home > muviz > CAPTAIN AMERICA: THE FIRST AVENGER

kontakt | search |

CAPTAIN AMERICA: THE FIRST AVENGER (Joe Johnston, 2011)

Marvelovi strip junaci sve brže i lakše dolaze do filmskih adaptacija i uglavnom pokazuju tendenciju da budu solidni i zabavni. Kapetan Amerika je možda jedan od težih koncepata za prodaju na globalnoj razini jer se radi o junaku iz razdoblja Drugog svjetskog rata koji je prije nego što prava akcija počne, običan dečko koji se želi prijaviti u vojsku. Zbog činjenice da je Amerika sve manje popularna zbog svoje vanjske politike, ovaj uradak sa neopterećenim tonom, brzom radnjom i uz pomoć velikih akcijskih scena neće biti toliko zanemaren ili omražen.
Nakon kratkog uvoda sa glavnim negativcem filma, radnja se usmjerava na situaciju s glavnik likom. SAD je sve žešće krenuo u rat, svaki sposoban mladić se prijavljuje u vojsku, a Stevena Rogersa (Evans) odbijaju zbog nepreglednog niza bolesti, niskog rasta i opčenite fizičke nespremnosti.
[  ]

Njegovu volju, determinaciju i želju da pomogne u sprječavanju nasilja nad nedužnim civilima uočava znanstvenik Erskine (Tucci) koji u tajnosti radi na jednom programu za američku vojsku. On je razvio serum koji pojačava čovjekovu snagu i čini ga fizički superiornijim prosječnom čovjeku. Erskine, za razliku od ostalih ljudi u projektu, traži osobu koja ima razvijen osjećaj za dobro i usmjerenost na važnost završetka rata, koja ide iznad obične želje za ubijanjem.
Njemu mišići i brzi prolaz kroz trening kamp ne predstavljaju važne komponente za savršenog testnog subjekta. Nakon dokazivanja na nekim drugim razinama i nakon potrebe da se stvari ubrzaju - zbog Johanna Schmidta (Weaving), agilnog njemačkog oficira koji ganja mitološke artefakte i okultnu magiju - Steven napokon dobiva tretman koji ga pretvara u fizički superiornu verziju sebe.
[  ]

I u tome trenutku stvari kreću u krivom smjeru jer se Steven pretvara u propagandnu lutku, Kapetana Ameriku koji diljem SAD-a sudjeluje u varijeteu koji služi za prodavanje obveznica koje donose više metaka američkoj vojsci. Nezadovoljan sa svojom situacijom, Steven dolazi sa svojom 'zabavom' na frontu gdje nije tako prihvaćen i obožavan. Tamo saznaje da je njegov najbolji prijatelj zarobljen, a to ga dovodi do jednog od postrojenja Johanna Schmidta. Kapetan Amerika u kratkom roku uspješno spašava 400 vojnika, zatim sastavlja svoju vlastitu specijalnu ekipu s kojom uništava postrojenja Hydre, Schmidtove privatne vojske, a u podradnji nastoji započeti vezu s agenticom Peggy Carter (Atwell).
[  ]

Film se drži svoje vizije i često prelazi u područje melodame i samim time oživljava duh toga (filmskog) vremena. Zbog brzine radnje, dobrih akcijskih scena i sveprisutnog laganog tona neke montažne greške i poneki čudni prijelaz iz scene u scenu nisu razlog koji bi trebao bitno umanjiti doživljaj ovoga ostvarenja. Dobro odrađeni film koji u 3D formatu uspijeva biti dovoljno uravnotežen sa 3D trikovima nudi široki spektar događanja: 2 sata lova na nacističkog odmetnika Johanna Schmidta, tj. Crvenu lubanju koji je sa Kapetanom povezan na više razina, alternativnu povijest Drugog svjetskog rata koji se srećom ne eksploatira, i zanimljivu priču o 'nastanku' Kapetana Amerike koji se s ovim filmom ujedno spremio za sudjelovanje u velikom Marvelovom crossoveru The Avengersima koji sljedeće godine stiže u kina. Uspješna realizacija i financijski uspjeh koji prati većinu Marvelovih junaka su omogućili produkciju kvalitetnih i zabavnih ostvarenja o strip junacima. 'Kapetan' je nastavio tradiciju, a u isto vrijeme se pokazao svježim u domeni vremena i mjesta radnje koje su ga udaljile od ostalih likova. Glavni glumac je velikim dijelom zaslužan što sve funkcionira i podmazano ide svojim putem u sasvim sigurnu budućnost s novim nastavcima.
[  ]

ocjena filma [1-10]: 7

robert tabula // 03/08/2011

Share    

> muviz [last wanz]

cover: Nebeska tema - Film o Vladi Divljanu

Nebeska tema - Film o Vladi Divljanu (Mladen Matičević, 2019)

| 13/06/2019 | pedja |

>> opširnije


cover: Bumblebee

Bumblebee (Travis Knight, 2018)

| 04/01/2019 | robert tabula |

>> opširnije


cover: Andaluzijski pas

Andaluzijski pas (Luis Buńuel, Salvador Dali, 1929)

| 01/11/2017 | terapija |

>> opširnije


cover: PAKLENI VAL

PAKLENI VAL (Ericson Core, 2015)

| 07/01/2016 | robert tabula |

>> opširnije


cover: Posthumne avanture inspektora Цхарлиеа

Posthumne avanture inspektora Цхарлиеа (d.i.y., 2015)

| 06/06/2015 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*