VEJA

'U cijelu priču oko benda smo krenuli jako ležerno i bez očekivanja'

Hrvatska etno scena dobila je prošle godine izuzetno snažno pojačanje kroz grupu Veja koja se predstavila prvim albumom 'Dolina mlinova'. Od izlaska albuma do danas, Istrijani su nastupali na world music festivalima diljem Europe sakupljajući bezrezervne pohvale i podršku publike. Ovih dana su objavili novi singl 'Mila moja', a i nominirani su za Porin u kategoriji Najbolji album folklorne i etno glazbe.
[  ]

Jeste li se iznenadili kada su vam javili da ste nominirani za Porin ili ste očekivali tu nominaciju?

Da, iznenađenje je bilo veliko. Nismo mislili da bi mogli biti u utrci za tako prestižnu nagradu.

Koliko vam znači ta nominacija za glazbenu nagradu Porin?

U cijelu priču oko benda smo krenuli jako ležerno i bez očekivanja. Da nam je netko nominaciju spomenuo dok smo snimali album samo bi se nasmijali i rekli: 'Ti si lud'. Sad nakon silnog truda i rada nominacija nam znači da se ipak sve to isplatilo. I jako nam je drago zbog toga.



Od izlaska albuma 'Dolina mlinova' do danas ste više nastupali u inozemstvu nego kod kuće. Kako to komentirate?

U inozemstvu je folk i etno scena više razvijena nego kod nas. U hrvatskoj postoje i bendovi i festivali, ali je cjelokupna podrška iza toga vrlo slaba. Prvenstveno na glazbenoj sceni nema mjesta za etno ili folk. Kod nas je cijela ta scena, čini nam se, nepoznata. To je barem s naše perspektive. Da smo klapa ili tamburaški sastav bili bismo i više nego zadovoljni scenom. Pogledajte CMC i biti će vam sve jasno.

Stječe se dojam da se nekako izgubio dojam za hrvatske etno skupine i world music glazbu. Što mislite iz kojeg se razloga zanemaruju domaće etno skupine?

Uvijek je egzotika ono što je strano i nepoznato. Mi imamo vrlo kvalitetne etno bendove i to, naravno, različitih žanrova. Bilo bi fora skupit i napravit neku kompilaciju postojećih bendova i umjetnika etno glazbe. Čisto da se vidi 'koliko smo moćni'. To bi bio genijalan CD.

Vaš nastupni album 'Dolina mlinova' objavili ste kao besplatni download. Kakvi su rezultati tog poteza? Koliko je puta skinut album?

Album je do danas skinut blizu 1000 puta. Ideja iza tog poteza bila je približiti našu glazbu što većem broju ljudi. Kad pogledamo publiku na našim koncertima kako zna tekstove pjesmama, vjerujemo da je jednim dijelom i besplatan download albuma zaslužan za to.

Hoćete li nastaviti tom izdavačkom politikom i sa slijedećim albumom ili ćete potražiti neku diskografsku kuću?

Pa još nismo ništa odlučili, a niti smo pričali o tome. Vidjet ćemo što će donijeti budućnost.

Nastupali ste u Grčkoj, Albaniji, Italiji, Španjolskoj, Estoniji… kavi su dojmovi, kako ste bili prihvaćeni?

Do sada je svaki koncert bio genijalan. Publika je do sada na svim festivalima bila veoma otvorena, što je naravno najbitnije za bend. Atmosfera je uvijek bila kao kada smo svirali pred našom publikom, kao da sviramo frendovima kojima se naša glazba ili sviđa ili iz respekta uživaju. Najbitnije je to da smo se na tim pozornicama osjećali 'doma'. Na tome se svim ljudima zahvaljujemo.

Kakav je bio interes medija za te festivale na kojima ste nastupali?

Pa uglavnom su svi ti festivali jako dobro popraćeni, a neki od njih su već godinama prisutni na WOMEX-u. Kad ti je koncertni prostor nešto manje od 100 kilometara udaljen od mjesta organizacije (a da ne spominjemo da je koncertni prostor u sredini ničega) i taj isti prostor puniš ekipom koji organiziranim autobusima dolaze, onda nemamo što previše govorit da li je medijski popraćeno ili ne. Većina tih festivala ima direktan prijenos na nacionalne televizije, a to je veoma bitno ako se želi promovirati takva glazba. Barem nekim kulturama je.

Jesu li predstavnici medija pokazali interes za vasi vašu glazbu?

Do izlaska albuma smo na lokalnoj razini bili jako dobro popraćeni. Čini nam se da lokalni mediji jako prate lokalna zbivanja i to je jako dobro. Da li je s nama bio takav slučaj jer sviramo malo 'specifičnu' glazbu ili ne, ne znamo, ali glavno je da prisutnost Veje u medijima postoji. Nakon izdavanja albuma za Veju su se počeli zanimati mediji iz ostatka Hrvatske. Možda bi nacionalni medij mogao malo bolje popratiti etno scenu... Interesa ima, ali naravno, taj interes je toliko velik koliko i etno scena u Hrvatskoj.



Nedavno ste izbacili drugi singl sa albuma 'Dolina mlinova' 'Mila moja'. Navodno je riječ o pjesmi koja cijelom bendu puno znači. Zbog čega?

Mila moja je prva pjesma koju smo napravili kao bend. Prije toga je Veja postojala kao nekakav projekt i u tom projektu smo napravili 'Biži, biži maglina' i 'Predi, predi'. Kad je došlo do prekretnice da projekt postane bend, kada se postava okupila i kada se krenulo sa probama, napravila se 'Mila moja'. Naravno, pjesma je kroz godine doživjela puno malih transformacija. Sve je to povezano s odrastanjem benda, tj. s činjenicom da su članovi benda glazbeno sazrijevali, a čak se u tom periodu promijenio i basist benda. Ukratko, to je prva pjesma koju je Veja napravila kao bend. I do samoga kraja nismo ni bili svjesni koliko je ta pjesma moćna. Barem nama. Na kraju snimanja albuma smo se više manje svi složili oko toga da je ta pjesma - u nedostatku opisa emocija - najbolja.

Hoćete li snimati spot za tu pjesmu?

Spot bi trebali snimiti. Da li za tu pjesmu ili neku drugu još se ne zna. Bilo kako bilo, saznat ćete uskoro.

Pjesma je posebno dobro prihvaćena od domaće i strane publike na vašim mnogobrojnim gostovanjima, stoji u vašim press materijalima. Što je to privuklo publiku baš toj pjesmi?

Glazbeno smo je pokušali nahraniti sa što više tradicionalnog izričaja. Inače tu pjesmu izvode u dvoglasju tijesnih intervala ili 'na tanko i debelo'. Vokalna linija je u originalu ostala iz toga dvoglasja i nekada uz harmoniju ne paše. Zapravo na nekim mjestima zvuči totalno raštimano, a to je u biti cijeli šarm vejinog zvuka. Uz to trudimo se harmonijski pratiti temu teksta i opet to je ono što smo po našem mišljenju pogodili u ovoj pjesmi. Mislimo (ili nadamo se) da je upravo zbog toga ta pjesma nama ali i drugima jako draga. Ako ništa od toga nije istina, ne znam... Onda je pjesma jednostavno dobra.

Kakvi su planovi do kraja godine osim svirati što je više moguće? Planirate li već novi album?

Do kraja godine se svira, a da li će se uspjeti napraviti novi album ne znamo. U procesu je. Nastavljamo s radom i nadamo se da će vas nove pjesme oduševiti. Kako stvari do sada stoje uskoro bi mogli u studio. Samo se nadamo da ćemo novi album završiti puno brže od 'Doline Mlinova'.

terapija // 24/02/2015

Share    

> interwju [last wanz]

cover: Simon Bonney (Crime and the City Solution)

Simon Bonney (Crime and the City Solution)

| 30/11/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

| 21/11/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

| 17/09/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

| 04/02/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ben Ward (ORANGE GOBILN)

Ben Ward (ORANGE GOBILN)

| 30/01/2023 | terapija |

>> opširnije


> chek us aut!
> izdvojeno
14. ožujka, Mimoza - Pula
20. ožujka, River pub - Rijeka
26. kolovoza, Traversees Tatihou 2015 festival
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*