home > mjuzik > Bistriji ili tuplji čovek biva kad...

kontakt | search |

ŠARLO AKROBATA: Bistriji ili tuplji čovek biva kad... (Jugoton, 1981)

Ova legendarna grupa nastala je od ostataka demo banda Limunovo drvo u kojem je gitaru svirao Milan Mladenović, no taj band nikad nije iza sebe ostavio niti jedan zvučni zapis. Milan je sa svojim prijateljima - Kojom (bas) i Ivan Vdovićem - Vd (bubnjevi) koncem 1979. osnovao band Šarlo akrobata koji se promovirao na subotičkom rock festivalu i odmah pridobio štovanje publike i kritike. Odmah su pozvani od strane Jugotona da sudjeluju na kompilacijskom projektu "Paket aranžman" zajedno s Idolima i Električnim orgazmom gdje su objavljene njihove kompozicije "Oko moje glave", "Mali čovek", "Niko kao ja" i "Ona se budi". Bile su to izuzetne rock skladbe koje su spojile trenutni komercijalni svjetski trend - ska / reggae s rockom i punkom, te je objavljen singl "Ona se budi / Mali čovek" koji je postao velikim jugoslavenskim hitom i jednim od najljepših evergreena yu rocka uopće.
Singl "Ona se budi" je proglašen od strane kritike najboljim rock singlom 1981. uz "Maljčiki" Idola i "Moja prva ljubav" Haustora. Time je počela nova era jugoslavenske scene koja će rezultirati ogromnom popularnošću rock glazbe, mnogi rock izvođači će početi prodavati enormno visoke tiraže ploča, a sve radio stanice će postati glavnim medijem rocka koji je do osamdesetih bio medijski promoviran samo kroz hit radove Bijelog dugmeta, Indeksa, Parnog valjka, Josipe Lisac i povremenih hit singlova Drage Mlinarca, Tome Bebića, Vatrenog poljupca, Leb i sol, Smaka, Drugog načina i nekih manje značajnih izvođača.
[  ]

Ogromni značaj ovog albuma nakon hit singla "Ona se budi" je u svojoj neobičnosti - pjesme s albuma "Bistriji ili tuplji čovek…" su snimljene neposredno nakon nastupa grupe na Zagrebačkom bijenalu '81 gdje su nastupili zajedno s Gang Of Four i Classics Nouveaux, te su pod utjecajima "četveročlane bande" napravili niz pjesama koje su profilirale njihov neobičan izraz. U 14 pjesmi spojili su svu uzbudljivost punka, new wavea, ska, reggae i rocka u okvirima dva esencijalna albuma tih godina - "Sandinista" The Clasha i "Entertainment!" Gang Of Four što su oblikovali kroz brojne mikseve (odlasci u fade out i vraćanje) na albumu i sumanutu neurotičnu svirku u kojoj je prednjačio Milan na gitari (pjesme "Fenomen", "Sad se jasno vidi", "Rano izjutra", "Pazite na decu"). Ovdje ima i nekoliko ska izleta u pjesmama "Samo ponekad", "O, o, o…", "Problem" . Kreativni domet kojim su izašli iz okvira svojih uzora je pjesma "Ljubavna priča" gdje su totalno razbili svijet rock kompozicije na krajnje neočekivan način - uz tekst koji opisuje prosječnog jugoslavena koji cijeni vlastiti stojadin, odsvirali su totalno sumanuti rock koji prati ponašanje svakog vlasnika automobila kada pere auto. Također vrijedi spomenuti i pjesme "Čovek" brutalne prirode u kojoj spajaju sav bunt punka miješajući ga s nadolazećim noiseom, "Bes" u kome isprepliću jednostavnu buku s ritam mašine i gitare uz gnjevni tekst, "Ja želim jako" koja na punokrvan new wave način dočarava svu njihovu snagu. Njihove mnogobrojne smiješno - bizarne dosjetke (poput omota na kojem nabrajaju dječje bolesti - dječji sifilis, sumanutost, ludilo, šklopci… ) samo su uokvirile potpunost izraza cjelokupne šašavo otkačene situacije koja je vladala u bandu. Odlične psihodelične improvizacije su samo dodatno donesle epitete albuma.
Djelo je bez ikakvih predrasuda proglašeno najboljim rock ostvarenjem 1981. i jednim od najvažnijih karika u cjelokupnom opusu yu rocka, dok je publika potpuno ignorirala njihov značaj jer nije bio skinut niti jedan singl. Kao promociju su imali radio emisiju "Jugoton ekspess" i polusatni nastup na TV, ali to je bilo premalo da bi ovakav neobičan album približilo publici koja je očekivala od njih novu "Ona se budi".
Band se raspao početkom 1982. nakon intervjua u tinejđerskom magazinu ITD kada su javno obznanili prestanak svojeg rada. Koja je osnovao Disciplinu kičme, a Milan band koji je prvo nosio naziv Katarina II, a potom EKV. Ivica Vdović je nastavio surađivati kao session bubnjar na mnogim različitim projektima. Koja i VD pojavljuju se kao sporedni glumci u filmu "Dečko koji obećava".

horvi // 01/02/2004

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Delta

THOT: Delta (2024)

| 19/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Necrotic Biomechanics Immortalitatis

POLTERNGEIST: Necrotic Biomechanics Immortalitatis (2024)

| 19/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa

MATEJ KRAJNC: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa (2023)

| 18/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: The Mood I'm In

TONY HADLEY: The Mood I'm In (2024)

| 17/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Resurrectionis

THE AMBIENT HERMIT: Resurrectionis (2024)

| 17/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*