home > koncert > 7. Božićno rokanje uz ŠANK?!/ Gužvu u 16-ercu/ Milost @ Club BLUES, Orahovica, 23/12/2016

kontakt | search |

7. Božićno rokanje uz ŠANK?!/ Gužvu u 16-ercu/ Milost @ Club BLUES, Orahovica, 23/12/2016

Je ne regrette BOŽIĆNO ROKANJE

U niti malo zavidnoj poziciji ovoga petka, 23.prosinca, našao se svaki poklonik punk zvuka. Kako već tradicija nalaže, u Orahovici nema Božića bez "Božićnog rokanja" , ali nedoumici se javlja u trenutku kada je Debeli Precjednik najavio punk čajanku u osječkom alternativnom klubu Epic udruženih snaga s Mašinkom u sklopu promocije zajedničkog albuma "Godina majmuna/Majmun godine". Tako su najavljena, slobodno ću se udostojiti reći, dva punk spektakla na ne tako udaljenim mjestima.
Iako sam se i sama na trenutak zamislila, odluka je pala i lakše nego što sam mogla očekivati, put pod noge i pravac Orahovica. Mogu da se pohvalim još jednom i više nego dobrom odlukom na svojoj ne tako dugačkoj listi ispravnih odluka.
Za ovogodišnje glazbeno putovanje na "Božićnom rokanju" zaduženi su bili Milost, Gužva u 16-ercu i Šank . Istovremeno su na B2 podiju za pultom vrtili DJ eMBee i DJ Distinctive.
Čast zagrijavanja grla okupljene gomile pripala je đurđenovačkom bendu Milost. Bend je prisutan na punk-rock sceni od 2005.godine, te je za nešto malo više od desetljeća svog djelovanja izdao tri albuma. Po mojoj slobodnoj procjeni bili su pomalo stilski neadekvatan bend u usporedbi s preostalim gostima te večeri. Kvaliteta same svirke, bez daljnjeg, je bila na razini zadatka, ali više od cupkanja noge nisu postigli.
Masu su tek pokrenuli prvi taktovi osječke Gužve u 16-ercu. Godinama unazad definitivno su jedan od koncertno najaktivnijih bendova na ovim prostorima, a u svoja značajna postignuća mogu upisati i činjenicu da su prvi bend iz Hrvatske koji je nastupio uIrskoj . Održali su koncerte uDublinu i Corku, te su pokrenuli trend koji je prihvaćen od strane velikog broja hrvatskih izvođača. Iz gore navedenih razloga smatram da im konkretnije predstavljanje nije potrebno. Gig su započeli dobro poznatom numerom "Slavuj", te se istog trena moglo osjetiti kolektivno pomicanje publike bini i skakanje koje je ubrzo preraslo u više nego zadovoljavajuću šutku. U revijalnom tonu nastavili su nizati hitove "Stare stvari", "Vani je sivo", te u duhu nadolazećih blagdana "Dijeta". Osječka petorka je svoje vjerne fanove nekoliko sati prije same svirke darovala novom pjesmom "Slabo do umjereno normalno" i spotom za istoimenu. Pjesmom najavljuju svoj četvrti studijski album koji prema Mutinim riječima treb javnosti u cijelosti biti dostupan u proljeće 2017.godine. Moram priznati da pjesma uživo zvuči vrhunski te je zasigurno na pomolu još jedan hit koji je publika sa oduševljenjem prihvatila. S repertoara nisu izostali niti ultimativni hitovi kao što su "Mene više nema", "McDonalds", "Shupack" i "Vođa plemena". Svoj gig završili su s pjesmom "Kifla" te mogu otvoreno tvrditi da su zadovoljili želje i potrebe svih prisutnih.
"Mi smo Šank iz Zagreba" progrmilo je iz mikrofona Alena Rakića i rokanje je počelo. Iako su na sceni prisutni najkraće od svih izvođača te večeri iza sebe imaju već četiri albuma i fanove koji prelaze nebrojene kilometre za njihove koncerte. Po mom skromnom mišljenju Šank?! ulazi u kategoriju bendova koji ti se ili svide odmah na prvu i vjeran si im do kraja ili ih ne možeš podnijeti. Na svu sreću, pripadam prvoj grupi i mogu slobodno tvrditi da me još uvijek nisu iznevjerili. Svirka je započela pjesmom "Gad" s njihovog posljednjeg albuma "Naša stvar", većinom su se dalje na set listi našle nešto starije pjesme "Za kvart", "Ne odustajem", " Vatromet" te nezaobilazni "Grad je naš". Nažalost na nastupima se još uvijek ponekad izdvajaju pojedinci željni nepotrebnog isticanja svoje političke opredijeljenosti bez obzira na činjenicu da su svi članovi benda jasno i glasno istaknuli da Šank?! nije, niti će ikada biti politički bend. Ovoga puta se također našao zalutali pojedinac, ali Rakić se osobno pobrinuo da mu ponovi gore navedeno. Na veliko zadovoljstvo svih okupljenih na repertoaru se našla i obrada pjesme "Duša bećarska" Slavonskih Lola da još malo zapali već ionako vatrenu atmosferu. Također, ispunili su i želju Gužve u 16-ercu i počastili nas sve sa "100 godina".
"Božićno rokanje" bio je savršeni božićni poklon upakiran s neizmjernom količinom energije i naboja prijeko potrebnog za sve koji su iste večeri vozili kilometre natrag do svojih domova bez trunke žaljenja. Iako Muto tvrdi da stare mijenjaju se stvari lako kako vrijeme prolazi neka ova tradicija živi još dugi niz godina.

astrid // 24/12/2016

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*