home > mjuzik > Live @ Dobrovo

kontakt | search |

RODOLJUBAC: Live @ Dobrovo (tiuš men govoru kvaj pank!?, 2023)

Što se dešavalo s ovim energičnim slovenskim punk rockerima iz Tolmina od zadnjeg susreta s njima, tamo sad već daleke 2016. kada su objavili sjajan album "Rodoljubac" www.terapija.net/mjuzik.asp?ID=25477, tko da zna. Ispalo jest, onako hipotetski da im je to bila kulminacija karijere na sceni gdje su, kako sami kažu već sto godina i da više nemaju ništa novog za reći. Objave na web stranicama facebook, bandcamp, soundcloud i youtube od tada su bile rijetke, na starom youtube imaju dva zapisa, a na novom niti jedan, no imaju kojekuda razbacanih snimaka koje je nekoliko zasebnih individualaca postavljalo kao privatne video ili fanovske delicije pojedinih pjesama.
[  ]

Tja, u trenutku kada se činilo da će iskočiti na samu frontu prve ex-Yu lige žestokog stila kao ozbiljna konkurencija Partibrejkersima i pripadajućoj gomili, izgleda da nisu mnogo radili na tome valjda očekujući pozive organizatora umjesto da su se nudili i dosađivali svima u regiji što se bave ovom scenom jer im kvalitete i snage neosporno ne fali. Kako god, ponovno su se aktivirali za žive svirke, te nakon 7 sušnih godina realizirali ovaj živi audio zapis od punih 60 minuta odvaljenih u obližnjem im selu Dobrovo snimljen negdje 2014. ili 2015., tik uz talijansku granicu. Interesantno, selo ima svega 350 stanovnika, potražio sam ga po google mapi i pitao sam se, hm, gdje li se u tom selu može svirati jer nisam pronašao nikakvo adekvatno mjesto. Ok, možda u nekoj birtiji, a one baš i nisu utefterene po internetskim mapama.
[ Rodoljubac na snegih ]

Rodoljubac na snegih   © 2023

Sam zapis je tanan, istina u stereo tehnici, ali bez potrebitog masteringa koji bi mu dao gruvačinu, onako rečeno, kao da je snimljen na kasetofon spojen direktno u miksetu, na relativno kvalitetnu CrO2 kazetu i kao takav digitaliziran stavljen na raspolaganje za besplatni download kod slovenskog izdavača tiuš men govoru kvaj pank!? koji ima 80-ak izdanja, među ostalim Heart Sick, Dead Town Dogs, Magick Theatre, Dickless Tracy, Lilith Cage, Braindead, Anđelka Kneževiča, Na lepem prijazni, Parliament Attack, Nikki Loudera, Sleazy Snails, a bome i jedan live Matej Krajnca.



Naravno, ono što se ovdje nalazi je beskompromisna punk-rokačina s metal aditivima u punoj snazi integrirane komike, ironije, provokacije i duhovitih lirskih obligacija showman-frontmena Damira Mraka kroz, takoreći best-of repertoar s njihova 4 dotadašnja izdanja no, na žalost, nema niti jedne pjesme s petog rada "Rodoljubac" koji je objavljen godinu-dvije nakon toga i izgleda da još ništa nisu imali pripremljeno za njega. Tako se ovdje nalazi najveća koncentracija debija "Greatest Hits" (2000) - "Šest cipela ispod", "Deca MTV-ja", "Rodoljubac", "Za 1 sat", "Vreme je za voodoo" produžena na 7 i pol minuta dinamičnog funk-bluesa s psycho-space umetcima gitariste Davora Mraka, zatim "Istina je sve", "Kralj", "Šok-Rock", "Neka bude rock" i završna, upola skraćena "Hojek" na samo nepunih 13 minuta. U 7 minuta dugačkom medleyu spojili su 6 pjesama "Venček punkoidnih - Kompleks - Zmaga - Bradata zmaga - Udarna tlačenka - Razčefuk" ("Komplex" i "Razčefuk" so takole s debija), sveukupno, elem 12 pjesama od ukupno 16 koliko ih ima na debiju.





Tu su još dodane uvodna "P.J.A.N.C." (s drugog albuma "Na čelu evolucije", 2005), "Rodoljubac puši" (album "1713", 2008) i "Možeš da pališ" s tada netom realiziranog EP-ija "Terrapija šoka" www.terapija.net/mjuzik.asp?ID=20820, a u prilog nove inkarnacije, priložena su 3 živa video zapisa iz 2023. godine s friško sređenom koncertnom agresijom. Kako god, ovaj live bez obzira na tankoćutnu lo-fi prozirnost ima dokumentarnu vrijednost pokazatelja ondašnje sile i snage benda što se uz sav poluangažirani pristup mnogo volio zajebavati i šegačiti takoreći ne koristeći nikakve bremze šibajući autorski legitimitet uigranih i usviranih otkačenjaka.
[ Rodoljubac ]

Rodoljubac   © 2023

Naslovi: 1.P.J.A.N.C., 2.Šest cipela ispod, 3.Deca MTV-ja, 4.Rodoljubac puši, 5.Rodoljubac, 6.Venček punkoidnih - Kompleks - Zmaga - Bradata zmaga - Udarna tlačenka - Razčefuk, 7.Za 1 sat, 8.Vreme je za voodoo, 9.Možeš da pališ, 10.Istina je sve, 11.Kralj, 12.Šok-Rock, 13.Neka bude rock, 14.Hojek

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 08/08/2023

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Banished by Sin

DEICIDE: Banished by Sin (2024)

| 27/04/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Deathtrance Parable

HUNTING ASH: Deathtrance Parable (2024)

| 26/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Extremities

TROCAR: Extremities (2024)

| 25/04/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Fenix

GORDI: Fenix (2024)

| 24/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*