home > muviz > BORAT: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan

kontakt | search |

BORAT: CULTURAL LEARNINGS OF AMERICA FOR MAKE BENEFIT GLORIOUS NATION OF KAZAKHSTAN (Larry Charles, 2006)

Jagšemaš!!!

Kazahstanski novinar Borat Sagdiyev (fenomenalni Sacha Baron Cohen), čija je sestra četvrta najbolja prostitutka u državi (ima i pokal da to dokaže!) napušta svoje živopisno selo da bi ispunio zadatak koje mu je matično Ministarstvo informiranja namijenilo - otići u SA i D kako bi pronašao odgovore na brojna pitanja i time pomogao razvoju Kazahstana po, jelte, američkom modelu. Da bi sve bilo po planu, sa njim putuje i poznati producent Kazamat (Ken Davitian). Po dolasku u Obećanu zemlju i odrađenih tek nekoliko intervju, Borat uočava Pamelu Anderson (Pamela Anderson) u, a gdje bi drugdje, "Baywatchu" i odluči otići u Kaliforniju kako bi ju uzeo za ženu...
[ kupanje u Kazahstanu ]

kupanje u Kazahstanu

Borat je započeo svoju karijeru kao alter ego komičara Sache Baron Cohena u njegovom vrlo dobrom "Ali G" showu sa kratkim epizodama "Vodiča po Britaniji". Još pomaknuvši više ideju glumljenja osobe malo sporijeg shvaćanja i ograničenog svjetonazora koji ispituje razne ljude raznih profesija o (ne)običnim stvarima (što je u Boratovom slučaju još bilo i uspješnije jer su ljudi, misleći da on zbog kulturalnih razlika neke stvari jednostavno ne razumije, ispadali puno bedastiji nego što bi si to ikad dopustili pred "normalnim" novinarom) od samog Ali G-a, Borat je dogurao i do svog filma. Nakon neuspješnog prebacivanja samog Ali-a na film, čini se da drugi alter ego postaje popularniji od alter ega br. 1. Kako bilo da bilo, "Borat" je apsulutno ispunio sva moja očekivanja (i ne samo mojih - na Rotten Tomatoes ima nevjerojatnih 93%), pa i više.

A u filmu ima svašta - od toilet humora povezanih s izlučevinama i spolnim organima do jako jako finog, narodski rečeno, jebanja u zdrav mozak; Cohen je tako dobar glumac i još bolji psiholog da uspije ljude natjerati da mu kažu točno što on želi čuti, primjerice kako je šteta da više nema ropstva i slične gluposti. Drugim riječim, film definitivno funkcionira na više razina - nasmijava ne na prvu loptu, nego na prvi pokušaj ispucavanja, ali bome ima i puno puno dublje poruke. A da ne bi došlo do zamora materijala, fino je sve umotano u road trip priču po SAD-u što je opet dovelo do prikaza ne samo jednog dijela te velike države. Vjerujem da je za ovo tržište dodatni plus i odličan socijalistički dizajn, što Borata, što njegovog mu sela (smiješno još više jer i dijelovi naše zemlje ili barem regije ne odudaraju ništa previše od pokazanog), a domaćim gledateljima će biti zanimljivo čuti i vrlo poznate glazbene tonove u filmu - ako još niste pročitali / čuli o čemu se radi, neću kvariti iznenađenje. Ali, obzirom na "pastirsku" Boratovu prošlost, logičan odabir, rekao bi ja.

Što se polemika oko političke korektnosti tiče - joj, što bi tu mogao nadugo i naširoko. Ali sigurno ste već o tome ili čitali ili gledali na TV-u (a bit će vjerojatno toga i još više - možda i manekenke budu u Špici pričale što je IN u filmu, a što OUT), pa vas neću time tušit. To da se sprda poprilično sa Židovima (ali i ne samo njima), sigurno znate. A da je i sam iste židovske krvi (btw., tema diplomskog rada na Cambrigeu mu je bila uloga Židova u američkom civilnom ratu), sigurno ste isto pročitali. To da je čak toliko naživcirao kazahstanskog predsjednika jer je njegu državu eto uzeo na pik, da je ovaj platio propagandne poruke i oglase da bi popravio dojam o svojoj državi u svijetu, isto sigurno znate. A to da je na kraju, čuvši nešto i o obrnutoj psihologiji, obrnuo ploču i pozvao ga u Kazahstan (gdje Sacha vjerojatno nikad nije ni bio), znate 100%.
[ Wi suport jor wor of terror! ]

Wi suport jor wor of terror!

I više nego bilo koji film u zadnje vrijeme, "Borat: učenje o amerika kultura za boljitak veličanstveno država Kazahstan " će vam se ili svidjeti, ili ne. Bože moj, pa ima i onih koji ne štekaju Monty Pythona i njegovo poigravanje sa Crkvom ili čak Brajanom, ovaj, Isusom. Stoga, uštedite si živaca i kuna i odradite mali test - ako umirete od smijeha gledajući Boratove radove, pogledajte i film, neće vam biti žao. Inače nemojte. I točka.

Tako se već dugo u kinu nisam smijao i to tako glasno. Kultni film na MPFC način, samo s puno većom medijskom pompom.

ocjena filma [1-10]: 8

sale // 03/11/2006


PS: Pitanje za 100 kuna je: ne hoće li, već kada će svojih 15 minuta slave dočekati i treći Sachin alter ego, Bruno, Supermodel From Austria?
Share    

> muviz [last wanz]

cover: Nebeska tema - Film o Vladi Divljanu

Nebeska tema - Film o Vladi Divljanu (Mladen Matičević, 2019)

| 13/06/2019 | pedja |

>> opširnije


cover: Bumblebee

Bumblebee (Travis Knight, 2018)

| 04/01/2019 | robert tabula |

>> opširnije


cover: Andaluzijski pas

Andaluzijski pas (Luis Buńuel, Salvador Dali, 1929)

| 01/11/2017 | terapija |

>> opširnije


cover: PAKLENI VAL

PAKLENI VAL (Ericson Core, 2015)

| 07/01/2016 | robert tabula |

>> opširnije


cover: Posthumne avanture inspektora Цхарлиеа

Posthumne avanture inspektora Цхарлиеа (d.i.y., 2015)

| 06/06/2015 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*