home > mjuzik > Hardcore Beograd

kontakt | search |

ALEK NOVAK: Hardcore Beograd (Slušaj najglasnije, 2018)

Nije kao što bi se mislilo riječ o hardcore punku. Mada doduše ovdje jesu dvije uvodne teme donekle hardcore "Bedni lakeji" i "Skromnost" u kojima je našpanano brzog tempa i čvrstih punk riffova, no ostatak ovog materijala od nešto više pola sata je lakših tempova i uobičajenih Novakovih gitarističkih laganica s programiranim ritmovima ili bez njih, te uz poneku pripomoć klavijatura i synthova.
[  ]

Prije svega radi se o tužnoj i turobnoj stvarnosti balkanskog velegrada kao što i prikazuje slika na poleđini omotnice s razrušenim i devastiranim kućama aludirajući na lošu društvenu, socijalnu, političku, moralnu, odnosno egzistencijalnu klimu koja vlada širom ovog regiona. To sve Novaku daje redovito moćnu inspiraciju za nabrušene poetske figure u kojima ne manjka niti zdravog humora, niti cinizma, ni ironije, ali bome pronađe se tu i poneke romantike u svemu tome na punkersko-rockerski način s vještim konstruktivnim kritikama, koji puta personificiranim i u metaforama (tromi psycho/hip-hop "Trump, žica i granica"), a i kojekakvim lingvističkim cakama.



Uostalom, oni koji ga znaju po abnormalno širokom diskografskom opusu, a ovo mu je već 114. izdanje po redu (tako barem stoji na bandcamp stranici), redovito su bombardirani logičkim i retoričkim manipulacijama što stoje bolje od bilo kakvih novinarskih i inih medijskih kolumnista zboreći o usranoj stvarnosti. Da li je Alek ovdje rekao nešto novo. Ne nije, sve je prikazao onakvim kakvim jeste od poslušnih poltrona i ulizica, licemjera, raznoraznih nacionalističkih gadarija i kojekakvih pizdarija fokusirajući fabulu u milijunsku metropolu, no sve se to bez ikakvih problema odnosi i na ruralni dio bez ikakvih idila, pretencioznih natezanja, aktivističkih fazona i inih urbanih laprdanja. Jedna stvar je na engleskom ("D-Day"), sve druge su na srpskom, a mahom su već ranije objavljene i ovdje sakupljene kao tematska kolekcija jasno angažiranih i protestnih numera kojima se daje do znanja kako malo toga ovdje išta vrijedi više od pišljiva boba.



Zajedljiv i provokativan rad s obiljem šamarčina svakome i svačemu gdje se nalazi nepravda i nelojalnost, "Hardcore Beograd" je zamamna realistična prispodoba tog 'novog vrlog svijeta' kome se težilo nakon rasapa Jugoslavije lijepo poručivši "Živi r'n'r" 'ali ga ne shvataj previše ozbiljno/ album na dan, to je sasvim dovoljno'. I dovoljno je za gabarite u kojima se autor nalazi srcem i dušom ne polažući mnogo pažnje ka produkciji. Dovoljno mu je i kućne lo-fi radinosti da izrazi svoju misao kao uostalom i mnogi boemi što su pisali, crtali i stvarali na masnim papirima iz mesnice, na tuđim košuljama, etiketama, ciglama, fasadama, željezničkim vagonima, daskama... Sve je to hardcore koji se kasnije od strane zaduženih stručnjaka proglasio umjetnošću. Jest, Alek Novak je autorski legitiman i nevjerojatno uporan i radišan umjetnik, a ne šarlatan.

Naslovi: 1.Bedni lakeji, 2.Skromnost, 3.D-Day, 4.Svako za sebe, 5.Hardcore Beograd, 6.Živi r'n'r, 7.Ljubav na daljinu, 8.Trump, žica i granica, 9.Nestalo, 10.Divljina sa kravatom, 11.Eurodisco, 12.Letnji dan, 13.Prerano

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 06/10/2018

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Heir To Despair -絶望を受け継ぐもの

SIGH: Heir To Despair -絶望を受け継ぐもの (2018)

| 08/12/2018 | horvi |

>> opširnije


cover: II

WIZARD OF STONE MOUNTAIN: II (2018)

| 04/12/2018 | horvi |

>> opširnije


cover: Anatomia de la Vacuidad

LUCAS ALVARADO: Anatomia de la Vacuidad (2018)

| 03/12/2018 | horvi |

>> opširnije


cover: Tihi dogovor

MATEJ KRAJNC: Tihi dogovor (2018)

| 30/11/2018 | horvi |

>> opširnije


cover: Yoga, EP

SCHLAASSS: Yoga, EP (2018)

| 27/11/2018 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Hardcore Beograd
  • Život više ne stanuje ovdje (2012)
  • A kako bi bilo da... (2012)
  • Surovina, EP (2013)
  • Ja sam terorista (2013)
  • Underdog (2013)
  • A strana, EP (2013)
  • Strana B, EP (2013)
  • Crna kornjača (2013)
  • Uputstvo za zloupotrebu (2013)
  • Pesme mržnje i gnušanja (Minijature o ljudskim minijaturama) (2013)
  • Boloubojica (2014)
  • A kako bi bilo da... / Život više ne stanuje ovdje (2014)
  • Rokaj-snimaj (2014)
  • Itakoto (2014)
  • Svako ima svoj bol (2014)
  • Instrumentali (2014)
  • Srce mašine (2014)
  • Would You Like To Be Crucified? (2014)
  • Bolje ne pitaj (2014)
  • Recycled Soul (2014)
  • Novo leto (2014)
  • Gluvo doba (2014)
  • Brušenje praha (2014)
  • Rock u kasabi (2014)
  • Umobolije (2014)
  • Restlovi (2014)
  • DA (2014)
  • Neko mora to da plati (2015)
  • Zima našeg nezadovoljstva (2015)
  • Pesma za kraj (2015)
  • I, šta sad? (2015)
  • Achievemephobia (2015)
  • Repetitio, mater ti studiorum! (2015)
  • Both sides (2015)
  • Fajront (2015)
  • Album u nastajanju (2015)
  • Najnovije - 50 zlatnih hitova (2015)
  • Čistka (2016)
  • Džiber viber (2016)
  • Ogoljeno (2016)
  • Ma(n)trica (2016)
  • Ležerno (2016)
  • Europa ist kaputt!! (2016)
  • Proces (2016)
  • Je ne sais quoi? (2016)
  • Nešto (2016)
  • Povratak Aleka Novaka (2016)
  • Muzika za nikad snimljeni film (2016)
  • Moj blues (2016)
  • Manje je više (više - manje), EP (2016)
  • Nosorozi - singlica (2016)
  • Ja sam programiran (od prvih akorda do 2016. godine) (2016)
  • Direktan prenos atentata, EP (2017)
  • Same Rules Apply, EP (2017)
  • Alek Novak vs. Nowakowsky: Totalni rat, EP (2017)
  • Zaokruživanje (kompilacija br. 2) (2017)
  • ZZZZZZZZZ (2017)
  • Usporavanje, EP (2017)
  • Ubrzavanje, EP (2017)
  • Underground Man, EP (2017)
  • Zgrada koja tone, EP (2017)
  • Prvomajski uradak, EP (2017)
  • All' improvviso (2017)
  • Kompilacija No.3 (2017)
  • Zaokruživanje (noviteti iz 2017. godine - the best of) (2017)
  • Bahato, samo bahato! (2017)
  • Чонячерер (2017)
  • Oktobar (2017)
  • KSG (Kriza srednjih godina (2017)
  • Vajmarska republika (2017)
  • Kolonija-koncert u Chiltonu, Beograd 25.10.2017. (2017)
  • Amadan mor (2017)
  • Samo gitara (2017)
  • Pet hitova za Raju, Gaju i Vljau (2017)
  • Utoka dana (2017)
  • Fisty "Heads" Finnegan (2017)
  • Acoustic Shmoovstic (2017)
  • Letnji red vožnje, EP (2017)
  • Krvavo brutalno, EP (2017)
  • Želim da podetinjim, EP (2017)
  • Budževina, EP (2017)
  • Nabacujem (2017)
  • D kompilejšn (2017)
  • Prelazni period (singlica) (2017)
  • Nabacujem (2017)
  • Kolonija (2017)
  • Ne znam šta ću s ovim (2017)
  • Defile (2017)
  • Šta mi prvo padne na pamet (2017)
  • Recept iz Belfasta (2017)
  • Ovo nije pesma za ovo vreme (2018)
  • Awkward aardvark, EP (2018)
  • Dodir (2018)
  • Pet lakih komada (2018)
  • Na belom (predizborna singlica) (2018)
  • Puno pozdrava iz Tijesnog (2018)
  • Zehr bueno (2018)
  • Zen na srpskom? (2018)
  • Afrin, EP (2018)
  • Aprililili (2018)
  • Cert (2018)
  • Eeekstra, braćalala, ulala! (2018)
  • Rokačina (2018)
  • Hej, Karagargo (2018)
  • Alibi, EP (2018)
  • Kopenhagen, EP (2018)
  • Hit za 15 minuta, EP (2018)
  • Š.A.B.L.O.N. (Šabani ambiciozno budalesaju, ladno opet napadaju) (2018)
  • Iskrenost, EP (2018)
  • Eurodisco (2018)
  • D-DAY (2018)
  • Nestalo (čudna singlica) (2018)
  • Svako za sebe (2018)
  • Hardcore Beograd (2018)
  • Fragmenti (2018)
  • Prodao sam se (2018)
  • Ova priča prestaje ovde, singl (2018)

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*