home > interwju > ŠANK?!

kontakt | search |

ŠANK?!

Šank?! je grupa kojoj iz godine u godinu samo raste popularnost koja probije standardne underground ograde. Nedavno su objavili posljednji i najzreliji album Naša stvar, a niti mjesec dana nakon njegova objavljivanja slijedi kocertna promocija u Tvornici. S jednim od njih smo malo pomejlali o svemu tome.
[  ]

Kako danas nakon što je sve oko radnji na albumu kompletno gotovo, gledate na Našu stvar? Koliko ste zadovoljni?
Drago nam je što smo napokon uspjeli zgotoviti album, stvarno smo se jako trudili da ispadne kako treba. Ljudima se sviđa, a to je najvažnije. Iskreno, mi smo ga se nakon mukotrpnog snimanja i dotjerivanja već pomalo zasitili, to tako uvijek bude. :)

Ima li stvari koje bi popravljali oko albuma?
Uvijek se može nešto mijenjati. Mijenjali smo, izbacivali i dodavali sitnice tijekom snimanja, ali smo na kraju shvatili da što više toga mijenjamo, to se više zapetljavamo i kompliciramo. Tako da nam ovako pjesme zvuče više nego dobro.

Novi album čini mi se dosta melodiozniji od prethodnih. Slažete li se s tvrdnjom i kako vi na njega gledate?
Melodija čini pjesmu. U tom su nam trenutku te melodije savršeno pasale. Tematika pjesama je kao i uvijek vezana uz ono što nas same tišti. Cjelokupna slika nam se čini dosta zaokružena, jer su je stvorili raznorazni sitni utjecaji sa raznih strana.Kroz svoje pjesme itekako ste vezani sa Zagrebom. Što je u njemu tako očaravajuće?
Nije bitan Zagreb kao Zagreb, već personalizacija života i priča koje se mogu dogoditi u svakom gradu. Naravno, obožavamo svoj grad i cijeli spektar raznolikosti koje on pruža, ali kad god sviramo stvari koje smo posvetili Zagrebu u drugim gradovima, publika zdušno pjeva i nalazi se u tim pjesmama.

Velika zagrebačka promocija albuma očekuje se u subotu 23/03/2015 u Tvornici. Jeste li našpanani?
Jesmo, više nego ikad.

Ako se gleda po atendanju na fb, Tvornica će biti puna kao šipak koštica. Kako ide prodaja karata?
Koliko mi znamo, ide sasvim dobro. Tvornica ili naš Bobo Markulinčić će znati više o tome.

Može koja o predgrupama?
Drago nam je da s nama sviraju naši prijatelji. Spokoi! su naši frendovi s kvartovske klupice, poznamo se jako dugo i nismo mogli odabrati bolje goste. O Mašinku, našoj braći po panku, ne treba puno pričati, sve se već zna, zna se da su najbolji.

Jedna ste od grupa koja ima veliku bazu fanova koja je od početka bila uz bend, a iz godine u godinu samo raste. Gdje je kraj?
Nismo ni sami svjesni koliko smo doprli do ljudi, postanemo toga svjesni tek kad stanemo na pozornicu. Ali nije nam cilj pošto-poto sakupljati sve veći i veći broj fanova, već biti vjerni sebi i raditi glazbu u koji sami vjerujemo kao što smo to radili i dosad, a ako će to prepoznati i publika, to znači da radimo dobru stvar.
[  ]

U kojem trenutku je grupa uopće prerasla lokalne okvire i postala veliki bend?
Mislim da smo prošli lokalne okvire nakon što smo prvi put prešli naplatne kućice u Zagrebu. Mislim da je to bilo vrlo brzo nakon prvog koncerta u Zagrebu.

Kakva je situacija sa svirkama van države, kako ste prihvaćeni u regiji?
Ako uzmemo u obzir koncerte koje smo odsvirali po glavnim i drugim gradovima okolnih država, uvijek smo imali osjećaj kao da smo doma pred svojom, domaćom ekipom. Nema tu neke razlike, mentalitet je isti, sve ostalo su nijanse.

Stanje u državi (nažalost!) itekako pogoduje socijalnoj tematici vaših pjesama. Koliko vas uopće inspirira politika?
Od samih početaka punka 70-ih tematika je slična. Punk je bunt, otpor trulom sistemu, pa tako je i svih ovih 40 godina. Stvari se ne mijenjaju lako. Dan danas su borbe slične. Od Novog vala preko mračnih 90-ih do novih izmjena vlasti, punk ne može izgubiti inspiraciju. Na Balkanu će uvijek biti dovoljno inspiracije za punk.

Brkovi, Šank?! i Mašinko su grupe koje bez velike medijske pompe već dulje vremena (bar u Zagrebu) imaju rasprodane prostore u kojima odrađuju svoje koncerte. Možemo li možda govoriti o nekoj novoj sceni?
Ako ikad itko napravi dokumentarac o punku u 2010-ima, onda ćemo znati jesmo li ostavili traga ili ne. :)Nekoliko spotova zaživjelo je s Trećom rundom, a imate i dvd iz Tvornice. Koliko je video prezentacija bitna?
Ljudi su vizualna bića i sve se preselilo na YouTube. Naravno da se svak bend želi prezentirati preko videospotova jer se tako najlakše dopre do ljudi, a nasreću,mi imamo oko sebe razne entuzijaste koji nam to pomažu ostvariti.

Kakva je vizija sa spotovima za novi album?
Imamo neke ideje, ali sve ćete vidjeti kad bude vrijeme za to. Ne bih htio kvariti iznenađenje.

Kako ste se proveli na koncertu Brkova u Domu sportova?
Ugostili su nas kao pravu gospodu.

Što predstavljaju upitnik i uskličnik na kraju imena benda?
Demenciju i zbunjenost.

Pratite li domaću glazbenu scenu i koliko? Koga bi izdvojili od mlađih snaga?
Mogu reći samo u svoje ime. Od punk bendova: Kurve, Krešo i Kisele Kiše, Spokoi!, Fajrunt, Ciroza jetre. Od ostalog volim Kišu Metaka, Kandžiju i Toxaru. Nažalost, čini mi se da u hrvatskoj kronično fali rocka.

jura // 21/05/2015

Share    

> interwju [last wanz]

cover: Simon Bonney (Crime and the City Solution)

Simon Bonney (Crime and the City Solution)

| 30/11/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

| 21/11/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

| 17/09/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

| 04/02/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ben Ward (ORANGE GOBILN)

Ben Ward (ORANGE GOBILN)

| 30/01/2023 | terapija |

>> opširnije


> chek us aut!
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*