home > muviz > The Bambi Molesters 'A Night In Zagreb'

kontakt | search |

THE BAMBI MOLESTERS 'A NIGHT IN ZAGREB' (Marc Littler, 2011)

The Bambi Molesters 'A Night In Zagreb' je prvi službeni koncertni snimak benda zabilježen u obliku dvostrukog CD-a i DVD-a u režiji njemačkog redatelja Marca Littlera. Nastup je snimljen u ožujku 2011. godine u zagrebačkom Teatru &TD, istom mjestu na kojem su Bambi Molestersi nekih godinu dana ranije euforično promovirali svoj zadnji studijski album 'As The Dark Wave Swells' u dvije rasprodane večeri zaredom.



Suradnja Bambi Molestersa i mladog redatelja njemačke neovisne scene Marca Littlera počela je 2009. godine kod snimanja albuma 'As The Dark Wave Swells' kada je video za naslovnu stvar toga albuma u produkciji Littlera iskočio kvalitetom i u globalnoj konkurenciji. Marc Littler i njegov Slowboat Films imaju iza sebe veći broj nagrađivanih igranih i dokumentarnih uradaka, a posebno su aktivni na filmovima sa glazbenom tematikom poput hvaljenog 'The Folk Singer - A Tale of Men, Music & America' iz 2008. godine. Još od ožujka ove godine, kada sam u Teatru &TD za vrijeme koncerta sa zanimanjem pratio rad njemačkih snimatelja oboružanih Canon 5D Mark II kamerama za HD video snimanje, napeto iščekujem da vidim njihov rezultat.

A rezultat u vidu objavljenog filma vrlo je impresivan. Littler postavlja glavne likove, članove benda Ladu, Dalibora, Dinka i Hrvoja, u uloge misterioznih junaka o kojima se u filmu ništa ne zna. Razgovora nema, muzika kreće sa uvodnom špicom i ne staje svih 90 minuta projekcije. Brze izmjene kadrova benda na stageu i detalja snimljenih širom Zagreba prate energiju live nastupa dok je publika prisutna u Teatru &TD potpuno nevažan faktor, jedva da se i primjećuje u filmu.
Tijekom nastupa na stageu se pridružuju i gosti. Luka Benčić, vođa riječkih My Buddy Moose, proširio je zvučnu sliku benda sa klavijaturama tijekom većeg dijela koncerta. Dvojac na trubi i saksofonu, Andrej Jakuš i Ozren Žnidarić, pomogli su da izvedbe pjesama sa zadnjeg albuma zvuče kao vjerne kopije studijskim snimkama. A Chris Eckman iz ove godine ponovno aktivnih The Walkaboutsa već tradicionalno se pridružio Bambi Molestersima prilikom izvedbi pjesama njihovog zajedničkog projekta The Strange.

Uz ovakvu produkciju koja se približava savršenstvu ostaje žal što nastup Bambi Molestersa nije zabilježen koju godinu ranije kada su bili na svom kreativnom vrhuncu. Ne mogu se osloboditi dojma da je bend izgubio na energiji nastupa nakon pauze 2008. godine, što je popratio i smanjeni interes publike zadnjih godinu dana. U prilog tom dojmu ide i otužno poluprazna kino dvorana iako ovaj film svakako zaslužuje da ga se doživi na velikom platnu. Šira publika ostala je nezainteresirana za ovu jedinu kino projekciju filma pa su nam društvo u pijuckanju prigodnog viskija uz druženje sa bendom nakon projekcije činili uglavnom akreditirani izaslanici drugih portala te prijatelji benda.

Veza 'The Bambi Molesters - A Night In Zagreb' filma i Zagreba nije samo u naslovu. Marc Littler je film ispresijecao video kadrovima Zagreba snimljenih iskusnim fotografskim okom. To su kadrovi koji bude želju da izravno iz kina krenete po kiši na samotnu noćnu šetnju Gradecom. Te slike Zagreba nisu uljepšane, to je Zagreb oljuštenih fasada, zaključanih željeznih vrata i prisavskih stambenih blokova. Kadar snimljen negdje sa kule Lotrščak, slučajno ili ne, fokusira se na ogromnoj Hoto dizalici koja upravo uništava Cvjetni trg. Zagreb u kakvom živimo.

Kada god želim nekom dragom stranom posjetitelju i prijatelju pokloniti uspomenu na Zagreb uvijek se nađem u problemu. Licitarska srca, paprenjaci i kravata? Budimo ozbiljni. E pa primjerak ovog 'A Night In Zagreb' DVD-a mogu sada ponosno pokloniti u takvim prigodama jer predstavlja Zagreb na način usporediv onome kako to radi neka ukoričena retrospektiva Toše Dabca.

krešo // 20/12/2011

Share    

> muviz [last wanz]

cover: Nebeska tema - Film o Vladi Divljanu

Nebeska tema - Film o Vladi Divljanu (Mladen Matičević, 2019)

| 13/06/2019 | pedja |

>> opširnije


cover: Bumblebee

Bumblebee (Travis Knight, 2018)

| 04/01/2019 | robert tabula |

>> opširnije


cover: Andaluzijski pas

Andaluzijski pas (Luis Buńuel, Salvador Dali, 1929)

| 01/11/2017 | terapija |

>> opširnije


cover: PAKLENI VAL

PAKLENI VAL (Ericson Core, 2015)

| 07/01/2016 | robert tabula |

>> opširnije


cover: Posthumne avanture inspektora Цхарлиеа

Posthumne avanture inspektora Цхарлиеа (d.i.y., 2015)

| 06/06/2015 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*