home > mjuzik > Zerkman Big Bang

kontakt | search |

ZERKMAN BIG BANG: Zerkman Big Bang (Slušaj najglasnije/ Silos, 2010)

Diskografski debi čuvenog trubača Zerkmana (ex-Disciplina Kičme) objavljen je kao cd izdanje za Slušaj najglasnije i download file za Silos, online etiketu web magazina Popboks. Iza svega nalazi se instrumentalni nu-jazz...

Trubač Z.Erkman iliti Zerkman je najpoznatiji po radu sa Disciplinom Kičme na onim znamenitim radovima počevši od drugog "Ja imam šarene oči" (1985), do "Nova iznenađenja za nova pokolenja" (1991), a nešto manje je znano da je nakon Kičme radio u bandu Bukvar Bukvar. 2005. odlučio je da pokrene vlastiti sastav udruživši se sa Vladom (bubnjevi) i Banetom (bas gitara), članovima Kande Kodže i Nebojiše, tako da je u početku band funkcionirao kroz neobavezne jam/session svirke. Uz klupske nastupe sudjelovali su na festivalima u Subotici, Požarevcu i Nišu, te im se nakon toga priključuje udaraljkaš i specijalist za samplove Adam iz Straight Jackin, a nešto kasnije i tenor saksofonista Chicco koji nije prisutan na ovome prvijencu.

Ova, praktički rečeno, supergrupa srpskog urbanog undergrounda, album prvijenac je očito dugo vremena komponirala i stvarala sve dok nisu osjetili da je došlo vrijeme kada su skladbe dovoljno sazrele da bi se moglo ući u studio. Riječ je o pomno detaljiziranim instrumentalima koji su po izjavi samog banda stacionirani u nu-jazz fah čisto kao orijentir za audijenciju, a svedeni su na osnovni kompozicijski kostur sastavljen od uglavnom plesnih ritmova, minimalističkih linija bas gitare i Zerkmanovih vodećih melodija koje praktički jedine nose jazz nazivnik. Zgodna stvar, što se tiče samog vizualnog dizajna naslova kompozicija jest da su stavljene u vitičaste {...}zagrade. Analizirati ovaj spoj koji u sebi sadrži mnoštvo instrumentalnih stilizacija ritmike, kao i Beinovih linija bas gitare je poprilično opsežan zadatak jer je u njemu sadržan dobar dio različite glazbe od iskonskog funka s konca 60-ih i početka 70-tih, preko reaggea, latino i jazz-rock/hard-funk primjesa, folka, sve do trip-hopa, world-musica, duba i nekolicine kurentnijih plesnih obrazaca unazad posljednjih 20-tak godina provučenih kroz individualnu prizmu samih glazbenika. Ritam sekcija je vođena prvenstveno porivom da iz gomile ritmike filtrira osobnost i uobliči je kao vlastiti trade-mark, te je shodno tome oslobođena tehnički koncizne suhoparnosti na račun neopterećenih složenaca koji jednostavno plove u psihodeličnom smjeru i dopuštaju Zerkmanu da vodi glavnu melodijsku riječ. Od plesom obavijenih skladbi "{emerald}" koja je jedan od najkompleksnijih komada sa nizom bubnjarskih prelaza, te umjerenih tempova u latino-funk/tangu, najduljoj "{lead}", Zerkman ubjedljivo pronalazi odgovarajuće jazz sintagme koje su često uklopljene u vrlo jednostavne melodijske pop aranžmane sa glavom, truplom i repom. Nisu to virtuozne bravure, improvizacije i nadmetanja kakva se mogu čuti na jazz festivalima koji su posljednjih godina postali hirovit i pomalo uobražen trend u ovim krajevima, već se radi o slojevitim opservacijama u službi detaljno promišljenih aranžmana. U njima Zerkman prvenstveno priča fabulu, gradi atmosferu i nabija intenzitet (skladbe "{chrome}" i "{egyptian}") šarajući uglavnom sa gradacijskim efektima približno u onoj mjeri kao što je to običavao Miles Davis u vrijeme jazz-funk faze, što znači da mu je band samo pratnja za njegove, uglavnom ritmičke elemente poput primjerice skladbi "{indian}" i "{cermes}" koje jesu kao takve interesantne, no evidentno je da unatoč 'sjajne trube i blistavog basa' poneke pjesme pate od praznog hoda kojeg su pokušali nadograditi sa Adamovim samplovima (normalni muško-ženski vokali ili reproducirani naopačke), kao i elektronskim produkcijskim dance-finesama. Doima se kao da samo čekaju pravi vokal...
[ ZERKMAN BIG BANG ]

ZERKMAN BIG BANG

No, ovdje se nalazi jedan od potencijalnih kandidata za hit u obliku najkraće skladbe "{orpiment}" (arsenov sulfidni mineral) u trajanju od nepune 4 minute sa iznimno plesnim tribalnim trip-hop ritmom i razvijenom Zerkmanovom gradacijski stupnjevanom melodijom sa poduplanim zvukovima trube u koje je isprepleten sample koji nalikuje na kombinaciju frule i zurle. Posljednja "{lapis lazuli}" po down tempu gotovo da bi se mogla utrpati u drone/doom-post rock, no ipak pruža stanoviti otklon ka minimalističkoj ambijentalnoj psihodeliji koja je minijaturno građena Zerkmanovim improvizacijama, te vokalnim samplovima u echo/delay efektu, ali ipak unatoč svemu, djeluje kao kompozicija kojoj nedostaje adekvatan finiš.

Takoreći, djelo je specifičnog okusa, boje i mirisa koji su sklopljeni na vješt način da podjednako korespondiraju sa undergroundom kao i sa mogućim komercijalnim predznakom visoke urbane pop kulture. A i sami nazivi pjesama premda sadrže u principu jednu riječ, često su višeznačni (izuzetak je naslov od dvije riječi, završna 'Lapis lazuli' = poludragi kamen, a simbolički predstavlja i ljek, kao i afrodizjak), tako da se jazz(iranost) ovdje slobodno provlači i u imaginarnim sferama kao improvizirana sofistikacija cjelokupnog albuma. Za početak, ovo nije loš album, ima svojih prednosti što se tiče organiziranosti i donekle originalnosti, ali znajući kakvi su majstori u pitanju, od njih se na narednom radu očekuje ipak puno više kreativnosti.

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 10/05/2010

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*