home > topliste > 2012 by krešo

kontakt | search |

2012 by krešo

Nikada nisam pisao godišnje top liste i mogu reći da mi je sada žao zbog toga, prvenstveno iz razloga što mi je teško naknadno vremenski smjestiti neki album ili koncert. Dok recimo bez problema u mislima prizovem sve golove svjetskog prvenstva '94. u Americi ili 8 godina kasnije u Japanu, bezuspješno se pokušavam sjetiti što sam slušao tih godina ili na kojima sam koncertima bio.

Lista sadrži 25 albuma, 10 koncerata na domaćem terenu i 10 gostujućih koncerata.

Najbolji albumi 2012. godine

Odmah u početku odustao sam od rangiranja albuma unutar liste, da se ne posvađam sam sa sobom. Dakle albumi su poredani slučajnim redoslijedom. Krenuo sam po kategorijama pa sam kasnije i tu nit izgubio. Planirao sam pobrojati deset najboljih albuma, na kraju sam završio na brojci dvadeset i pet. Prošvercali su se tu i neki albumi iz 2011. koji su do mene stigli sa zakašnjenjem... Uostalom nebitno, pravila ionako nisu strogo definirana, bitno je da je ovo lista mojih najdražih albuma ove godine.

John Hiatt - Mystic Pinball
Gerijatrijska godina. Ne mogu se sjetiti niti jednog razočaranja u ovoj kategoriji, vrlo dobre ili odlične albume snimili su Neil Young, Cohen, Dylan, Springsteen i Van Morrison. Ispred svih nabrojanih stavljam zadnji album veterana John Hiatta koji potiho izdaje po jedan album godišnje i zadivljujuće izbjegava prazan hod u toj hiperprodukciji.

Titus Andronicus - Local Business
Gitaristica Amy Klein ih je napustila krajem 2011. godine. Saznao sam tu tužnu vijest isti dan kada i vijest o razlazu Shoone Tucker i Truckersa. Bez Amy Titusi više nisu onako zanimljivi za youtube istraživanja, ali novi album je opet korak dalje. Broj 2 koncertna želja za 2013. Broj 1 je već bukiran, Neil Young u lipnju.

The Walkmen - Heaven
Jedan od mojih najiščekivanijih albuma godine, uz Gaslighte i Tituse. I opet je na godišnjoj listi, kao što bi bili i prošli albumi Lisabon i You & Me da sam ranije radio liste. Da ne tražite po listi u nastavku, Gaslighti nisu među ovih 25.

Human Don't Be Angry - selftitled
Malcom Middleton je snimio album koji potpuno odudara od smjera kojim je vozio ovih desetak godina nakon raspada Arab Strap. Ova čudna mješavina elektronike i post rocka je vjerojatno ono gdje bi Arab Strap bili danas da se nisu onako naprasno ugasili na vrhuncu.

Bill Fay - Life is People
Englski djedica, koji je zadnje studijske albume prije ovoga izdavao još šezdesetih godina, izbacio je djelo u rangu sa najboljim momentima Neil Diamond - Rick Rubin suradnje. Zasluge idu i njegovom pokloniku Jeff Tweedyju koji ga je izvadio iz zaborava i gostovao na nekoliko pjesama ovog iznimnog albuma.

Shearwater - Animal Joy
Ovo je godina bez Okkervil River albuma, ali tu su Shearwater da popune prazninu.

Lambchop - Mr. M
Ignorirao sam ovaj album na proljeće kada je izašao, dohvatio sam ga se tek u jesen potaknut nadolazećim koncertom. Ljepota.

Jason Isbell and 400 Units - Live in Alabama
Koncertni album bez novih pjesama u 2102. godini. Koga briga, sam definiram pravila ulaska u godišnju listu, a ovo svakako ide u sam vrh. U stvari idem proglastiti kategoriju "koncertni album godine".

Tift Merrit - Traveling Alone
Zvuk New Yorka danas nisu Animal Colective, LCD Soundsystem ili TV on the Radio. New York danas su Willie Nile i Jeffrey Lewis. I Tift Merrit.

Japandroids - Celebrations Rock
Slavljenje rocka. I single godine.

Rocky Votolato - Television Of Saints
Još jedan album koji vjerojatno ne bi niti zamijetio da nije bilo zagrebačkog koncerta.

Allo Darlin' - Europe
Pred dvije godine na EOTR festivalu bio sam lijen ih provjeriti zavaran pjesmuljkom koji se vrtio po reklamama. Ove godine izdali su svoj drugi album koji me privukao sa pjesmom Tallulah, njihovom posvetom Go Betweensim. Mogu reći da je Europe album kakav Belle & Sebastian nisu snimili već 13 godina. Ili vam je draža usporedba sa ranim Cardigansima? Kategorija "pop album".

Craig Finn - Clear Heart, Full Eyes
Postao je običaj da junaci uzimaju predah od turneja i rada s bendom te izdaju samostalna mirnija izdanja. Lani Thorston Moore i J Mascis, ove godine Craig Finn, Patterson Hood i Mike Cooley. Pobjednik kategorije je uvjerljivo Clear Heart, Full Eyes.

Tindersticks - The Something Rain
Ignorirao sam Tinderstickse desetak godina, uvjeren da su upali u dosadu iz koje se neće izvući. Razuvjerili su me u potpunosti ovogodišnjim albumom koji može uz bok onima iz prve polovice devedesetih.

The Wooden Sky - Every Child a Daughter, Every Moon a Sun
Fan sam ove kategorije. Unutrašnjost američkog kontinenta, smirenost, karirane košulje, Appalachian sound. Southeast Engine, Joe Purdy, Deep Dark Woods, Marah zadnje tri godine i slična ekipa koja svojim turnejama nikada ne prelazi ocean. Ovogodišnji pobjednik ove kategorije su Kanađani The Wooden Sky.

We Are Augustines - Rise Ye Sunken Ships
Zašto Kings Of Leon vladaju arenama, a ne ovi momci? Album spada u 2011. Godinu, ali do mene je stigao sa zakašnjenjem. Debut godine, nije bitno koje.

Cory Branan - Mutt
Je, čak dva albuma sa zagrebačkog Revival Tour nastupa nalaze se na ovoj listi. To je samo zato što Chuck Ragan - Covering Ground spada u 2011. godinu, inače bi bila tri. Ovo je i drugi momak iz Mississippija na ovoj listi. Ako mislite da je to slučajo, nije.

Dodgy - Stand Upright In A Cool Place
Engleska scena? Hm, teška kategorija. Možda Lanterns On The Lake sa svojim debutom Gracious Tide, Take Me Home? Ili ipak previše kopiraju Sigur Ros? Evo jedan album koji mi je neizmjerno drag: zaboravljeni Britpop veterani Dodgy snimili su nešto što nema veze sa onim što smo ranije povezivali s njihovim imenom. Možda reuinioni nakon desetljeća pauze ipak imaju smisla? Mada moram priznati da me je strah nadolazećeg My Bloody Valentine albuma.

John Murry - Graceless Age
John Murry je ono što su prijašnjih godina bili John Grant i Josh T Pearson, pojavio se niotkuda (odnosno iz Mississippija) krajem godine i zasjeo na listu.

Patti Smith - Banga
Studijski album Patti Smith s autorskim pjesmama nakon osam godina. Vrijedilo je čekati.

Dinosaur Jr - I Bet on Sky
Pobjednik kategorije "ponovo okupljeni velikani koji ne žive na staroj slavi".

Dan Mangan - Oh Fortune
Nije ovdje (isključivo) zbog najboljeg nastupa ovogodišnjeg Terranea. Dečko koji obećava, Mitar Mrkela suvremene scene, napokon je odrastao, nema tu više country poskočica poput Sold.

Baroness - Yellow and Green
Nekadašnje masno metalno jednoumlje Baronessa neočekivano se na ovogodišnjem dvostrukom albumu proširilo raznim smjerovima. Rijetki su dupli albumi koji ovako drže intenzitet od početka dokraja. Najbolji dupli album godine. Pa i najbolji južnjački album godine, ako ih prebacimo u tu kategoriju, čast Pattersonu Hoodu i Dirty Guv Nahsima.

First Aid Kit - The Lion's Roar
U kategoriji Americana album godine pobjedu odnosi švedski duo. Ima li kontradikcije u ovoj rečenici?

Calexico - Algeirs
Convertino i ekipa nisu ovdje po inerciji, ako ste to pomislili. Štoviše, nemam neko visoko mišljenje o njihovim samostalnim izdanjima cijelo prošlo desetljeće, nakon Hot Raila, sve mi je izgledalo slabije od raznih kolaboracija koje su paralelno izdavali. Ali Algeirs vrijedi, naročito nakon preslušanog live-a koji je došao uz Deluxe izdanje Algeirsa i doživljaja istog u Pauku.

Najbolji koncerti 2012. godine

Format i koncepcija liste. Izvadio sam popis odgledanih koncerata kako bi složio redoslijed pa ubrzo odustao i odvojio listu na dva dijela: Zagreb i koncerti sa putovanjima. Nisam mogao usporediti koncerte s te dvije liste, koncert sa putovanjem je spoj glazbe, puta, nove hrane, novih vrsta piva, novog koncertnog prostora, nove publike itd. Koncert u Zagrebu sadrži žurbu sa posla ne bi li stigao na vrijeme, loše pivo u Pauku i drage ljude koje sretneš prije koncerta. Obzirom da je ovo prije svega osobna lista bez ikakvih većih pretenzija, sve skupa znači da nemam dovoljno zajedničkih točaka da usporedim i rangiram npr. Calexico u Zagrebu i The Felice Brothers u Manchesteru.

Lista 10 naboljih koncerata van Zagreba

1. The Low Anthem - End Of The Road Festival, Engleska

The Low Anthem su potiho prošli Bon Iver put, od raštimanih hillbillyja koji snimaju albume po izoliranim kolibama do trenutno sedmeročlanog benda koji ubija harmonijama i energijom s pozornice.

2. The Felice Brothers with Craig Finn - Manchester

Napokon sam si potvrdio ono što već godinama pretpostavljam: braća su nepročišćena esencija svega onoga zbog čega lutam po koncertima.

3. Danny Green (Laish) - No Direction Home Festival, Engleska

Koncert je krenuo negdje iza 2 ujutro u vedroj i hladnoj engleskoj noći, nenajavljen nastup frontmena Laisha koji su isti dan ranije oduševili nastupom na glavnoj pozornici. Mala skrivena pozornica u šumi, pored logorske vatre, gdje je Danny ležerno između vlastitog repertoara ubacivao covere svojih uzora, poput Townes Van Zandta ili Danijel Johnstona (Sweetheart, ako vas zanima). Najbolji moment prve godine ovog lijepog festivala. Možda i njegovog jedinog izdanja obzirom da je upravo otkazan No Direction Home festival za 2013. godinu.

4. Baroness - Off Festival, Poljska

Ako Baroness ovdje uguramo pod nekakav metal onda je ovo najbolji metal koncert koji sam vidio. Ne mislim samo na ovu godinu.

5. Grandaddy - End Of The Road Festival

Nostalgija. Kao da se ništa promijenilo nije u ovih 13 godina.

6. Jeffrey Lewis - End Of The Road Festival

Zatvorite oči i u New Yorku ste. Jedini koncert sa obje liste na koji sam došao bez ikakvog predznanja o liku i djelu dotičnog gospodina. Naučio sam vrlo brzo nakon festivala.

7. Shearwater - Menza Pri Koritu, Ljubljana

Prvi koncert ikada na kojem sam se važno šetao sa foto propusnicom oko vrata, valjda mi je i zato drag nastup. Okkervil River za siromašne, rekao bi Alan Ford.

8. Radiohead - Villa Manin, Italija

Velikani. Ovih sedam imena ispred njih na mojoj listi povijest će vjerojatno brzo zaboraviti.

9. John Grant & Midlake - End Of The Road Festival

Veliki John, glasom i stasom, na Garden Stageu EOTR-a ugostio je momke iz Midlakea pa su zajedno prošetali po The Czars ostavštini. I oslikali mjesec.

10. Bruce Springsteen - San Siro, Milano

Zadnji čas digao sam ga iznad crte. Ne mislim da je bio loš. Naprotiv. Ali Bruce vozi širokim autoputom zadnjih nekoliko godina. A publika to voli.

Ispod crte: vrijedni spomena su i svježi The Pains of Being Pure at Heart u Kino Šiška, Ljubljana. Gledao sam Tinderstickse u Engleskoj i Seamonster The Wedding Presenta u Poljskoj ali njih sam stavio listu koncerata na domaćem terenu pa su zbog toga ispali ovdje. Inspiral Carpets u Holmfirthu idu pod "nostalgija" kategoriju, ali ipak ispod gore uvrštenih Grandaddy. Slično tome je i s Mazzy Star u Poljskoj.

Razočaranja: Alabama Shakes u Engleskoj. Gledao sam ih godinu ranije u Maiconu (Georgia) dok su još bili nepoznati i bez albuma, bili su tada svježi i originalni. Ovo sada djeluje malo isforsirano i teatralno. Villagers u Engleskoj. Pobjegli smo nakon tri uvodne pjesme, britanski Ramirez. The House Of Love u Poljskoj. Ono kad nostalgija prebaci na lošu stranu. Patti Smith u Engleskoj. Koncert u Tvornici pred koju godinu bio je impresivan, u međuvremenu je magija negdje nestala. King Creosote & Jon Hopkins u Poljskoj. Besmislen nastup. Andrew Bird u Engleskoj. Pretenciozno. Vidi me kako dobro silujem violinu i fućkam.

Lista 10 najboljih koncerata u Zagrebu (uključujući i Terraneo)

1. Wilco, Zagrebački Velesajam

Nema smisla nabrajati "naj" pridjeve, dovoljno je reći da je ovo koncert referenca koji se koristi za ocjenu bilo kojeg drugog koncerta. Mjerna jedinica.

2. The Revival Tour, Močvara

Chuck Ragan i društvo imali su nešto praznog hoda u trosatnom nastupu ali sveukupno gledano najbliže su došli ove godine do 1 Wilca.

3. Calexico & Blind Pilot, Pauk

Nisam toliko upućen u Calexico diskografiju zadnjih 10 godina kao što sam recimo u onu Wilca. Da jesam, možda bi mi ovo bio i koncert godine? Još se naježim kada se sjetim gitare Jaira Zavale na Splitter.

4. Mary Coughlan, Tvornica

Irska diva Mary Coughlan već je jednom ranije nastupila u Zagrebu, u Atriju Muzeja za umjetnost i obrt davne 2002. godine održala je meni jedan od ljepših zagrebačkih koncerata tih godina. Razveselio sam se kada sam pronašao review tog davnog nastupa u bogatoj arhivi Terapije. Ove godine se potiho vratila u Mali pogon Tvornice i sve to ponovila.

5. Human Don't Be Angry, Purgeraj

Heroj devedesetih, Malcolm Middleton (tada polovica dvojca znanog kao Arab Strap), po prvi puta posjetio je naš grad. Nažalost samo par desetaka posjetitelja došlo je taj utorak do Purgeraja vidjeti njegov novi projekt Human Don't Be Angry. Bio je to koncert koji je trajao do iza jedan u noći i nakon kojeg su svi prisutni poslušno stali u red na merch štandu da stisnu ruku Malcolmu i zahvale mu se sa kupnjom glazbenog materijala.

6. Lambchop, Kino SC

Duga je povijest Kurta i društva u Zagrebu. Iskreno nemam pojma ima li ostatak ovogodišnje postave Lambchopa (osim Kurta) ikakve veze sa onom iz prvog nastupa 2003. godine? Lako moguće da je priča slična onoj od Triggera koji već trideset godina čisti ulice sa istom metlom, samo je dvadeset puta pomijenio dršku i isto toliko puta donji dio metle (ima li to ime?). Ono što znam da je ovogodišnji nastup pobijedio sve prijašnje. I nema veze što Kurt nije podivljao i korodirao na bisu kao zadnja dva puta.

7. The Wedding Present, NKC Park

Kratko ustoličenje dvorane iznad Purgeraja u koncertni prostor donijelo nam je savršenstvo zvuka koji je nekim čudom pratilo sve koncerte održane u tom prostoru. Meni najdraži među njima je moćan nastup The Wedding Present gdje su nam u cjelosti izveli svoj Seamonsters album iz 1991. godine.

8. Tindersticks, Tvornica

Gospoda. Koja su uz to ove godine i snimili svoj najbolji album još od devedesetih te ga skoro kompletnog izveli u Tvornici ovo proljeće.

9. Dan Mangan, Terraneo

Nije neka festivalska godina. Dio festivala čak je i otkazan, a InMusic i Terraneo pali su kvalitetom lineupa u odnosu na prethodnu godinu. Dok je InMusic i prijašnjih godina pucao rafalno u širinu samo da pogodi što već broj publike, ove godine neke čudne stvari su se dešavale na Terraneu. Najbolji nastupi poput Future Of The Left ili We Were Promised Jetpacks stavljeni su dnevne termine prije dolaska publike. A Dan Mangan je čak i imao dobar termin iza 9 navečer ali je nastupao pred možda i manje publike nego spomenuta dvojica iz razloga što su svi otišli na (da oprostite, naporne) Dječake. Očito moj izbor nema veze sa masovnim ukusom.

10. Dry The River, InMusic

InMusic je ipak institucija kojoj moramo biti zahvalni što smo prijašnjih godina vidjeli veličine poput Sonic Youth ili The Hold Steady. Ove godne cijeli festival vrtio se oko velikog New Ordera. Ne mogu reći da su me razočarali (kao što većinu jesu) sa best off repertoarom koji sam slušao iz prvih redova, ali kad sam se sada zamislio koji od InMusic bendova bi sa najvećim guštom pogledao iznova, izbor pada na srčane Engleze Dry The River koji su me oduševili to sparno poslijepodne na Jarunu.

Ispod crte: na gornju listu nisu stali Japandroidsi, koncert zbog kojeg smo se osjećali važno i ponosno kako Zagreb prati aktualna svjetska zbivanja. Zatim ponovno okupljeni Walkaboutsi odsvirali su meni možda i svoj najbolji ZG koncert. Dvojac iz Richmond Fontaine u Malom pogonu Tvornice iznenađujuće uspješno su anulirali izostanak ostatka benda, a Tamikrest je nadomjestio nedolazak Tinariwena u Zagreb ove godine.

Razočarenja: krenimo od većine nastupa na glavnoj pozornici Terranea. Zatim Mando Diao. Pa Franz Ferdinand. U stvari nije mi razočarenje njihov nastup koji sam uspješno eskivirao bijegom na drugi kraj otoka, nego sama činjenica da se oni dovode kao headlineri festivala. I da publika dolazi ponovo gledati Kaprnosa i ekipu kako simultano izvode onaj svoj robot walk na pozornici. Skoro sam zaboravio i na prevaru koja se naziva Gorilaz Sound System. Zatim isforsirani Mark Lanegan, gledao sam ga dva puta ove godine s time da zagrebački nastup uz neprimjeren koncertni prostor, katastrofalan zvuk i naporne prve dvije predgrupe zaslužuje ovaj dio godišnjeg pregleda.

krešo // 27/12/2012

Share    

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*