home > njuz > hvaljeni mladi trubač VALDEMAR KUŠAN objavio debi album

kontakt | search |

hvaljeni mladi trubač VALDEMAR KUŠAN objavio debi album

Valdemar Kušan mladi hrvatski trubač i skladatelj s bogatim iskustvom uz pomoć Roka Zalokara na klaviru te Žige Smrdela na bubnjevima, objavio je debitantski album  sa sedam skladbi "Music of the Mind, Music of the Moment".
[ Valdemar Kušan ]

Valdemar Kušan   © Johaness Gellner

Ova blještava avantura jazz trija poziva Vas na glazbenu Odiseju - glazbeno putovanje nošeno glasovima trube, glasovira i bubnjeva predstavljajući izuzetne vještine, zanimljive i nadahnute aranžmane i nesputanu improvizaciju. Ovaj projekt nastao iz susreta interesa i intrige, započeo je opažanjem interesantnih glazbenih razgovora u dosluhu s osobnostima solista, njihovim improvizacijama kroz međuigre boja i oblika, harmonije i ritmova, a sve zajedno u duhu jazz glazbe, to jest glazbe općenito.
[  ]

"Koncept "Glazbe Uma" istražuje osmišljenu i promišljenu glazbu - glazbu koja se oslanja na znanje i iskustvo stečeno proučavanjem i opažanjem. To je "svijet namjera" sa skladbama najčešće nastalim iz motivskog rada pojačanog suvremenim ritmovima, začudnom harmonijom i jednostavnom melodijom koja priča ili pokušava ispričati svoju priču. Ta moja glazba je spoj prethodnih znanja i iskustava, obrazovanja te muzikalnosti, ekspresije i instinkta koji otvaraju pogled na moje biće i perspektivu. Nasuprot tome "Glazba Trenutka" zrcali stvaranje glazbe u trenutku - odvijajući se u stvarnom vremenu, rađajući se iz spontanih reakcija ili impulsa, energije suradnje među glazbenicima", objasnio je koncept Valdemar.

Album je snimljen u GMPU u Klagenfurtu, a za miks i master je zaslužan dobitnik Grammyja Ed Reed iz Lighthouse Recordinga. Autor slike na coveru je Marko Brajković, a dizajna Aldus dtp. Izdavač je Mudri Brk.
[  ]

Valdemar je svirao s mnogim jazz orkestrima i s nekim snimio albume, kao što su JMI Jazz World Orchestra, Jazz orkestar Hrvatske radio televizije, Mimika Jazz orkestar, EBU-ov Euroradio Jazz orkestar i Kelag Big Band. Dobitnik je nagrade Hrvatske glazbene unije "Status" za najperspektivnijeg mladog jazz glazbenika. Valdemar je studirao s Jimom Rotindijem, Danielom Noessigom i Luisom Bonillom a imao je priliku usavršavati se i svirati s Boškom Petrovićem, Johnom Thomasom, Alexom Sipiaginom, Dick Oatsom, Karlheinz Miklinnom, Johnom Rileyem, Klemens Marktlom, Mihael Aerianom, Lasse Lindgrenom, Sigi Feiglom, Robom Bargadom, Ines Reiger, Bruce Barthom, Marko Churnchetzom, Famadou Don Moyeom i mnogim drugima.

Rok Zalokar (pijanist, skladatelj i producent) sastavni je dio ljubljanske alt-jazz scene. Vodi spiritualni jazz kolektiv Zhlehtet i ima poseban zvuk kao solo izvođač na klaviru, elektronici i orguljama. Od 2013. objavio je 15 albuma kao voditelj ili suvoditelj grupe zapažene izdavačke kuće ZARŠ, Celinka, RTV ZKP, Kamizdat i Modigo records. Osim sviranja na velikim festivalima kao što je North Sea Jazz i Jazz festival Ljubljana, Rok je nagrađen nagradom za skladbu Jazzon i Erasmus Jazz Prize za sviranje u triju.
[ Žiga Smrdel ]

Žiga Smrdel   © Kristijan Stepančić

Žiga Smrdel je mladi bubnjar, skladatelj i band lider iz Slovenije. Dugogodišnji je član ritam sekcija i vođa raznih bendova te je izuzetno aktivan na slovenskoj i inozemnoj glazbenoj sceni - kako s bendom WCKD Nation i klavirskim triom Mind Tree, tako i u suradnji sa značajnim imenima slovenske jazz scene. Dugogodišnji je učenik velikog majstora jazza Gregoryja Hutchinsona, a usavršavao se i kod Douga Hammonda, Jeffa "Taina" Wattsa, Joea Sandersa, Shaija Maestra, Charlesa Alture, Joela Rossa i Kurta Rosenwinkela. Žiga je također dobitnik nekoliko međunarodnih nagrada kao što su: The Hub for Exchange of Music Innovation (HEMI), koju dodjeljuje Europska inicijativa za potporu umjetnicima, Zlatna plaketa na nacionalnom natjecanju Temsig i državna nagrada Zlatna piščal (Zlatna Flauta).

Gdinjko je novi bend iz Splita u kojem su Srđan Jeličić, Ivan Tadin i Marijan Katić i Branko Dragičević. Bolji poznavatelji secene će u ovim imenima pročitati da je riječ uglavnom o ekipi iz sjajnog benda Kundyak Mezhie, a poznavatelji bračke glazbene scene i astronomije da je tu riječ i o polovici Valentina Boškovića.

Najbolje su objasnili mladići iz Gdinjka: "Gdinjko je bend koji se rodija iz benda Kundyak Mezhie nakon naporne, ali kratke trudnoće povezane s covidon. Naime u to doba je bubnjar Srki napravija kuću u Gdinju na Hvaru i zaljubija se u to misto. Sluša je priče starih Gdinjana i sve o čemu pivamo je produkt tih priča i legendi. U početku nan se parilo da te pisme triba izvodit neka klapa okupljena oko misnog župnika, ali onda smo se sitili da bi mi to mogli aranžirat ka šta bi Kundyak Mezhie učinija, a da opet ima taj neki neolitički, da ne rečemo dalmatinski, prizvuk. Ne znamo je li baš istina sve o čemu pivamo, ali ovo je naša verzija tih priča".
Prekrasni animirani spot je napravio Marijan Katić.



Preko ljeta smo radili Mudri Brk Festival u Jelsi kad nam je Gdinjko na mobitel posla koordinate. Prateći njih došli smo u Gdinj, na cestu između poštanskog ureda i Crkve. Čekala nas je kazeta. Ubacili smo je u starog Stojadina koji je bio kraj OPG-a i čuli smo ovu pjesmu. Napisali smo kredom ok na cesti, ostalo je povijest. p.s. Ova pjesma je bila nasnimljena na narančastu kazetu "Ježeva Kućica / Maksimir, Kako Živi Antuntun".

Singl na digitalnim kanalima preslušajte ovdje: bfan.link/music-of-the-mind-music-of-the-moment
Ovdje je je njihov Instagram s nešto informacija: www.instagram.com/val.k_music/

promo guy // 22/11/2023

Share    

> njuz [last wanz]

cover: Frenkie predstavio album

Frenkie predstavio album "Manifest" i video spot za pjesmu "Identitet"

| 03/05/2024 | ivana |

>> opširnije


cover: Folk-punk cabaret bend

Folk-punk cabaret bend "Šarijanata" predstavlja prvi singl i spot "Beyond the End of the Road"

| 02/05/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: Matej Krajnc ima još jedan singl o Horviju s dugačkim imenom

Matej Krajnc ima još jedan singl o Horviju s dugačkim imenom

| 01/05/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: JEREMIAH CYMERMAN na 1. maj ima online party

JEREMIAH CYMERMAN na 1. maj ima online party

| 30/04/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: INMusic 2024 - Kontigent domaćih i EXYU snaga

INMusic 2024 - Kontigent domaćih i EXYU snaga

| 30/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


> chek us aut!
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*