home > mjuzik > The Fall Will Probably Kill You

kontakt | search |

VARIOUS ARTISTS: The Fall Will Probably Kill You (Bearsuit Records, 2010)

Nova kompilacija škotskog Bearsuit Records uz nekoliko već poznatih imena donosi mnogo svježih i relativno nepoznatih izvođača iz oblasti fine eksperimentalne, elektronske, pop, ambijentalne i neo-klasične glazbe.

Kao i uvijek do sada, kompilacije Bearsuit Records ne prestaju iznenađivati otkrivanjem novih imena na koje veliki krug audijencije vjerojatno nikada ne bi niti slučajno naletio. Dave Hillary za ovogodišnju smotru predstavlja petnaestak izvođača od kojih su japanski KIRAMEKI (prisutan sa "Take it or leave it"), beogradsko - grčki PNDC & HOUSEWORK ("Pilots feat.Shadowlike"), njemački TAUB ("Slow dance") i zajednički projekt HAROLD NONA i HIDEKAZU WAKABAYASHIJA ("Nobody plays baseball here") dobro znani autori koje smo između ostalog u više navrata popratili s recenzijama. Pjesme s kojima su predstavljeni nalaze se na njihovim albumima, pa se uglavnom fokusiranost, barem mene kao potpisnika recenzije bazirala na 'nepoznatim' izvođačima.
[  ]

Kompilaciju otvara akustični guitar indie-pop "Little green man, little green pills" ALYOSHA HET iz USA u country-pop maniru. Ništa interesantno, ali već naredna "Synovie" francuskog dvojca RHIZOTTOME (www.myspace.com/rhizottome) naprosto obara s nogu. Riječ je o Matthieu Metzgeru (soprano saksofon) i Armelle Dousset (harmonika) koji su u petominutnom instrumentalu prikazali sav šarm klasičnog minimalizma Philip Glassa, Steve Reicha i Meredith Monk isprepličući veoma harmonične, dinamične i upečatljive melodije koje su potpomognute s nadosnimljenim instrumentarijem. Nevjerojatna stvar je da Metzgerov saksofon zvuči skoro poput Glassovog mooga... Ovo je zaista ugodno iznenađenje, te bi ovaj dvojac valjalo podrobnije istražiti.

Američki artist predugačkog imena spojenog od 6 riječi WHATFUNNYBIRDSDIVEINTOWATER s kompozicijom "Elephants across snowy mountains" se ne može uhvatiti niti za glavu, niti za rep. Pjesma traje tek nešto dulje od jedne minute, samplirana je u dream-pop psihodeliji, a vokal Colin de Chardin McKaya je posve obavijen gustim zvučnim zidom, tako da se teškom mukom razaznaje točno značenje njegovog progutanog mumljanja nalik na Beckove fore pjevanja preko nosa.

WHIZZ KID (www.myspace.com/whizzzzkid) su dvojac kojeg čine J-Kane iz Belgije i Škot Nielsen iz Dundeea. Imaju već ranije objavljen EP "The Yellow And Blue" za Bearsuit Records 2009., a instrumental "Falling out of trees, falling down hills" ih prikazuje u stanovitom acid-jazz/pop plesnom temperamentu gdje se isprepliću analogni i digitalni zvukovi (gitara, synth, piano, akustični bubnjevi, melodika, ksilofon/ vibrafon, glitch efekti...). Zgodna stvarčica na razmeđi vedrog i lepršavog David Sylviana, Stereolab i plesnog trip-hopa.
[  ]

Jedna od kompozitorski potentnijih pjesama na kompilaciji je "Ripped" koju potpisuje američki multiinstrumentalist JIMMY ROSSO (www.myspace.com/jimmyrosso) s trenutnim prebivalištem u Hackneyu (London). On ovdje barata sa violončelom, pianom i laptopom, a u pjesmi je surađivao sa Wyn Richom. Kroz kompleksan aranžman provlači uvodni dio s naglaskom na klasičnu suvremenu glazbu u koju se upliće repetativni minimalistički loop ritam, razvučeni dream-pop/ glitch vokal i hipnotički akcentiran bas koji skoro zvuči kao industrial-noise. Završni dio je skoro de-kompozicijske strukture i sve skupa je jedna tvorevina eksperimentalnog popa. Prisutan je sa još jednom kompozicijom, vrlo kratkom "End" u ambijentalnom izdanju koje više djeluje kao završni outro.

Još jedna vrlo zanimljiva skladba je instrumental "Hamoose and Pida" škotskog dueta FOROFO (www.myspace.com/forofomusic) na relaciji Edinburgh - Dundee kojeg čine dva rođaka Christopher Foley (gitara, loop pedala) i Eamonn Glancy. Oni su nafilali obilje interesantne psihodelije u kojoj se ističe Foleyeva gitarska ekspresivna tehnika u kojoj se naziru obrisi Talking Heads, Robert Frippa, Adrian Belowa, Andy Summersa, jazza, popa, funka i elektronske harmonične synth podloge sa stanovitim progressive aranžmanom u nekoliko slojeva gdje čak koriste i sampliranu vox-extended tehniku. Eksperimentalno, ali istodobno vrlo lijepo, ritmično i ambijentalno.

TIDY KID (www.myspace.com/tidykidmusic) je američki eksperimentalni projekt, a ovdje je sa pjesmom "Smell" predstavljen kao elektronski glitch-pop sa snenim vokalnim duetom u zvrzlanom ritmu nalik na Aphex Twin.
[  ]

Škotski BUNNY & THE ELECTRIC HORSEMEN (www.myspace.com/bunnyandthehorsemen) je multiinternacionalni projekt koji osim pokretača Bunnya okuplja još nekoliko gostujućih glazbenika, između ostalih i Anata Wa Sukkari Tsukarete iz Japana, a ovdje im se pridružio i Beograđan Predrag Nedić, odnosno PNDC. U instrumentalu "Lord of the idiots" prožeta je elektronska samplirana glazba u down-tempu sa natruhama eksperimenata i obiljem loopova, a sve skupa ima svoju pop pozadinu.

Eleni Adamopoulou dolazi iz Atene (Grčka), potpisuje se kao MAGNITOPHONO (www.myspace.com/elmagnitofwnio), a profesionalno se bavi kao radio DJ. Eksperimentalna je glazbenica i pjevačica koja se u broju "To yourself" isprobava u klasičnoj šaputavoj spoken-word tehnici s pozadinskim ambijentalnim zvukovima (crkvena zvona, ksilofon, razni šumovi), no premda kompozicija ima dvoslojnu strukturu, ipak se doima nekako nedorečeno i poprilično siromašno.

Kompilaciju zatvara Japanka MOOMLOOO (www.myspace.com/moomlooo), koja je svoje prve radove realizirala za Childisc, etiketu glasovitog Nobokazu Takemure. Inače je daleko poznatija kao članica Smile Down Upon Us sa Phelan Shepardom. U solo izdanju koristi samo laptop, synth i vlastiti vokal, a u pjesmi "Girl of a skin cloured brown" pjeva na japanskom jeziku. Ima vrlo nježan vokal, te je veoma interesantan završni dio gdje se koristi razvučeno senzibilnim dream krikovima i intonacijskim vokalnim improvizacijama. Čitavu podlogu temelji na minimalističkoj melodiji s potkom japanskog folklora kao da je izvedena na nekom instrumentu nalik na sitar ili harfu, a prateći ambijent čine sitne drone synth harmonije i cvrkut ptice (meni osobno zvuči kao svraka).

Kompilacija je objavljena 8.X 2010., te je svakako interesantna pogotovo ljubiteljima moderne glazbe koja podjednako provlači pop, eksperimente i neo-klasičnu glazbu. Aduti ove zbirke su svakako francuski dvojac Rhizottome i američki umjetnik Jimmy Rosso.

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 27/10/2010


PS: Naslovi: 1.ALYOSHA HET - Little green man, little green pills, 2.RHIZOTTOME - Synovie, 3.KIRAMEKI - Take it or leave it, 4.WHATFUNNYBIRDSDIVEINTOWATER - Elephants across snowy mountains, 5.WHIZZ KID - Falling out of trees, falling down hills, 6.JIMMY ROSSO - Ripped, 7.FOROFO - Hamoose and Pida, 8.PNDC & HOUSEWORK - Pilots (feat.Shadowlike), 9.TAUB - Slow dance, 10.TIDY KID - Smell, 11.BUNNY & THE ELECTRIC HORSEMEN/ PNDC - Lord of the idiots, 12.MAGNITOPHONO - To yourself, 13.HAROLD NONO and HIDEKAZU WAKABAYASHI - Nobody plays baseball here, 14.JIMMY ROSSO - End, 15.MOOMLOOO - Girl of a skin cloured brown
Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Fenix

GORDI: Fenix (2024)

| 24/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: One Day This Pain Will Subside, EP

OCEAN OF ANOTHER: One Day This Pain Will Subside, EP (2024)

| 22/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: 2005 Demo

XASTHUR: 2005 Demo (2010)

| 21/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Delta

THOT: Delta (2024)

| 19/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*