home > mjuzik > Living Dead

kontakt | search |

SURGERY: Living Dead (Great Dane Records, 2024/ Darker Than Darkness Records, 2023)

Pod ovim imenom naći će se sijaset bendova iz Francuske, Meksika, USA, Španjolske, Japana, a uz prefiks ili sufiks još najmanje dvadesetak od kojih su svakako najpoznatiji švedski death/ goregrind General Surgery. Ovaj bend o kome je riječ dolazi iz slovačkog Poprada (oko 55.000 stanovnika) na sjeveroistoku blizu Prešova i poljske granice, ovo im je treći album i sviraju klasičan oldschool death metal.
[  ]

Aktivni su još od 2002, često su mijenjali postave, nakon početne uzlazne d.i.y. faze s prvim EP-ijem "Pulled by the Rope" (2010) i debi albuma "Descent" (2012) uzeli su šestogodišnju pauzu što u promijeni članstva, a što zbog potrage za izdavačem, češkim Support Underground (ima Acid Force, Bajonet, Catastrofy, Majster Kat...) koji im je 2018. objavio drugi album "Absorbing Roots" u tiražu od 337 komada. Na njihovu žalost gazda Petr 'Konik Nejez je 2020. zatvorio obrt realiziravši im kompilaciju na kojoj su se našle pjesme s prvog EP-ija i albuma, te su time simbolično zaokružili prvi rok trajnosti spremajući nove poduhvate.
[ Surgery ]

Surgery   © 2023

[  ]

A oni su došli ovime albumom najavivši ga singlom "Zombie influence" 3.10.2023. za francuski Great Dane Records koji će im negdje u 2024. objaviti ovaj album za europsko tržište. Što je posebice zanimljivo, album je prvo stigao u 500 komada od japanskog Darker Than Darkness Records, friškog izdavača pokrenutog 2023., a u katalogu od tek 8 izvođača su samo bendovi iz Češke, Poljske i Slovačke (imaju i stari Gladiator!), ma da ne povjeruješ, što evidentno znači da su katapultirani i na daleki istok prije europskog plasmana.



Stil ovih Slovaka je jednostavan i privlačan sa solidnom tehničkom vještinom i bogatim smislom za brutalno tematske preokupacije između života i smrti na direktan i upečatljiv način pomalo podsjetivši na Benediction, a vokal frontmena Tomáš Hudáča djelomice i na čuvenog Mark 'Barney' Greenwaya koji im je vrištao na prvim demo snimcima i davnom debiju "Subconscious Terror", a onda se bacio u koštac Napalm Death. Pjesme su strukturno građene uobičajenim formatima do 4 minute + nešto sitno sa čistim filovima cik-cak riffova gitare Radoslava Bodyja i ritam sekcijom basiste Róberta Hanečáka i bubnjara Petera Husáka koji uglavnom protežira umjerene tempove što svemu donosi onu staru pljesnivoću raspadajućeg trupla prikazanog na ironičnoj omotnici.



Pa premda gro stila od pjesme do pjesme varira samo po inverzijama akorda ili se malčice zatalasa u poneki blastbeat poput spomenutog singla "Zombie influence", te recimo u "Violence", teška morbidna paučina trga glavu i kosti pospremajući direktno u grob. Koji puta se tu zavijore i thrash momenti poput uvodnika "Intruders" koji nastavlja spretnom kombinatorikom tih ukrštenih riffova i spletenih basova s pokličom 'crkni, crkni, crkni' zapetljavši fabulu kirurškog zahvata na pacijentu kome je ionako jedina sudbina skora smrt. Posebno se izdvaja "Last chance" s tromijim grunge/ grind pasažima i eksplozivnim gradacijama ka hardcore finišu ciljanom za moshpit i stage diving ako je još uopće moguć na koncertima. Oni koji su gledali bend uživo tvrde da umiju zakucavati glavom o pod...

Full album:



Nadalje, "Death in you" ima vrlo sličnu aranžmansku figuru sporijeg i brzog sa laganim središnjim dijelom s blagom dozom psihodeličnog grind dekora i odličnom space-rock solo dionicom, tja, šteta što Body nije više koristio ovakav performans. Ipak, najjezivija je "Terror at night" s uvodnim samplom od 25 sekundi kao iz nekog horror filma kada se približava permanentna opasnost mlatarivši poput Jasona iz serijala "Friday the 13th" u izletničkom kampu pretvorivši se u dugotrajnu noćnu moru. Jedina šteta ove pjesme je fade-out završetak, a posljednja "A day to die" pomalo s progressive designom u tehničkim varijablama 'drajverskog' basa i gitare, te nadasve morbidnom atmosferom zaokružuje kompletan dojam straha okončavši snimcima ex-terijera, to jest konkretnom glazbom samrtnog hropca, kopanja groba i previranja ispod zemlje.
[ Surgery ]

Surgery   © 2023

Jest, ovdje nema nikakvih inovacija, ali je zato ovih pola sata đavolski dobro predočeno, koncipirano i odsvirano na iskren i pošten, nimalo glumatajući način tako da je ova slovačka kirurgija dala jedan potentan, zanatski odrađen album za svakog ljubitelja oldschool stila s groovy osnovom.

Naslovi: 1. Living dead, 2.Zombie influence, 3.Violence, 4.Intruders, 5.Last chance, 6.Death in you, 7.Terror at night, 8.A day to die

Ocjena (1-10): 7,5

horvi // 04/11/2023

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Banished by Sin

DEICIDE: Banished by Sin (2024)

| 27/04/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Deathtrance Parable

HUNTING ASH: Deathtrance Parable (2024)

| 26/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Extremities

TROCAR: Extremities (2024)

| 25/04/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Fenix

GORDI: Fenix (2024)

| 24/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*