home > koncert > VLADA DIVLJAN I LJETNO KINO BIG BEND @ SAX, ZG, 06.12.2012

kontakt | search |

VLADA DIVLJAN I LJETNO KINO BIG BEND @ SAX, ZG, 06.12.2012

Četvtak večer, dan prije nego smo ostali ''iznenadno'' zatrpani snijegom, održane su dvije zanimljive svirke koje su mi bile na kalendaru. Mika Male je zatvorio Škrabicu u Booksi, a Vlada Divljan je sa Ljetno Kino Big Bendom nakon toga u Saxu održao nastup na kojem su predstavili njihov novi EP 4 Godišnja Doba koji je nastao kao plod suradnje u protekloj godini. Ljetno Kino Big Bend je skupina afirmiranih glazbenika od kojih većina iza sebe ima i po 30-ak godina na sceni jednako kao i Divljan koji je prije isto toliko vremena bio frontman jednog od najpopularnijih novovalnih bendova Idoli čije su pjesme obilježile jedan plodan period u muzici i u kojima su se pronašle mnoge generacije. Proširenu postavu ljetnog kina čine Max Juričić (ukelele), Vlade (klarinet), Buki (stand up drum), Kuzma (hramonika), Barracuda (bas), Stane (cello), Gonzo (perkusije) i Surka (beatbox). Kroz skoro dva sata su odsvirali najveće hitove Idola kao i neke Divljanove sa solo albuma. Osvježenje u aranžmanima od kojih je većina dobila novo ruho zvuči zanimljivo i pristupačnije publici koja je te večeri u prosjeku imala 45+ godina.
[ VLADA DIVLJAN I LJETNO KINO BIG BEND ]

VLADA DIVLJAN I LJETNO KINO BIG BEND   © franjo vagjon

Koncert je startao kao i što je najavljeno u 22.30h s pjesmom ''Posljednji dani'' čiji je intro započeo tako da su se na pozornicu penjali jedan po jedan od članova Big Benda nadovezujući se svojim instrumentimana temu i tada je Max predstavio najvećeg gentlemana među rokerima i zabava je započela. Publika je automatski uhvatila taktove i zajedno sa Divljanom otpjevala''Nebesku temu'' i ''Zašto su danas devojke ljute'', ali ''Kenozoik'' je malo tko uhvatio jer zvuči jako izmjenjeno uz sve navedene instrumente. Na momente mi se činilo da su u pojedinim pjesmama neki od istrumenata višak ili je možda to bilo zbog nekih sitnih tehničkih grešaka kao što je kabel koji pucao na Vladinom mikrofonu ili Surkin Beatbox. Takve sitnice su prošle neprimjećeno jer iskustvom koje imaju, glazbenici na bini su popunili prazan prostor između pjesama improvizirajući i čineći uvod za sljedeću numeru dok su se tehnikalije ispravile.
[ VLADA DIVLJAN I LJETNO KINO BIG BEND ]

VLADA DIVLJAN I LJETNO KINO BIG BEND   © franjo vagjon

Na prvim pjesmama Divljanovi obožavetlji su se već počeli dizati sa stolova koji su bili postavljeni ispred bine i prvo započeli cupkanje, pa ples pa skakanje i pjevanje. ''Plastika'' je bila iduća dizalica na koju su otkačili a vesela atmosfera se nastavila i kroz ''Dok dobuje kiša'', nakon koje bi se malo prisjelo i osvježilo uz lakše ritmove pjesama ''U gradu bez sna'' i ''Vetar i zastave''.
[ VLADA DIVLJAN I LJETNO KINO BIG BEND ]

VLADA DIVLJAN I LJETNO KINO BIG BEND   © franjo vagjon

Jako ugodna atmosfera i velika količina ljubavi i prijateljstva se osjećala u zraku kako su se pjesme nizale i oko središnjeg dijela koncerta Vlada i ekipa su odsvirali nove pjesme od kojih je ''Samo jednu ljubav imam'' najaktualnija. Pjesma sama po sebi je hitoidno melodična a nosi atmosferu onih najljepših balada Idola. To je pjesma koja predstavlja jesen. ''Vodim te na more'' je vesela ljetna pjesmica u kojoj se osjeća veliki Maxov utjecaj jer mi više vuče na Picigin Bend ili Vještice ponekad, ali kako kako je ljeto godišnje doba koje diše u toj pjesmi to je i očekivano. Inače to je pjesma ''Kad te vidim'' sa albuma ''Sve Laži Sveta''. Flauta je podigla pjesmu na nivo više kao i u proljetnoj zaljubljeničkoj ''Najljepša'' gdje zajedno s harmonikom upotpunjuje doživljaj (također sa albuma ''Sve Laži Sveta''). Čak na momente zvuče kao da imaju srednjovjekovni štih baš zbog instrumenata koje se koriste.
[ VLADA DIVLJAN I LJETNO KINO BIG BEND ]

VLADA DIVLJAN I LJETNO KINO BIG BEND   © franjo vagjon

Nakon novih stvari, na repertoaru su se očekivano nanizale uspješnice Idola kao što su ''Retko te viđam sa devojkama'',''Malena'', ''Rusija'',''Odnesi me'' (iz solo karijere),''Ona to zna'', ''Maljčinki'', ''Jedina'', i ''Radostan dan'' čime je završio glavni dio koncerta, a prvi bis iliti ''after'' kako su ga nazvali članovi Big Benda je započeo tvrdim ritmom koji je pozivao na ples i uz pokoji ženski vrisak i aplauz Vlada se vratio na binu uz iznenađenje večeri ''Patuljci'', pjesmom iz Divljanove solo karijere. Na bisu smo još mogli čuti ''Devojko mala'' i na drugom vraćanju Vlade na binu su ponovili nove pjesme te je Big Bend nastavio zabavljati rasplesanu publiku do sitnih jutarnjih sati uz velike hitove EKV-a, Haustora, Vještica, Gege i Picigin Benda, Filma (uglavnom bendova u kojima je svirao Max), a dotakli su se i stranih obrada poput Manu Chao-ve ''Mr. Bobby''. Vjerojatno sam zaboravio navesti neke od pjesama opijen magičnom izvedbom pretežno akustičnih instrumenata koji su me na momente odveli na neka mjesta i u događaje na koje me trenutačna pjesma asocirala. Sastav od 9 muzičara je neobična postava do koje je došlo Maxovom idejom koja bi većini bila suluda i neizvediva, ali iskusni muzičari su dokazali suprotno i opuštenom komunikacijom svojih instrumenata zvučali kompaktno kroz cijeli nastup te nam isporučili jednu dragu i poznatu priču obavijenu novim ruhom. Nakon tri desetljeća sviranja i komponiranja što u Idolima, solo karijeri ali i muzike za filmove Divljan ne odmara već zajedno sa prijateljima iz Ljetno Kino Big Benda nam isporučuje nove, malo drugačije kvalitetne pjesme koje su već našle put do radijskih stanica i novih obožavatelja.
[ VLADA DIVLJAN I LJETNO KINO BIG BEND ]

VLADA DIVLJAN I LJETNO KINO BIG BEND   © franjo vagjon

Zadovoljna publika se razišla u prohladnu noć dobivši ono što su i očekivali. Vlada Divljan je čovjek koji izgledom i energijom kao da ne stari, a napravio je sa Ljetnim Kinom eksperiment koji se te večeri pretvorio u vrhunsku zabavu za prijatelje i obožavetelje. Intimna atmosfera u popunjenom Saxu je bila odlična uvertira za strašno bogat vikend glazbenim događanjima i neumoljivim snijegom od kojih se još oporavljamo.

sensimillax // 11/12/2012

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*