home > topliste > 2009 by terapija - Dragan Vukovic aka DJ Vuk (emisija Anatomija zvuka)

kontakt | search |

2009 by terapija - Dragan Vukovic aka DJ Vuk (emisija Anatomija zvuka)

Moram da priznam da je konkurencija izrazito velika. Smatram da je ova 2009 godina bila izrazito plodna što se tiče objavljenih albuma i to veoma kvalitetnih. Mi smo se odlučili na ovaj izbor albuma tj. izabrali smo i nagrađujemo sa moralnom podrškom sljedeće albume i sastave.

Za najbolje bosansko hercegovacko izdanje za ljeto 2009 proglašavamo album sastava SOPOT "Equilibrium" njihov drugi album koji je donijeo prekretnicu u zvuku u odnosu na njihov prvi album DuBalkan i koji donosi pregrst dobrih pjesama. Za najbolje etno izdanje proglašavamo album mostarskog kantautora Mare pod nazivom "Vasduh". Za najbolje pop izdanje proglašavamo sastav The Hendikeps iz Zaprešića koji su ove godine objavili istoimeni EP

Za najbolje progresivno izdanje proglašavamo album slovenačkog benda Hexenbrutal "Think me as friend" objavljenog za izdavačku kuću God Bless This Mess.

Za upornost i istrajnost u svome radu te kao nagrada za životno djelo i kontinuitet u objavljivanju do sad 3 albuma i veliki broj koncerata po regionu i Evropi, proglašavamo mostarski sastav Vuneny koji su takođe godine 2009 objavili izvrstan album "Whatever singularity".

Za najbolje dizajnirano i idejno riješenje albuma, proglašavamo album sastava Nikki Louder iz kamnika koji su krajem 2009 godine objavili svoj album istovremeno na ploči i na Cdu koji dolaze zajedno u paketu tj. na jednoj strani pakovanog izdanja je ploča a na drugoj strani cd.

Za kreativno istraživanje zvuka proglašavamo sastav Fighting Windmill iz Makedonije koji su napravili odličan debitantski album te u ravnomjeran položaj sa gitarama i bunjevima ubacili violinu na albumu koji je miks hc, punka ska i eksperimentalne muzike.

Za najbolje retrospektivno izdanje proglašavamo izdanje izdavačke kuće KAPA records iz Ljubljane koji su krajem 2009 godine objavili album za punk sastav Buldogi koji su djelovali krajem sedamdesetih i koji su se prvo pojavili na legendarnoj kompilaciji Novi punk val 78-80 a tek ove godine objavili svoj prvi album koji je u stvari kolekcija njihovih snimaka iz sedamdesetih nanovo snimljenih.

Za kreativan pristup poeziji i istrajnost u stvaranje pjesama na našem jeziku, proglašavamo sastav Andrija iz Livna koji su 2009 objavili odlično multimedijalno izdanje sa 3 njihova objavljena albuma.

Kao što znate Anatomija zvuka se bavi i istraživanjem jugoslovenske scene i pronalaženjem različitih sastava kojima tokom njihovog rada nije pridavana velika pažnja ili su bez traga i glasa nestali sa scene. Sve to radimo kroz rubriku "Stara iznenađenja za nova pokolenja". I ta rubrika nagrađuje posthumno sastav Little Radojica iz Podgorice za njihov album iz 2000 koji sam slučajno otkrio, za jedno od najboljih podcjenjenih izdanja u prošloj deceniji.

Za najboljeg izdavača u 2009 godini bez premca proglašavamo Zdenka Franjića i njegov "Slušaj najglasnije" a za najbolji internet sajt proglašavamo www.terapija.net koji svakodnevno objavljuje vijesti sa scene a sve potkrijepljeno odličnim recenzijama, izvještajima i najavama za koncerte.

terapija // 04/01/2010


PS: "Anatomija zvuka" je internet radio emisija koja je pocela sa radom sredinom 1995. godine na radio stanici " Studio A " u Banjaluci, BiH. Emisija nudi totalno drugaciji koncept specijalizovane radio emisije sa ciljem prezentacije jugoslovenske muzicke scene sa naglaskom na alternativne I nekomercijalne muzicke sastave. U sljedecih desetak godina, mjenjale su se radio stanice na kojima se emisija emitovala (Radio Kontakt, Radio Balkan, Nezavisni radio, UNS Geto radio, Big-radio-sve Banjaluka, Studio 88-Mostar) ali je koncept emisije ostao isti. Trenutacno emisija se emituje 2 puta, vec dvije godine mjesecno na nacionalnom bosanskom radiju BH Radio 1 a zahvaljujuci internetu, ona se slusa u citavom svijetu.

U emisiji se vrte premijerno nove pjesme, predstavljaju se novi albumi muzickih sastava sa prostora bivse Jugoslavije, Evrope i svijeta. Kad kazem Evrope i svijeta, tu prvenstveno mislim na muzicke autore sa pomenutog prostora koji su pocetkom rata otisli u zapadnoevropske zemlje te su tamo nastavili se, baviti muzikom okupljajuci istomisljenike sa ovih prostora i udruzujući se u nove muzicke sastave. Takodje, prezentuju se muzicki festivali kroz pjesme domacih sastava, ucesnika festivala, predstavljaju se izdavacke kuce i nevladine organizacije koje popularisu alternativnu muziku i neafirmisane muzicke sastave.
Share    

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*