home > njuz > ''Igra prijestolja'' na Fantastic Zagreb Film Festivalu

kontakt | search |

''Igra prijestolja'' na Fantastic Zagreb Film Festivalu

Na današnjoj press konferenciji u Kinu Europa predstavljeno je nulto izdanje prvog festivala fantastike u Hrvatskoj i regiji - Fantastic Zagreb Film Festivala. Kako smo već najavili, festival će se održati od 02. do 09. srpnja na tri lokacije - u ljetnom kinu Gradec (plato kod crkve Sv. Katarine), u improviziranom ljetnom kinu Tuškanac (plato iznad garaže Tuškanac), te u kinu Europa.

Festival su predstavili njegovi osnivači Mirjana Mia Pećina i Stjepan Hundić, i kodirektor programa Vanja Vascarac, dobro uigrani tim koji već sedam godina stoji iza uspješnog Libertas Film Festivala u Dubrovniku, iz čijeg programa ''Ponoćno ludilo'' se i rodila ideja o Fantastic Zagreb Film Festivalu, žanrovskom filmskom festivalu kakav je nedostajao u inače bogatom festivalskom programu u Zagrebu i Hrvatskoj, pa i šire.

Pod nazivom Fantastic Zagreb Film Festival skriva se šarolik filmski program u kojem su uz filmove strave i užasa i znanstvene fatnastike mjesto našle i razne psihološke i začudne drame, pa vjerujemo da će svatko naći ponešto za sebe. Čak i oni nešto slabijih živaca.
[  ]

Filmski program festivala je podijeljen u šest programa: PANORAMA sadrži izbor ponajboljih filmova recentne svjetske produkcije, PONOĆNO LUDILO filmove strave i užasa, ORIENT EXPRESS uratke azijskih zemalja s dugom žanrovskom tradicijom - Japana i Koreje, YU FANTASTIKA nekoliko kultnih filmova iz nevelike, ali zanimljive produkcije fantastike jugoslovenske kinematografije; a JAPANSKI EKSPLOATACIJSKI FILM naslove recentne exploitation produkcije nekih od najjačih japanskih filmskih kuća. Tri glavna filmska programa, Panorama, Orient Express i Ponoćno ludilo donose niz zanimljivih i nagrađivanih filmskih naslova, od kojih će mnogi upravo na ovom festivalu imati svoju hrvatsku, a neki i regionalnu premijeru.

Šesti filmski program, NOĆNI MARATON, nam je predstavila Marina Maslać iz HBO Adrie. Po prvi puta u Hrvatskoj na kino platnu će se prikazati jedna od najisčekivanijih serija u povijesti televizije, u svijetu i Hrvatskoj netom prikazana Igra prijestolja (Game of Thrones) iz originalne HBO produkcije. Igra prijestolja se zasniva na bestseller seriji knjiga Georga R. R. Martina ''Pjesma leda i vatre'', sa Seanom Beanom u jednoj od glavnih uloga. Cijela prva sezona serijala će biti prikazana u petak i subotu, 8. i 9. srpnja u kinu Europa, a projekcija će za sve festivalske posjetitelje biti besplatna!

Vanja Vascarac nam je više rekao o programima Yu Fantastika i Japanski Eksploatacijski film, te popratnim sadržajima poput panel diskusija i susreta s autorima. Prva diskusija na temu Gdje je granica između umjetnosti i eksploatacije održat će se u petak 7. srpnja u 19h, s fokusom na izuzetno vitalnu i raznoliku japansku kinematografiju, koja dolazi iz zemlje u kojoj gotovo da i nema cenzure, a gledalačke naike su radikalno drugčije, što često rezultira potpuno bizarnim filmovima. U subotu 08. srpnja, također u 19h, će se održati druga diskusija na temu Fantastika i horor u Ex-Yu, gdje će biti riječi o kultnim klasicima ovih prostora, koji su nas plašili dok smo bili mali i dio su kolektivne memorije, a izazivali su kontroverze u vrijeme objavljivanja u Jugoslaviji. Vanja Vascarac nam je otkrio i da bi jedan od interesa Fantastic Zagreb Film Festival u budućnosti bi bile retrospektive regionalnih filmova s početka druge polovice 20. stoljeća.

Sve projekcije na festivalu će se održavati navečer. U kinu Europa će počinjati u 20.30h i 22.30h, a na Gradecu i Tuškancu u 21.30h i 23.30h. Ulaz na Noćni maraton je besplatan, a ulaznice za sve ostale projekcije, po cijeni od 25 kuna, će se za trajanja festivala moći kupiti na blagajni kina Europa od 18 do 23 sata, te na ulazima u kino Gradec i kino Tuškanac 30 minuta prije početka projekcije. Svi oni koji se umaskiraju u svoje omiljene fantastične filmske junake na projekcije mogu ući besplatno.

ana // 28/06/2011

Share    

> njuz [last wanz]

cover:

"Centaurus A Galaxy", još jedan video s hvaljenog albuma KING UBU

| 18/04/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Diskont TV no.23 - KENSINGTON LIMA

Diskont TV no.23 - KENSINGTON LIMA

| 18/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover:

"Smrt svetu", novi singl niških dadawave legendi FIGURATIVE THEATRE

| 18/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Reinterpretacija soundtracka za SF film

Reinterpretacija soundtracka za SF film "Contact" u izvedbi Scott Lawlora

| 17/04/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover: ŠPURIJUS objavili predizborni singl

ŠPURIJUS objavili predizborni singl "Direktan prijenos" s frontmenom TBF!

| 16/04/2024 | promo guy |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*