home > portret > DINOSAUR JR - Where You Been?

kontakt | search |

DINOSAUR JR - Where You Been?

Biografija


Njihova priča seže do 1983. kada su se, tada sedamnaestogodišnjaci i školski kolege, J Mascis i Lou Barlow, nakon svirke po raznim bendovima udružili s bubnjarem Murphom. Kroz sljedeću godinu i svirke po lokalnim klubovima stekli su kultni status, te su 1985. objavili debi album "Dinosaur", kako se i grupa do tada zvala, za Homestead records. 11 pjesama punih pseudo-hardcore gitarskih rifova prošaranih lijenim Mascisovim vokalom doveli su ih do usporedbi s Neil Youngom i Sonic Youth. Kako su postajali popularniji, za njih su čuli neki hipici i bivši članovi grupa Jefferson Airplane i Country Joe & the Fish, a koji su se nazvali Dinosaur, te su ih sudski natjerali da promjene ime. Tako su nastali Dinosaur Jr.
[ vjerojatno najpoznatija dinosaur jr fotka ]

vjerojatno najpoznatija dinosaur jr fotka   © jens jurgensen

Već sljedeći album "You're Living all Over Me" (1987) snimili su za legendarni SST, za kojeg su u to vrijeme snimali najutjecajniji bendovi tipa Black Flag, Sonic Youth, Mudhoney, Husker Du i drugi. Uz Little Fury Things, In a Jar ili Raisans, kao zaštitne znakove tadašnjeg zvuka benda, album je donio i pjesmu Poledo, koja je bila preteča lo-fi zvuka kasnijih Barlowovih Sebadoh i maštovitu obradu Framptonove Show Me the Way. Kasnije, su Kurt Cobain ili Frank Black kao najveće uzore navodili upravo prva dva Dinosaur Jr albuma.
[  ]

Nakon uspjeha albuma, došao je i prvi "hit". Freak Scene bio je prvi singl sa nadolazećeg albuma "Bug" (1988) i bio je masivan tzv. "college radio" hit diljem USA. Iako je album odlično prolazio i kod kritike i kod publike, već tad je došla na površinu netrpeljivost koja je rasla između Mascisa i Barlowa. Mascis se i dalje želio kretati istim putovima, dok je Barlow želio nešto drugo i nešto novo. Ko je gazda u bendu vidjelo se sljedeće godine, kad je Barlow osnovao novi bend Sebadoh.

Mascis je nakon razlaza sa Barlowom, kroz bend kao basiste, između ostalih, propustio Don Fleminga (Velvet Monkeys, Gumball) i Van Connera (Screaming Trees), snimio Just Like Heaven od The Cure, odličnu obradu vrlo zanimljivog kraja, producirao nekoliko albuma tada nadolazećih Buffalo Tom, surađivao s Flemingom i Thurston Mooreom na "Rake" albumu Velvet Monkeysa, te nakon raspada SST recordsa potpisao za "major" izdavačku kuću Sire/Blanco Y Negro records. Za to vrijeme Lou Barlow je sa svojim novim bendom Sebadoh naporno radio i objavio tri cijenjena lo-fi albuma za Homestead records.
[  ]

Prvi album za veliku izdavačku kuću "Green Mind", Mascis je snimio skoro sam (Murph je bubnjao samo na tri pjesme). Na turneji koja je uslijedila po USA, predgrupa su im bili, tada nepoznati Nirvana. Koju godinu kasnije, Nirvana je prerasla svoje idole iz mladosti. U to vrijeme expanzije grungea i alt rocka, nisu loše prošli ni Dinosaur Jr. "Where You Been" (1993) može se pohvaliti ulaskom na Top 50 USA albuma, ali i s prvim pravim globalnim hitom. To je Out There, pjesma koja otvara album i nešto je najvedrije što je bend dotada napravio. U međuvremenu se Murph pridrižio Evan Danovim Lemonheadsima, a Mascis se bacio na snimanje novog albuma. "Without a Sound" snimljen sljedeće godine nije uspio doći na top-liste, no iznjedrio je njihov najveći hit ikad, Feel the Pain, koji se zaustavio na 4. mjestu ljestvice singlova. Kako je album dosta slabo prošao i kod kritike i kod publike, Mascis je odlučio nakratko umiroviti bend, odnosno ono što je ostalo od njega, te odradio solo akustičnu turneju. Kako je dio turneje sniman, to je zabilježeno na albumu "Martin & Me" (1996), prvo Mascisovom solo djelu. Sviravši samo na akustičnoj gitari, Mascis je poznatim pjesmama iz gitarističke faze Dinosaur Jr dao potpuno drugu dimenziju, a uz to, dodao je i nekoliko jako dobrih obrada (the Smiths "The Boy With the Thorn in His Side," the Wipers "On the Run," Lynyrd Skynyrd "Every Mother's Son" i Carly Simon "Anticipation").

Kao da mu vrag nije dao mira, opet je pod imenom Dinosaur Jr okupio reprezentativnu postavu, između ostalih Belindu Butcher i Kevin Shieldsa iz My Bloody Valentine, te je 1997. objavio posljednji studijski album pod tim imenom. Na "Hand it Over" bilo je pregršt zanimljivih pjesama (I Don't Think So, Nothin's Goin' On, Can't We Move This, Sure Not Over You), dok je surferska Take a Ride at the Sun, objavljena kao dio albuma samo u nekim zemljama, dok je u većini izdanja ostala samo objavljena na singlu.
[  ]

Iako mu je to bio jedan od boljih albuma u posljednje vrijeme, Masic je dalje odlučio raditi pod imenom J Mascis & The Fog. Pod tim imenom objavio je albume "More Light" (2000) i "Free so Free" (2002), no oni nikad nisu došli do statusa kakvog ima većina Dinosaur Jr albuma. Zanimljivost je da je uz Masicsa, u postavi bio basista Mike Watt (ex Minutemen, Firehose), te bubnjar George Berz, koji je neko vrijeme lupao i za Dinosaur Jr. Tijekom turneje 2003 na stejdžu im se znao pridružiti gitarist legendarnih Stoogesa, Ron Asheton, kao i Evan Dando iz Lemonheadsa ili Bobby Gillespie iz Primal Scream.

Za to vrijeme Lou Barlow se bacio u lo-fi vode, te je kao solo izvođač ili pod imenima Sebadoh, Sentridoh ili Folk Implosion objavio pregršt albuma, kao i cijenjeni soundtrack za film "Kids". Prošlogodišnji album Emoh, smatra se jednim od njegovih najboljih albuma.
[ j mascis cca 2005 ]

j mascis cca 2005   © unknown

Baš negdje u vrijeme izlaska tog albuma, došla je vijest da se Dinosaur Jr okupljaju u originalnoj postavi, te da će objaviti prva tri albuma, koja su snimana u toj postavi, kao reizdanja u luxuznim pakiranjima s dodacima, kao i da će odraditi nekoliko koncerata po USA. Tako se na svakom od tih reizdanja našla poneka pjesma koja se prije nije mogla čuti ni na jednom albumu, kao i poneki video. S tim u vezi Lou Barlow bio je toliko ljubazan, pa je pristao na intervju s nama.

Očito je da im je svima pasalo što su se ponovo okupili, stoga se ove godine očekuju reizdanja sljedeća dva albuma i Mascisov solo akustični nastup u legendarnom CBGBu iz 1993. Također, slijedi i europska turneja, na kojoj će najbliže našim krajevima doći do Beča. A Vaši terapijski izvjestitelji bit će tamo. Priča se i o novom studijskom albumu, no to je već neka druga priča.
[ dinosaur jr 2005 ]

dinosaur jr 2005   © robert matheu

Diskografija



DINOSAUR JR

Dinosaur (1985)
Your Living All Over Me (1987)
Bug (1988)
Fossils (1991)
Green Mind (1991)
Whatevers Cool With Me (1991)
Where You Been (1993)
Quest (1993)
Without A Sound (1994)
Hand It Over (1997)
Ear Bleedin Country: The Best Of (2001)

J MASCIS (& THE FOG)

Martin & Me (1996)
More Light (2000)
Free So Free (2002)
[  ]

LOU BARLOW

Lou Barlow & His Sentridoh (1995)
Subsonic 6 (2000)
Emoh (2005)

SEBADOH

Freed Man (1989)
Weed Forestin' (1990)
III (1991)
Smash Your Head on the Punk Rock (1992)
Bubble & Scrape (1993)
Bakesale (1994)
In Tokyo (1994)
Rockin' the Forest (1995)
Harmacy (1996)
Sebadoh (1999)

FOLK IMPLOSION

Take a Look Inside (1994)
Dare to be Surprised (1997)
One Part Lullaby (1999)
New Folk Implosion (2003)

SENTRIDOH

Original Losing Losers 82-91 (1995)
Free Sentridoh Songs from Loobiecore (2002)
Lou B's Wasted Pieces 87-93 (2003)

pedja // 15/05/2006

Share    

> portret [last wanz]

cover: THE CURE: Finalni zvuk

THE CURE: Finalni zvuk

| 25/10/2022 | veda |

>> opširnije


cover: BRYAN ADAMS: Nepopravljivi romantičar (2004.-2017.)

BRYAN ADAMS: Nepopravljivi romantičar (2004.-2017.)

| 08/10/2017 | veda |

>> opširnije


cover: MORRISSEY - Da li ste znali…

MORRISSEY - Da li ste znali…

| 28/09/2015 | pedja |

>> opširnije


cover: Combichrist - Furiozni industrial razbijači ponovno u Zagrebu!!!

Combichrist - Furiozni industrial razbijači ponovno u Zagrebu!!!

| 05/11/2014 | terapija |

>> opširnije


cover: Mark Lanegan - portretić

Mark Lanegan - portretić

| 15/10/2012 | edi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*