnju smatrajući ih možda nekim slovenskim ili hrvatskim bendom koji namjerno komunicira na engleskom. Ispred pozornice nije bila gužva pa se mogao steći dojam da će i headlineri imati mlak feedback. Ali malo brus.
[ Friday Night Specials ]

Friday Night Specials   © horvi

Kad su M.O.R.T. izašli na binu, u klubu je odjednom nastala ogromna prenatrpanost. Zbilja ne bih mogao procjeniti koliko se ljudi natiskalo i prosto nisam mogao vjerovati da se jedan domaći bend u ovako kratkom vremenu, tek svega nešto više od godinu dana nakon debija "Vrhunsko dno" objavljenog za Slušaj najglasnije može pretvoriti u hit senzaciju. Nakon što su početkom 2014. potpisali za Croatia Records, izbacili video "Tango", a nedavno i drugi album "Odjel za žešće" njihovi snovi su postali stvarnost. Od onog opskurnog benda koji se praktički nakon raslojavanja prve postave još takoreći učio svirati, dogurali su do prvorazredne opće pomame. Gotovo sve pjesme s repertoara su se skandirale, bilo one stare ili nove, a bend se prikazao daleko ubojitijim i zrelijim nego li se to može zaključiti po debiju.
[ M.O.R.T. ]

M.O.R.T.   © horvi

Ništa nije pogrešno ako ih se nazove punk bendom. To se šiba sve u šesnaest. Rokačina i blues su sasvim sporadični u njihovoj koncertnoj adaptaciji. Vole brzo i žestoko filati, gitarist Zvrk im je glavna zvučna karika, a maltene sam pomislio da je Čubi iz Grette jer su si nevjerojatno slični. Bradati frontmen John je bio bos nalikujući na hipstera, između pjesama je neprestano komunicirao izbacujući smislene štoseve animirajući auditorij i iz pjesme u pjesmu taj feedback je postajao sve zgusnutiji i luđi. Da ga je prao adrenalin dokazuje i jedan vrlo komičan moment kada je tražio iz prvih redova cigaretu smetnuvši s uma da mu je jedna dulje vrijeme bila zataknuta za uho.
[ M.O.R.T. ]

M.O.R.T.   © horvi

Startalo se s novim materijalima "Nina", "Špiljski" i "Rea", a onda šaralo repertoarom debija s kojeg su odsvirali većinu pjesama. Čuli smo "Lucifer", "Austrija", "Invalidi", "Mali Isus", "67 sati bez sna", "Pokemoni", te se nakon dobrih sat vremena urnebesne punk-rock pržione prolomio "Tango" u daleko nabrušenijoj varijanti. Mislio sam da će biti laganica, no ništa od toga. Pjesma je postala velika himna, no imaju oni još o-ho-ho potencijalnih favorita za široku publiku kao što je primjerice "Pas", na bisu izvedena "Meni se skače", te još materijala s novog albuma kojeg nisam uspio preslušati.
[ M.O.R.T. ]

M.O.R.T.   © horvi

Ako su postojale sumnje u njihov svirački kredibilitet s vrlo tankim performansima na debiju, ovaj koncert ih je suzbio. Ili su se pak tako vraški uvježbali da u najboljem mogućem izdanju izađu pred zagrebačku publiku, no nekog falša, opstrukcija ili sviračkih neuigranosti nije bilo. Štoviše, i čitav scenski nastup je bio dovitljivo režiran kroz spontanost snažnih i ubojitih pjesama i tih govornih intervala između njih koji su svako malo podizali atmosferu do usijanja, te su po svemu prikazanome pokazali onu moć sveopće zabave kakvu su u ranim danima prva dva-tri albuma davali Hladno Pivo s kojima je stilska podudarnost, barem na ovome koncertnom izdanju više nego očita. Kada publika pošandrca na njihove pjesme otprilike vrlo slično kao tamo 92-93 na "Trening za umiranje", "Buba švabe", "Zakaj se tak oblačiš" ili "Fur immer punk", onda je jasno da M.O.R.T. neće dugo trebati čekati za proširenije klupske i daleko veće nastupe u Tvornici, pa i u maloj dvorani Doma sportova. Možda već s idućim albumom. A na nekom festivalskom open-air tipu mogli bi već i na godinu imati dva-tri puta brojniju publiku.
[ M.O.R.T. ]

M.O.R.T.   © horvi

Nakon koncerta htio sam porazgovarati s bendom, napraviti kraći intervju, ali ma kakvi, nisam mogao do backstagea. Tamo su se nagurali fanovi kupujući njihove artikle, a redar me fino i zaista pristojno zamolio da pričekam dok ne prođe ta najezda. Čekao sam dobrih pola sata, no kako gužva nije jenjavala, vidio sam da od neke moje ideje oko realizacije press razgovora neće biti ništa, htio ili ne, odustao sam. Možda nekom drugom prilikom…

horvi // 09/12/2014

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*