home > koncert > CHUI, 12.X 2012., Park & Purgeraj, Zagreb

kontakt | search |

CHUI, 12.X 2012., Park & Purgeraj, Zagreb

U okružju jako dobrog raspoloženja nakon pobjede Hrvatske nogometne reprezentacije protiv Makedonije u Skoplju (2:1), koju je uzgred manje-više sva večerašnja publika gledala kod kuće, a Purgeraj se doimao prilično praznjikav, nakon utakmice ljudi su samo počeli pristizati u gomilama. I za cirka pola sata popunili su i dvoranu na prvom katu, a i cijeli 'stari' Purgeraj koji je u prizemlju imao jedan sasvim drugačiji DJ program.
[ chui ]

chui   © horvi

Chui su startali sa svirkom nešto poslije 22.30 h otvorivši je s meni nepoznatom skladbom "Hypnodrome 8" koju vjerojatno pripremaju za novi album, a na repertoraru se našlo još nekoliko kompozicija koje se ne nalaze na sjajnom debiju. Bile su to "Space trip", moćan funk "Umfufu", potom "Chui loves you" i na samom kraju "Free style session" u kojoj im je na vokalima i efektima pedala gostovao Area Zoky, frontmen i gitarist samoborskog benda Pars Petrosa. Ta najnovija kolaboracija ovakvog instrumentalnog electro-jazz benda kao što su Chui i ovog relativno mlađeg muzičara koji je kroz višegodišnji rad prošao mnoge faze (od progressive-rocka, world-musica, metala do bluesa i harda) pokazala se velikim iznenađenjem i dobitnom kombinacijom. Sve je tu štimalo kao urica i ovo bi svakako valjalo uklopiti u naredni album benda.
[ chui ]

chui   © horvi

S druge strane, promotivni dio albuma obuhvatio je 'samo' 3 kompozicije, no "Punch" i "Sea suite" zajedno su činile gotovo pola sata svirke. U ovoj potonjoj se bravurozno iskazao bubnjar Đuro raznim eksperimentalijama koje se nalaze i na albumu: tu su bile različite dječje igračke, zvečke, cijev u koju je puhao, a naposljetku se u skladu s avangardnim egzibicijama skladbe prošetao i izvan pozornice klepćući s dvije drvene 'šaltve' na palicama koje je vukao po podu. Treća, a ujedno i jedna od najkraćih kompozicija s albuma bila je izuzetna laganica "Night".

Bend je na ovom prvom zagrebačkom predstavljanju hvaljenog debi albuma pokazao prije svega istinsku vještinu čiste svirke koja doduše jest potpomognuta elektronskim efektima, no oni im samo služe za bojanje i egzotičniji dekor, a nikako u svrhu zataškavanja glazbenog umijeća. Klavijature Tonija Starešinića i truba Andreja Jakuša su besprijekorno uigrani magični sklad koji razvija mnoštvo vodećih i vitalnih figura, kao i njihovih inverzija u nekoliko smjerova - funku, jazzu, ambijentu, psihodeliji, soulu i bluesu, dok im Đurin ritam daje stilsku karakteristiku; bilo za ovakav tip koncerta koji je bio 'sjedeljka' ili, pak, u nekim trenucima vrlo energičnim pozivom na ples.
[ chui i area zoky ]

chui i area zoky   © horvi

Jedan od također pozitivnih faktora ovog nastupa jest i funkcionalnost same dvorane koja je dušu dala za upravo ovakav čarobni session. Onima kojima se plesalo cupkali su na samom ulazu iza partera sa sjedalicama, ali kako god, ta magija kojom su zračili Chui intenzivno je ušla u okupljeni auditorij koji je gotovo po jazz tradiciji svaki zasebni solo ispratio aplauzom. Primijetio sam da su neke, meni do sada nepoznate skladbe stari fanovi daleko bolje prihvatili (vjerojatno ih je bend već ranije svirao), a ove 'nove' su izgleda podbrobno analizirali što je jasan dokaz da Chui vrsno i kreativno umiju okupirati osjetila svakog audiofila sa istančanim ukusom.

Za ovakav, naoko težak i sofisticirani izraz kakav njeguju, ovo je bio više nego uspješan koncert koji je pokazao da pred sobom nemaju gotovo nikakvu konkurenciju na domaćoj sceni. Uostalom, kada se radi umjetnost, a ovo što Chui rade jeste baš upravo umjetnost, tada rivalstvo nema nikakvog značenja. Oni su unikat pred kojim je uistinu lijepa budućnost.

horvi // 16/10/2012

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*