home > mjuzik > Angels @ Ghosts

kontakt | search |

DAVE GAHAN & SOULSAVERS: Angels @ Ghosts (Columbia Records, 2015)

Kad sam izašao iz te prostorije, svi u kontrolnoj sobi su zašutjeli i okrenuli se, kad je najednom Flood rekao: "To je bilo jebeno odlično", a Alan i svi ostali su rekli: "Ovo je vjerovatno najbolje što si ikad otpjevao".
Ovaj razgovor vodio se među ekipom koja je radila na albumu "Songs of Faith and Devotion" Depeche Mode, tijekom snimanja "Condemnation", a dvadeset i koju godinu kasnije Dave Gahan je u jednom od intervjua rekao da mu je Condemnation najdraža pjesma koju je otpjevao - jer je kroz nju našao svoj glas.
Taj glas koji je našao na Condemnation bio je snažan, ali još sirov i nesvjestan u potpunosti vlastite snage.
Danas je taj glas koji je ranih devedesetih krenuo tumarati nasljeđem gospela umješno, kontrolirano, na trenutke nježno, na trenutke moćno, otpjevao Angels & Ghosts, drugi album koji je plod suradnje sa Soulsaversima pod kojima se kriju britanski producenti Rich Machin i Ian Glover.
Angels & Ghosts je ukupno peti album Soulsaversa. Nakon prvog albuma "Tough Guys Don't Dance" uslijedila je suradnja s Markom Laneganom koja je rezultirala s dva albuma "It's Not How Far You Fall, It's the Way You Land" iz 2007 i "Broken" iz 2009 da bi 2012 izašao prvi sa Daveom Gahanom za mikrofonom- "The Light te Dead See".
Cijelu svoju karijeru, glas Depeche Modea progovarao je tuđe riječi, tuđe tekstove. Čak i u onim pjesmama koje doista zvučale kao njegove osobne priče, progovarao je Martin Gore. Dave se tek na "Playing the Angel" iz 2005, odnosno zadnjih par albuma izborio da sudjeluje i svojim autorskim doprinosom, a izdao je i dva samostalna albuma. Potreba da sam sebe izrazi kontinuirano jača.
Kroz jaku medijsku promociju ovog albuma dalo se iščitati da je Angels & Ghosts poprilično Daveov osobni album. Soulsaversi su tu da mu pomognu oblikovati pjesmu, kojom Dave progovara svoje riječi. Kada se dogodila stvaralačka kemija među Daveom i Soulsaversima pisanje pjesama je teklo prilično opušteno i bez pritiska, "nimalo nalik pisanju pjesama s Depeche Mode" kako je sam Dave izjavio.
Pjesme s ovog albuma, nastavak su stvaralačkog flow-a s prethodnog, koje je Dave skicirao kako mu je koja tema zasvirala u ušima poput , Shine koja otvara ovaj album, za koju je inspiraciju dobio pred kraj Berlinskog koncerta posljednje DM turneje okupan bogatim svjetlima pozornice i energijom koja se osjetila u dvorani.
Shine je himnična eksplozija zvuka koji upravo dočarava svjetlost koja se spušta s nebesa, na primjer. Osim što je lako da zamisliti kako ju pjeva kakav crkveni a capella zbor uz ritmično pljeskanje, i tekstom zaziva našeg Gospodina da nas obasja. Zgodan uvod i rasvjetljivanje puta za sve duhove koji nadolaze .
Slijedi ju "You owe me" mračna balada lijenog ritma koja se može shvatiti na više načina, ali u konačnici govori o nekom teškom odnosu, bilo ljubavnom odnosu, onim sa samim sobom ili s vlastitim demonima.
Cijeli album odaje dojam introspekcije i odnosa sa samim sobom i koliko god se doima da obiluje pjesmama ljubavne tematike - obiluje razgovorima s vlastitim demonima kojih Gahanu sigurno ne nedostaje. Njegove priče pažljivo su upletene u fino tkanje od gitara, bubnjeva, orgulja preko suptilnih gudačkih orkestracija pojačanim pratećim gospel vokalima u režiji Soulsaversa.
A priče nas vode kroz teški ljubavni odnos u "Tempted" kojim je opjevao konačnost i razdvajanje pjevajući :" I cant see what you want from me, I cant be no Angel…" pa do osjećaja otuđenosti i depresije te želje za bijegom u "Lately" u kojem zaziva: "Sail with me, let's fly away, let's stay together leave this all behind" što na kraju ostavlja osjećaj najnježnijeg zagrljaja ikad. Osjećaj koji se proteže kroz "One thing" nježnu klavirsku baladu koju zaključuje s onom starom - love is all you need.
Prvi singl albuma "All of this and nothing" je i najdinamičnija pjesma koja ga i nosi dok jaše na čelu kolone (ili plovi po radijskim valovima) ritmički gradeći tempo i zvuk postepenim uključivanjem instrumenata do krešenda obogaćenog pratećim vokalima cijelo vrijeme praćena jednoličnim ritmom u pozadini.
Bogato orkestrirana "Don,t cry" nastavlja u istom blue raspoloženju ali s utješnom "Don't you cry girl it'll be all right" .
Na kraju Angels and Ghosts je cjelovit, zaokružen album, mračan ali utješan jer iako "I feel your sorrow I feel your pain, behind the darkest clouds the sun always shines again", sjajno otpjevan, odsviran i produciran.
Nemojte ga uspoređivati s Depeche Mode, ali niti sa Soulsaversima s Markom Laneganom. Ovo je Dave Gahan danas i kroz Soulsaverse nam je svojim toplim baritonom pružio svoje riječi u lijepom paketu začinjenom bluesom, gospelom u kojem su utkane note velikog broja poznatih glazbenika.
Ono što Davea uvelike obilježava je njegova izvođačka karizma i snaga, koja nije oslabjela čak niti u njegovim najgorim razdobljima.
Angels & Ghosts promoviran je s ukupno šest ekskluzivnih koncerata ( dva američka i četiri europska) koji su rasprodani u nekoliko minuta. Dave i deset glazbenika izveli su mješavinu pjesama s oba albuma s par Daveovih solo pjesama i neizbježnim DM repertoarom na bisu s Walking in my shoes i Condemnation.

Dave Gahan & Soulsavers - Live at Tempodrom Berlin 2015 (Full Show HD)

ocjena albuma [1-10]: 8

edi // 02/12/2015

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Delta

THOT: Delta (2024)

| 19/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Necrotic Biomechanics Immortalitatis

POLTERNGEIST: Necrotic Biomechanics Immortalitatis (2024)

| 19/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa

MATEJ KRAJNC: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa (2023)

| 18/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: The Mood I'm In

TONY HADLEY: The Mood I'm In (2024)

| 17/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Resurrectionis

THE AMBIENT HERMIT: Resurrectionis (2024)

| 17/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*