home > koncert > Urban & 4 @ Aquarius, Zagreb, 20/06/2012

kontakt | search |

Urban & 4 @ Aquarius, Zagreb, 20/06/2012

Srećom, za predstavljanje novog albuma "Kundera" Urban & 4 odabrali su klub na zagrebačkom Jarunu. Uz dužno poštovanje Tvornici i drugim potencijalnim kandidatima, ali uz ovaj toplotni udar prostor barem djelomično otvoren prema jezeru bolja je opcija.

S druge strane, Aquarius se znatno promijenio otkad sam zadnji put zašao u njega. Sad djeluje manji i sav je u šankovima. Kao da se više usmjerio na to da postane podrška terasi/lounge zoni koja gleda prema obali, a manje da funkcionira kao prostor za klupske svirke, kakav smo poznavali svih ovih godina.

Nadam se, nadam da sam nešto krivo shvatio. Lounge barova je milijun, Aquarius je jedan. Valjda se neće utopiti u bezličnosti mnoštva.
[ Urban & 4 @ Aquarius ]

Urban & 4 @ Aquarius   © Edi

Damir Urban i društvo krenuli su sa svirkom oko pola jedanaest, pred oko četiri stotine okupljenih. Inače gunđam zbog otezanja s početkom koncerta, no ovog puta to je bilo dobro došlo - temperatura se spustila dovoljno da se bar mi u publici ne cijedimo stalno. Dečkima na bini, pod reflektorima, ionako nije bilo spasa.

Suočen sa standardnom dilemom svih koji predstavljaju friško snimljen materijal, Urban se odlučio u set listu umiješati još i neke od svojih najpoznatijih hitova te pjesme koje se inače rijetko nalaze na repertoaru.
[ Urban & 4 @ Aquarius ]

Urban & 4 @ Aquarius   © Edi

Što smo dobili? Intenzitetom i nabojem prilično neujednačen koncert, koji je to bolje zvučao što je dublje posezao u prošlost.

Svirka je bila potvrda teze da su Urbanov kreativni i izvođački vrhunac označila prva dva albuma snimljena nakon rastanka s Lauferima. Pjesme s "Otrovne kiše" i "Žene-djeteta" uživo su i dalje najmoćniji, najuvjerljiviji dio nastupa Urbana & 4, ali i gotovo jedine s kojima je publika mogla komunicirati.
[ Urban & 4 @ Aquarius ]

Urban & 4 @ Aquarius   © Edi

Naime, materijalu nastalom nakon tog razdoblja možda ne nedostaje energičnosti i iskrenosti, ali je daleko hermetičniji, okrenut prema sebi i teži za proniknuti. Uz to - što se uživo posebno osjeti na pjesmama s "Kundere" - Urban sve više klizi k elektro-popu, sintetičkom zvuku koji mu pristaje samo kao začin, ne kao glavno jelo. Kao pojačanje na klavijaturama je čak pridodan i Dean Tibljaš (gostovao je na "Retru" na udaraljkama).

I to sve nauštrb proširenja i nadogradnje onoga što mu puno bolje ide: akustičnih himni ("Govorim u snu", "Budi moja voda") te atmosferičnih komada s jakim bubnjem i basom, isprepletenih sa zvonkim gitarskim pasažima, koji pumpaju napetost ("Ruke", "Nebo", "Mala truba").
[ Urban & 4 @ Aquarius ]

Urban & 4 @ Aquarius   © Edi

Ne čini mi se da taj smjer ima uspjeha. Publika je uz nove pjesme uglavnom žamorila, ne obraćajući naročito pažnju. Podigla bi se opet kad bi na red došlo nešto iz bolje prošlosti, da bi ponovno zamrla s novijim materijalom.

I tako je to išlo, gore-dolje, gore-dolje, sve do kraja koncerta. Ne mogu reći da mi je bilo što s "Kundere" ostavilo naročito dobar dojam, ali me zato zatekao patos kojim obiluje "Ako se napijem do smrti", a koji mi nikako nije sjedao uz (uglavnom) rokerski orijentiranu svirku. Za bis su ostavljeni ziceri - "Mala truba" i "Astronaut".
[ Urban & 4 @ Aquarius ]

Urban & 4 @ Aquarius   © Edi

Urbanu bi bilo bolje da se okrene više akustičnim izvedbama te bolje iskoristi kapital stečen brojnim suradnjama s drugim izvođačima. Rado bih poslušao "neuštekani" album i koncert sastavljen isključivo od dueta i gostovanja, od "S dlana Boga pala si" preko "Posoljenog zraka i razlivene tinte" do, recimo, "Glasa jeka". To bi, vjerujem, zvučalo daleko bolje i uzbudljivije.

siro // 25/06/2012

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*