home > najawa > SAMAEL (CH), KEEP OF KALESSIN (N) + NOCTIFERIA (SLO), 5.II 2009., Boogaloo, Zagreb

kontakt | search |

SAMAEL (CH), KEEP OF KALESSIN (N) + NOCTIFERIA (SLO), 5.II 2009., Boogaloo, Zagreb

U sklopu Solar Soul Balkans turneje metal trojac sastavljen od bandova Samael (Švicarska), Keep Of Kalessin (Norveška) i Noctiferia (Slovenija) dolaze u posjetu ovim krajevima. U srijedu 4.II održavaju koncert u Beogradu (SKC), dan kasnije, 5.II u četvrtak moći će ih vidjeti publika u Zagrebu (Boogaloo), a u petak 6.II u Novoj Gorici (Mostovna).

Ova tri metal sastava organizirala su kraću turneju po istoku i jugoistoku Europe gdje je predviđeno 14 koncerata u 10 zemalja. Turneja je počela 24.I u Poljskoj, nastavljena po Mađarskoj, Rumunjskoj, Turskoj i Grčkoj, da bi nakon Srbije, Hrvatske i Slovenije završila 7.II u Italiji.

Švicarski SAMAEL su najstariji po stažu od ova tri sastava, te njihov početak seže još u daleku 1987. Premda su počeli kao tromi doom thrash metal band sa sirovim vokalima i stilski su bili slični Celtic Frost što je bilo primjetno na ranim albumima "Worship Him" (1991) i "Blood Ritual" (1992), od albuma "Ceremony Of Opposites" (1994) počinju koristiti elektroniku i stilske industrial-metal forme. Već u toj ranijoj fazi rada bilo je uočljivo da su skloni ka eksperimentima i inovacijama, te su u narednom periodu kroz drugu polovinu '90-tih okupili znatan broj publike zahvaljujući albumima "Passage" (1996) i "Eternal" (1999), te hitom "Jupiterian vibe" koji se emitirao na MTV u sklopu emisije Headbanger's Ball. Nakon prestanka ugovora sa Century Media Records, potpisuju za nezavisnu etiketu Galactical Records, te 2004. objavljuju album "Regin Of Light" s kojim su potvrdili da i dalje stoje na čelu suvremene heavy metal scene. Sam album im je omogućio veliki niz koncertnih nastupa širom Europe, te su 2006. počeli rad na narednom albumu "Solar Soul" kojeg su snimali, producirali i miksali gotovo godinu i pol samo sa namjerom da naprave bezvremenski klasik koji spaja mnogo stilova i objedinjuje njihov dotadašnji rad u rafiniranu metal kolekciju. Po njihovim riječima, to je njihovo najkompletnije djelo s kojim su u potpunosti zadovoljni. Inače, svi njihovi radovi imaju visoki rejting kod publike i kritike, te prikazuju band u neprekidnom razvoju koji je sklon brojnim inovacijama i promijenama zvuka.
[  ]

Black metal KEEP OF KALESSIN smo već predstavili prilikom recenzije njihovog četvrtog albuma "Kolossus" (2008, Indie Recordings/ Trolik), pa evo samo nekoliko informacija. Osnovani su 1993. u Trondheimu (Norveška) pod imenom Ildskjaer, nekoliko puta su mijenjali postavu i danas jedini iz početne formacije je gitarist i klavijaturist Obsidian C. koji je jedno vrijeme bio članom Satyrcon. Trenutni (a i bivši) članovi sastava radili su ili još uvijek rade u brojnim bandovima i frakcijama, a za album "Kolossus" je vezan kuriozitetni podatak da je snimljen 'at first take' u njihovom privatnom studiju u Trondheimu. Inspirirani su mitovima i legendama pa su naziv i dobar dio tematike albuma uzeli iz serijala knjiga Ursule Le Guin "Earthsea", a njihov izdavač ih promovira kao jedne od vodećih snaga ekstremnog metala. Navodno su uživo jedan od svirački najkonciznijih black metal bandova, a sam album "Kolossus" je bio nominiran za Spellemannprisen u metal kategoriji 2008.

O slovenskom sastavu NOCTIFERIA kolaju vrlo pohvalne kritike da su jedan od avangardnih metal bandova koji se upušta u smijelo istraživanje nepoznatih i skrivenih glazbenih stilova, te da su im sva objavljena izdanja posve drugačija. Prvi album "Baptism At Savica Fall" (1997) je ekstremni black metal pun eksperimenata, tradicije i nacionalnih korijena, te su se na njemu izrazili kroz slobodan art pristup. Na drugom "Per Aspera" (2003, Arctic Music Group) su našarali mnogo neobičnih zvukova, boja i tonova, te su naglasili svoju istraživačku sklonost ka spajanju elemenata koji se bez ovakvog nekonvencionalnog rada koji ih istovremeno i zabavlja ne bi mogli uklopiti u zajedničku cjelinu. Kažu da je svijet harmonije i sklada ogroman prostor za istraživanje koji im je pritom i vrlo zabavan. Zvuči veoma zanimljivo...

Zagrebački koncert počinje u 21 h, a cijene ulaznica u pretprodaji su 65 kn. Na dan koncerta cijena će biti 90 kn.

Pretprodaja ulaznica: Integral/ Pothodnik, klub Boogaloo, caffe bar Runa, Metal shop Tuna i Eventim www.eventim.hr

horvi // 31/01/2009

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Josipa Lisac @ ALU (Ilica 85), 30/09/2020

Josipa Lisac @ ALU (Ilica 85), 30/09/2020

| 28/09/2020 | promo guy |

>> opširnije


cover: Psihomodo Pop @ Medika (dvorište), 01/10/2020

Psihomodo Pop @ Medika (dvorište), 01/10/2020

| 28/09/2020 | promo guy |

>> opširnije


cover: Marko i Darko (izložba plakata i koncert), (krnji) Štajner bend @Močvara, Zagreb, 24/09/2020

Marko i Darko (izložba plakata i koncert), (krnji) Štajner bend @Močvara, Zagreb, 24/09/2020

| 22/09/2020 | promo guy |

>> opširnije


cover: dreDDup, Muzika za Imunitet, Nedjelja, 20. septembar u 20:30h

dreDDup, Muzika za Imunitet, Nedjelja, 20. septembar u 20:30h

| 17/09/2020 | promo guy |

>> opširnije


cover: Rock in Marof @ Stara škola, Novi Marof, 25-26/09/2020

Rock in Marof @ Stara škola, Novi Marof, 25-26/09/2020

| 14/09/2020 | fichonm |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe

> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*