home > mjuzik > Osam A, singlovi 2010-2018

kontakt | search |

IGOR BAKSA: Osam A, singlovi 2010-2018 (Slušaj najglasnije, 2021)

Kolekcija ovih singlova koje je Igor snimao i povremeno objavljivao u periodu javnog glazbenog hiatusa imaju zajednički nazivnik - komercijalni pop i kao takvi su isključivo bili napucani da postanu radijski hitovi lakoglazbenog izričaja.

Premda ovo nije moja porcija interesa, ne mogu ostati pasivan na njegovu stilizaciju usmjerenu na široki auditorij, međutim čudi podatak da je od priloženih 8 zvaničnih singlova 6 bilo vlasništvo Dallas Records koji, ah, nemam pojma da li jest ili nije u dotiranom vremenu išta korisno učinio za njih u transparentnom pogledu. Neprekidno svaki dan već najmanje 15 godina na poslu slušam najkomercijalnije domaće radio stanice, ne zbog sebe, već zbog demokratskih načela većine kolega i kolegica, pa ipak, nikada niti jednu od ovih pjesama nisam čuo niti na Radio Zagrebu, Radio Sljemenu, Anteni, 101, Otvorenom, Narodnom, Laganini FM, Extra FM i inim koje si najčešće po svome nahođenju sami izabiru i najviše slušaju. Ja si tek povremeno kad mi stare babe i babci odu na godišnje odmore i nisu prisutni okrenem Radio Student, no njega u njihovom prisustvu ne mogu i ne smijem niti pod razno slušati jer odmah počne rat 'kakva je ovo kretenska muzika, kakav je ovo program i koji je to mulac okrenuo ovu stanicu'. Ne možeš ljudima koji se rastope od miline uz Parni valjak, sentimentalno pjevuše Fosile i Olivera, plakali su kad je poginuo Toše i navijali za Seve kad je sa "Štiklom" išla na Euroviziju očekujući da će oboriti svijet na koljena, a k tome su im Kazalište i Thompson najbolji rockeri koje mora da slušaju i poštuju svi Hrvati servirati nekakve alternativce, huligane, punkere i metalce.
[  ]

Ovi sakupljeni singlovi su upravo za takvu audijenciju koja ne mora razbijati glavu o nekakvim metaforama i sofisticiranim detaljima jer je njima već stih 'milion snažan jer sam' dovoljan razlog za konstataciju 'kak' taj kaj popeva opće nema pojma o ničemu pa popeva tekst kaj nema nikakvog smisla, a Horvi, to su tvoji, ti slušaš takve bezveznjake, jel'da?' Aha, da, tako je poštovana gospođo viša referentice, jesu, to su moji, spavam s njima, u pravu ste, slušam bezveznjake jer sam i sâm bezveznjak, još veći od njih i priznajem ništ' ne kužim, ali si nemrem pomoći, takvoga me je priroda stvorila da ne razmem tu lepotu koju vi razmete, baš mi je jako žal. Ajde, ne brini, bum ti ja snimila novoga Žaka Hudeka i Maju Šuput, buš skužil kak' je to lepo, samo moraš jako biti koncentriran. Buš videl kak' ti mam bu zabavno i svi bumo feštali, pak' nebuš navek po strani ko' hičeni šmrkelj...



I evo ti ga na. Taman skoči Igor Žak Hudek Baksa u revijalnoj jazzy-pop izvedbi "Božić boli me" s prstohvatom Roberta Marekovića, onda En Face u "Ljetne kiše su me oprale", samo fali Urban da svojim zastrašujuće jezovitim horror glasom zabrunda 'poput pijeskaaaaa rasuti smo ostali', pa se odšeta u funk umjerenog tempa Dine Dvornika "Tvoje su usne ukusne", Oliver što prazan sjedi pored klavira pronađe se u "Pahuljo mekana", a bome se nađe i Rippera i Gobca bez sluha u akustari "Vrijeme ljubavi i dobrote (Božić je)". Rockerski miks Coldplaya i Kazališta izbija u dinamičkoj "Bar ovih pet minut" na kajkavskom, a duh hita "The beat(en) generation" The The probija u još jednoj kajkavskoj "Mala ftičica" sa sneno-lijenim pratećim vokalnim ženskim zborom, no tu poveznicu niti u ludilu moji kolege i pripadajuća inteligencija patriotskih diskofila ne bi mogla ukapirati isto kao niti Štulićevu "Usne vrele višnje" s Dylanovom "Lilly of the west".



To kada se nekadašnji otkačeni punk-ska/ etno zafrkant uputi u zabavnjačke vode nikako ne može rezultirati čvrstom sublimacijom. Sjetite se koliko je samo Massimu trebalo lutanja i vrludanja da nakon Dorian Gray postane priznati zabavnjak i kakve sve bedastoće nije snimao da bi se uvukao bezazlenoj mainstream publici pod kožu. Pretpostavljam da je s ovim singlovima Igor pokušavao neku vrlo sličnu tranziciju koja jest zabavna isto onoliko koliko i Matko Jelavić kad je nakon što je bacio bubnjarske palice po raspadu benda Metak zakantao "Majko stara" otputivši se na svadbe, vatrogasne zabave, seoska proštenja i stočne sajmove uz gvirc, kobasice i kotlovinu. I onda su se svi konačno počeli zabavljati da bi se skupili na slavlju 50 godina karijere u Lisinskome gdje nikome na kraj pameti nije bilo da je on ustvari rocker, a tak' bi nekako mogla krenuti i Igorova karijera ako će biti uporan i raditi još pliće i prozirnije pjesmuljke od ovih singlova.

Naslovi: 1.Bar ovih pet minut, 2.Božić boli me, 3.Mala ftičica, 4.Ljetne kiše su me oprale, 5.Tvoje su usne ukusne, 6.Alen's blues, 7.Pahuljo mekana, 8.Vrijeme ljubavi i dobrote (Božić je), 9.Bar ovih pet minut (slo), 10.Vrijeme ljubavi i dobrote (lijepa verzija)

ocjena albuma [1-10]: 4

horvi // 03/01/2021

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Fenix

GORDI: Fenix (2024)

| 24/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: One Day This Pain Will Subside, EP

OCEAN OF ANOTHER: One Day This Pain Will Subside, EP (2024)

| 22/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: 2005 Demo

XASTHUR: 2005 Demo (2010)

| 21/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Delta

THOT: Delta (2024)

| 19/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Osam A, singlovi 2010-2018

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*