home > mjuzik > Kolossus

kontakt | search |

KEEP OF KALESSIN: Kolossus (Indie Recordings/ Trolik, 2008)

Keep Of Kalessin je opako ekstreman black metal kvartet iz Trondheima (Norveška) koji je nominiran za najbolji band u metal kategoriji nagrade Spellemannprisen 2008. Osnovani su 1993. pod imenom Ildskjaer, a momentalno su dio koncertnog paket aranžmana s čuvenim Behemoth i Dimu Borgir. Pod svojim prvim imenom Ildskjaer objavili su prvi demo "Skygger av sorg" 1994. koji je kasnije rezultirao s prva dva albuma "Through Times Of War" (1997) i "Agen: A Journey Through The Dark" (1999) za talijanski label Avantgarde Music. Nakon toga dolazi do potpune promijene članova i jedini iz prve postave ostaje gitarist i klavijaturist Obsidian C. (pravim imenom Arnt Ove Gronbech). 2004. u postavi s Attilom Csihar iz Mayhem na vokalu, Frost Kjetil Haraldstadom iz Satyricon na bubnjevima i Wizziac Robin Isaksenom na basu objavljuje se EP "Reclaim" u vrlo malenoj nakladi te se band se ponovno rastura. Obsidian C. potom ponovno okuplja novu ekipu u kojoj je jedino ostao basist Wizziac, a novim članovima postaju bubnjar Vyl Vegar Larsen i pjevač Thebon Tobjorn Schei, dok za koncertne potrebe uskače drugi gitarist Cernunnus Tor-Helge Skei. Svoj treći album "Armada" band objavljuje 2006. koji je izazvao prave salve pohvala zbog melodičnog, ultrabrzog i konciznog ekstremnog metala koji je protumačen kao sasvim novo poglavlje u njihovoj karijeri. Neki od sadašnjih i bivših članova postave rade (ili su radili) u bandovima 1349, Aptorian Demon, Antares Predator, Gehenna, Gorgoroth, Tormentor i spomenutim Mayhem i Satyricon.
[  ]

Naziv ovog četvrtog studijskog albuma uzet je iz serijala knjiga Ursule Le Guin "Zemaljsko more" po vragolastom zmaju Kolossusu na kojem stoji svijet 'Zemaljskog mora'. Stoga su i tekstovi nadahnuti bajkama, mitovima, ratovima i drevnim pričama u kojima ne izostaje obilje frustracija zasnovanih na lažima, prevarama i predrasudama, a velika zanimljivost je ta što je, vjerovali ili ne, album snimljen 'at first take' bez ikakvog naknadnog nadosnimavanja!!! To se zbilo u njihovom privatnom studiju u Trondheimu tokom zime 2007. i proljeća 2008., a album je objavljen, naravno pogađate - 6.6. Reference koje se nalaze na ovom albumu su čekičarski bubnjarski ritam Vyla koji umjesto nogu i ruku izgleda ima šmajser-strojnicu, gitarističke melodijske fraze Obsidiana koje se penju u nebesa i spuštaju u pakao, harmonična bas linija i ciktavi, ali ne i pretjerano naglašeni crust vokal Thebona koji je negdje na razmeđi opakog Bruce Dickinsona i Rob Halforda. Stilski u glazbi ima originalnog brutalnog black i death metala, ali im se pronađe i trash aranžmana poput rane Metallice, dok u onom melodično-ritmičkom pogledu mnogo toga asocira i na punk/hc. U laganijim dionicama Obsidian nakratko ispušta gitaru i svira pozadinske harmonije na klavijaturama, a osim delta turbo XXL brzih skladbi "A new empire's birth", "Against the Gods", "The rising sing"... ovdje se nalazi i relativno laganija i atmosferičnija "The mark of power" koja dakako nije mogla proći bez čekičarskog Vylovog aranžmana u 2-3 navrata. Ipak, najkolosalnija i najmonumentalnija skladba je naslovna "Kolossus" koja ima simfonijski aranžman u koji je uključeno cijelo brdo kongi, akustična gitara, klavijature i izmjenjivi ritmovi od opako brzih do posve tromih. Ono što je posebnost, odnosno specifičnost ovog albuma su izrazito melodične kompozicije koje od prve ulaze u uho, a iz priloženog press materijala vrijedi izdvojiti citat 'Keep Of Kalessin će uskoro postati jedna od vodećih snaga ekstremnog metala i definitivno je jedan od bandova koje morate obavezno gledati 2008'.

Naslovi: 1.Origin, 2.A new empire's birth, 3.Against the Gods, 4.The rising sign, 5.Warmonger, 6.Escape the union, 7.The mark of power, 8.Kolossus, 9.Ascendant

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 12/09/2008

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Od Studencev do Nove vasi, soundtrack

MATEJ KRAJNC: Od Studencev do Nove vasi, soundtrack (2020)

| 24/09/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: S&M2

METALLICA: S&M2 (2020)

| 22/09/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: Støries Øf Undeniable Abhørrence

Abhorrent Cabaret: Støries Øf Undeniable Abhørrence (2020)

| 22/09/2020 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Here

GLIGOR KONDOVSKI: Here (2020)

| 17/09/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: Vertigo

ZAKK SABBATH: Vertigo (2020)

| 16/09/2020 | horvi |

>> opširnijewell hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*