home > muviz > MARVELS' AVENGERS

kontakt | search |

MARVELS' AVENGERS (Joss Whedon, 2012)

Za jedan veliki, razvikani, jednostavno ogromni film koji mora apsorbirati sve Marvelove superjunake s vlastitim filmskim franšizama, početak ne nudi previše u smislu uzbuđenja i osjećaja opasnosti. U jednoj od baza američke vlade odvijaju se pokusi nad Teseraktom, izvorom neograničene energije i jednim od najvažnijih artefakata u cijelome svemiru. Odjednom dolazi do povećane aktivnosti, portal u drugi dio svemira se otvara pred iznenađenim znanstvenicima i jednim od prije spomenutih junaka, a kroz njega dolazi Loki. Rješava se prijetnji u obliku bezimenih vojnika, a s nekoliko poteza svojeg štapa preuzima vlast nad umovima Selviga i Hawkeyea, usput ostavljajući Nicka Furya na tlu pod okolnostima koje na prvi pogled izgledaju fatalne. U sceni koja bi trebala izazvati određenu empatiju i strah zbog relativno važnih likova ovoga i filmova koji su došli prije, nema ničega pretjerano upečatljivog. U relativno lošem i slabo nadziranom bijegu, Nick Fury pokazuje dobru fizičku pripremljenost, ali Loki nestaje u daljini, a baza u prašini potpunog uništenja. Stvari se nakon toga razvijaju u već poznatom stilu i na način koji ne ostavlja previše mjesta za pretjerani razvoj radnje. Koja ovdje nije bitna. Nick Fury i Natasha Romanoff idu po svijetu, uvjeravajući potencijalne kandidate da se prime važnoga posla kako bi sačuvali Zemlju od uništenja.
[  ]

Kapetan Amerika je pod teretom svijeta kojeg nije vidio 60 godina, Bruce Banner kontrolira zelenu zvijer u sebi, gotovo ne vjerujući da je pozvan zbog svojeg znanstvenog rada, a ne sposobnosti da razbije svijet na pola. Iron Man se isto uključuje u akciju, nakon što se javno pojavljivanje Lokija u Njemačkoj pokaže prevelikim zalogajom za Kapetana i Natashu. Naravno, ne treba zanemariti koliko se cijela scena teško bori sa cijelom idejom u kojoj Loki na engleskom rulji od nekoliko stotina Nijemaca priča o prekidu slobode pa se raspravlja sa nekim starim likom, a sve uz nevjerojatno podložne i smirene ljude. Između scena s dobrim dijalozima i kratkim akcijskim uplivima, film se vrti u beznađu kičastoga i pretjerano umjetnog, a u nekim momentima doseže faktor blesavoga i apsolutno neuvjerljivog. Glavni problem filma leži u prvih 100-injak minuta. Gotovo ništa važnoga se ne događa, redatelj nastoji postaviti barem jednu dužu scenu između svakog lika na individualnoj razini, u interakciji s jednim ili više likova, a za uradak s tolikim 'važnim' igračima, to oduzima puno vremena i umanjuje završni dio filma, akcijski nabrijano finale u kojem dobivamo akciju, humor, timski rad, a da u isto vrijeme nema osjećaja da se nešto posebno moralo napraviti ili dogoditi da do toga i dođe. Što na kraju krajeva i nije bitno jer ono što se događa u zadnjoj trećini filma najbolje i najjasnije pokazuje što je film mogao biti kroz svoje cijelo trajanje, a da se pri tome nije, što je većini filmova veliki problem, raspao ili raspršio u završnici.
[  ]

I s time redatelj postiže odličan efekt. Ljudi će izlaziti iz kina s puno većim zanosom i uz uvjerenje da su gledali film koji je puno bolji od onoga što se zapravo odvrtilo. Što na kraju krajeva uopće nije loše, a ni sami uradak nije toliko loš u cjelini, pogotovo kada se neki dijelovi dižu iznad prosječnosti. U pogledu glumaca, iznad solidne ekipe (ako zanemarimo Samuela L. Jacksona na autopilotu i s pojačalom na maksimumu) najviše se ističu Mark Ruffalo kao Bruce Banner/Hulk, i Robert Downey Jr. koji se ne mora puno truditi za Tonya Starka/Iron Mana, ali to radi tako dobro i s uvjerljivo najboljim rečenicama iz scenarija, da se ne može izlizati ili ne ispuniti svaku scenu u kojoj se nalazi. I poneku u kojoj se ne nalazi.
Uz velike oscilacije i odlične akcijske scene (uglavnom strpane u veliko finale), film ponekad gubi neke glavne likove iz fokusa.
Nakon ovog uvodnog filmskog upliva u svijet Osvetnika, i nakon što su se s puta maknuli svi ti uvodni koraci i početničke greške, ostalo je puno potencijala i mjesta za kvalitetniji i emocionalno 'teži' nastavak.
Važna napomena: 2D verzija je vizualno i u svakom drugom pogledu bolja opcija za gledanje filma.
[  ]

ocjena filma [1-10]: 7

robert tabula // 07/05/2012

Share    

> muviz [last wanz]

cover: Nebeska tema - Film o Vladi Divljanu

Nebeska tema - Film o Vladi Divljanu (Mladen Matičević, 2019)

| 13/06/2019 | pedja |

>> opširnije


cover: Bumblebee

Bumblebee (Travis Knight, 2018)

| 04/01/2019 | robert tabula |

>> opširnije


cover: Andaluzijski pas

Andaluzijski pas (Luis Buńuel, Salvador Dali, 1929)

| 01/11/2017 | terapija |

>> opširnije


cover: PAKLENI VAL

PAKLENI VAL (Ericson Core, 2015)

| 07/01/2016 | robert tabula |

>> opširnije


cover: Posthumne avanture inspektora Цхарлиеа

Posthumne avanture inspektora Цхарлиеа (d.i.y., 2015)

| 06/06/2015 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*