home > muviz > MAN OF STEEL

kontakt | search |

MAN OF STEEL (Zack Snyder, 2013)

Nova priča o dolasku zadnjeg sina Kryptona na Zemlju se pojavila u kinima, donoseći sa sobom nepotrebnu težinu ponovnog pričanja Supermanovog nastanka, dolaska na Zemlju, pretvaranja u superheroja - ili barem u nešto slično tome. Novi Krypton, planet na kojem zatičemo Supermanovog oca Jor-Ela (Crowe) koji se trudi uvjeriti vijeće starješina da je planet osuđen na propast, veoma je mračno, gotovo pepeljasto mjesto. Zbog Sunca koje polako odumire i veoma teške atmosfere, tisuće erupcija razdire planet. U isto vrijeme uspješno ugašena pobuna koju je vodio general Zod (Shannon) navodi vijeće starješina da ga pošalju, zajedno s njegovim suučesnicima, u Fantomsku zonu.

To je presuda gora od smrti, a već u ovim početnim stadijima prikaza generala Zoda dobivamo vrlo jednostavnu i ne pretjerano kompleksnu izvedbu inače jako uvjerljivog i intenzivnog glumca Michaela Shannona. Rivalstvo između Jor-Ela i Zoda se provodi na više razina, ali prije uništenja Kryptona, Jor-El uspješno šalje svojeg sina, Kal-Ela, u potragu za boljim planetom. Jedinstvenost Kalova rođenja leži u činjenici da je on rezultat prirodnog poroda, nakon tko zna koliko godina umjetnog uzgajanja Kriptonaca u velikim, podzemnim bazenima. Vrlo hladan postupak određivanja sudbine novorođenčadi, već pri porodu, se postavlja kao još jedan kamen pomutnje u otežaloj političkoj klimi umirućeg planeta. Kasnije, na Zemlji, situacija još nije tako loša. Clark (Cavill) je odrastao muškarac koji luta od jednog posla do drugog, ostavljajući za sobom tragove nevjerojatnih podviga: no u sasvim izokrenutom kontekstu koji ne pruža izglednost punokrvnog izboja u superherojske vode.. Njegova ogromna snaga i put kojim bi trebao krenuti ne predstavljaju jasnu sliku za Clarka. Nesvjestan svojeg postanka, svjestan je samo jedne stvari - da nije s ove planete. Kroz paralelne flashbackove iz djetinjstva, dobivamo isječke njegova djetinjstva koje pratimo kroz odnose s njegovim roditeljima, Jonathanom (Costner) i Marthom (Lane).
[  ]

Scenarij ovdje ne pruža idiličnu sliku obiteljske sreće u srcu ruralnog SAD-a, nego se kroz niz razgovora i nesretnih okolnosti razvija nešto posebno i opipljivo. Cijeli splet okolnosti iz Clarkove mladosti se vrlo tragično i upečatljivo razrađuje u posljednjim scenama iz mladosti koje pokazuju svu moć i tragičnost ljubavi između oca i sina. I kroz cijelu tu kompleksnu nit djetinjstva, događaji iz sadašnjosti počinju mijenjati Clarkovu sudbinu. Pronalazak starog svemirskog broda u ledu Arktika i profesionalno upletanje novinarke Lois Lane (Adams) u razotkrivanje pozadine tog pronalaska dovodi Clarka i Lois do prvog susreta koji završava kao vrlo brza i razotkrivajuća priča. Koju nitko ne može saznati. Sve se ionako ruši s dolaskom Zoda i njegovih vojnika, koji su spašeni iz vječnog prokletstva Fantomske zone zbog uništenja Kriptona. Clark se ne snalazi u svojoj novoj poziciji. Oblači svoj komplet, zajedno s plaštem, predaje se američkoj vojsci, koja ga kao izvanzemaljca, može predati Zodu - jer Zodova volja ne smije biti testirana.

Cijela zadnja trećina filma se odvija na jednoj masivnoj razini makljaže, neprekidno sudaranje nezaustavljivih sila donosi jako dojmljive i lijepo režirane sukobe. Superman otkriva previše, odlazi predaleko. Bez pravog kompasa i uz preveliku dozu nepotrebnog izbora, dobili smo film koji naginje realizmu, ali ga vrlo upražnjava: bez obzira na činjenicu da vidimo čovjeka kako leti. To što nije Zemljanin u punom smislu, nije tako teška okolnost. No prenatrpanost radnje, otežana prohodnost i pretjerano duga usmjerenost na borbe ostavljaju puno neiskorištenog materijala - koji je doduše jako lijep za gledanje i idealan za konzumaciju u multipleksima.

ocjena filma [1-10]: 7

robert tabula // 12/07/2013

Share    

> muviz [last wanz]

cover: Nebeska tema - Film o Vladi Divljanu

Nebeska tema - Film o Vladi Divljanu (Mladen Matičević, 2019)

| 13/06/2019 | pedja |

>> opširnije


cover: Bumblebee

Bumblebee (Travis Knight, 2018)

| 04/01/2019 | robert tabula |

>> opširnije


cover: Andaluzijski pas

Andaluzijski pas (Luis Buńuel, Salvador Dali, 1929)

| 01/11/2017 | terapija |

>> opširnije


cover: PAKLENI VAL

PAKLENI VAL (Ericson Core, 2015)

| 07/01/2016 | robert tabula |

>> opširnije


cover: Posthumne avanture inspektora Цхарлиеа

Posthumne avanture inspektora Цхарлиеа (d.i.y., 2015)

| 06/06/2015 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*