home > muviz > INCEPTION

kontakt | search |

INCEPTION (Christopher Nolan, 2010)

U svijetu u kojemu postoje naprave koje omogućuju dijeljenje snova između dviju i više osoba, Dom Cobb (DiCaprio) uspijeva steći reputaciju jednoga od najboljih kradljivaca ideja iz tuđih umova. Izrazito ilegalan i kompleksan posao doveo je Cobba u nezgodnu poziciju. Zbog zločina koji je navodno počinio ne može se vratiti u SAD svojoj djeci. Zadnji posao nije uspio napraviti na zadovoljstvo svojeg poslodavca - tvrtke koja ga zbog toga lovi po svijetu - a meta koju je neuspješno pokušao prevariti u snovima mu ponudi novi posao. Prevagu donosi primamljivo obećanje da će mu obrisati sve kriminalne radnje zbog kojih je tražen u SAD-u. Cobbov zadnji posao je najzahtjevniji pothvat u svijetu snova jer mora napraviti suprotno od onoga što inače radi, tzv. inception.
[  ]

Usaditi ideju u tuđi um je puno teži posao od krađe, ali zbog velikog uloga i mogućnosti da ponovno vidi svoju djecu Cobb se okreće ocu za savjet - koji ga dovodi do njegovog novog arhitekta okoliša u snovima, Ariadne (Page) - i okuplja oko sebe tim vrhnskih stručnjaka za dani zadatak. Stručnjak za sedative Yusuf (Rao), Saito kao glavni financijer, Arthur (Levitt), kao stručnjak za sve osnovne radnje i Eames (Hardy) stručnjak za preobražaje i maskiranje. Okupljeni tim brzo pristaje na Cobbov plan iako nitko nije uvjeren da se inception može izvesti. Ariadne služi kao prazna ploča, novi igrač kojemu se sve mora objasniti, a preko toga i publika dobiva objašnjenja što će se točno raditi i kako sve to funkcionira. Sve postavke su složene, plan izrađen, a mala skupina stručnjaka spremna za jedan od najtežih pothvata koji se mogu izvesti u svijetu snova. Tokom priprema i planiranja Ariadne otkrije slabu točku u cijelome planu. Cobbova podsvijest uspijeva prodrijeti u svaki san u kojem on ordinira, u obliku njegove žene Mal (Cottilard). Njegova sposobnost da kontrolira ili izbjegne njezino upletanje se svodi na to da on ne smije znati kako se uredi okoliš u snovima, jer je to najsigurniji i najlakši put da Mal sve sabotira.
[  ]

S obzirom da Ariadne ništa od toga ne podijeli sa drugima, treba pretpostaviti da joj je Cobb nametnuo dovoljno jaku ideju ili misao da on to može kontrolirati. Kao emotivno središte i lik sa kojim se gledatelji moraju poistovjetiti, ili barem navijati za njega, DiCaprio uspješno i sa lakoćom oživljava svoj lik i ispunjava ga sa svim potrebnim nijansama i slojevima koji su nužni da ovaj film ne ostane samo jedan veliki akcijski spektakl. Redatelj Nolan uspješno balansira akcijske elemente sa samom pričom, a da u isto vrijeme lako i bez imalo problema kroz sve prožima koncept inceptiona, dijeljenja snova, krađe ideja, prolaska kroz više razina i svjetova. Ovo nije tipični ljetni hit koji nudi samo prazninu koja se ispunjava sa eksplozijama, pucnjavom i šturim dijalozima.
[  ]

Ovaj film ne dopušta lijenost gledatelju, ali u isto vrijeme nije težak za praćenje ako se pozorno prati svih 148 minuta. Jedno od većih osvježenja u kino ponudi nudi dovoljno akcije za one koje ne zanimaju previše priča ili emotivne turbulencije glavnoga lika, a dovoljno materijala za razmišljanje onima koje ne zanima akcija. Djelo iznimne kvalitete, originalne ideje i divno razrađenog, režiranog, montiranog i izvedenog akcijskog segmenta koji se odvija na tri razine u svijetu snova. Svaka razina ima različita vremenska trajanja, svaka razina ima jednog 'budnog' lika koji se brine za spavače, svaka razina ovisi o istovremenom udarcu koji će spavače vratiti na višu razinu i tako sve do površine i stvarnog svijeta. Akcijski spektakl sa mozgom koji je pokazao da Christopher Nolan ima rijetki talent. Napraviti uzbudljivo i napeto djelo koje gotovo jednako zabavlja zahtjevnu i nezahtjevnu publiku nije nimalo laki zadatak.
U moru nastavaka, franšiza i adaptacija raznih video-igara i vožnji iz zabavnih parkova, lijepo je vidjeti da ima mjesta i za originalni film s originalnom pričom.

ocjena filma [1-10]: 9

robert tabula // 30/07/2010

Share    

> muviz [last wanz]

cover: Nebeska tema - Film o Vladi Divljanu

Nebeska tema - Film o Vladi Divljanu (Mladen Matičević, 2019)

| 13/06/2019 | pedja |

>> opširnije


cover: Bumblebee

Bumblebee (Travis Knight, 2018)

| 04/01/2019 | robert tabula |

>> opširnije


cover: Andaluzijski pas

Andaluzijski pas (Luis Buńuel, Salvador Dali, 1929)

| 01/11/2017 | terapija |

>> opširnije


cover: PAKLENI VAL

PAKLENI VAL (Ericson Core, 2015)

| 07/01/2016 | robert tabula |

>> opširnije


cover: Posthumne avanture inspektora Цхарлиеа

Posthumne avanture inspektora Цхарлиеа (d.i.y., 2015)

| 06/06/2015 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*