home > mjuzik > Schpitzok!

kontakt | search |

TITO'S BOJS: Schpitzok! (Založba Radio Študent - ZARŠ, 2014)

Ovo je skupina muzičara koja postoji od 1999. godine kad su imali prvi koncert u Klubu mladih u Rovinju. Od 2001. godine imaju formiranu konstantnu postavu grupe koja traje do današnjih dana. Grupu čine Neno (gitara, flauta, vokal), Robi (bubanj), Percho (gitara) i Njapo (bas gitara). Svirali su po cijeloj regiji i šire, a pozornicu su djelili s Offspring, Sham 69, Menace, Raw Power i Angelic Upstarts.
[ tito's bojs ]

tito's bojs

Iza sebe imaju tri albuma i dva EP-a, a ovaj posljednji je svjetlo dana ugledao sedam godina nakon prethodnog Picajolo. Schpitzok! sadrži osamnaest pjesama, traje skoro pedeset minuta i odmah u startu mogu reći da su se dečki dali sto posto, vjerno prenoseći punk energiju kroz glazbu i tekstove. Kompletne tekstove i glazbu na albumu napisao je Neno, osim kompozicije "Ferje u Rovinju" za koju je tekstualno zaslužan Franci Blašković, a glazbeno Dead Kennedys.

"Kuja" koja otvara ovaj album ljubavna je pjesma pravog punkerskog izričaja, gdje autor priznaje kako već nekoliko godina pati za onom koja ga je odjednom ostavila. Bijes i nemoć koji autor pokazuje kroz pjesmu dobro prikazuje ljubavnu patnju pojedinca koja doživljava vrhunac u refrenu, gdje svojim jecanjem bijesa pokazuje nemoć ostavljenog muškarca. Tito's Bojs se kao i svi punkeri vole obračunavati sa crkvom, što je vidljivo u pjesmama "Fašo policija", "Ferje u Rovinju" i "Got ist tot". Vodeći vokal u pjesmi "Ferje u Rovinju" preuzeo je legendarni Franci Blašković. Svojim crnohumornim i realnim izričajem, Franci se bori protiv svega trulog u našoj državi, gdje posebno naglašava kako je domaći truli kapitalizam uništio malog čovjeka i radničku klasu. Pjesma je obrada klasika "Holiday in Cambodia", drugog singla punk legendi Dead Kennedys. "Hej mama" ima refren himničnog napjeva i svojom pop melodijom definitivno ostaje u uhu slušatelja. "Ludi kojot" surferskom melodijom i laganijim ritmom pokazuje da Tito's Bojs nisu strogo inficirani punk rockom, a baš takve pjesme koje malo odskaču, daju ovom albumu svježinu. Način na koji se Tito's Bojs direktnim govorom obračunavaju sa svim lošem u današnjem društvu je za svaku pohvalu. "Glupača" je tipičan primjer te direktnosti, a pjesma može poslužiti kao prijedlog za himnu današnjim barbikama koje sve liče jedna drugoj, dok im je u glavi samo vakuum. Cijeli album posložen je pesimističnim realnim slikama, gdje ekipa želi ukazati na situaciju u kojoj smo se danas našli.



"Uzmi mi sve", pjesma koja je odabrana za prvi spot, uz "Hej mama", je ona koja ima elemenata da postane hit. Borba protiv ekipe s Wall Streeta, gdje je novac jedina referenca, dok je ljudskost bačena u drugi plan. Naravno da se priča ove pjesme može translatirati s Wall Streeta na Trg sv. Marka 6 i ljude koji tamo sjede i igraju se našim životima. Pacifistička "Squat" pomiruje hipijevštinu i punk rock, iskrenim razmišljanjem jednog mladog čovjeka o ratu i ubijanju. Slušajući ovu pjesmu kroz glavu mi prolazi film "Hair". O tome kako nam zemlja tone sve dublje pjeva pjesma "Rezime", gdje je baš svatko svjestan da trenutno ne postoji svjetlo na kraju tunela. Za kraj albuma ostavljena je "Punx", veselog ritma u Pogues fazonu.

Tito's Bojs nisu izmislili ništa novog na ovom albumu, no to nitko nije niti očekivao. Punk rock je jednostavna glazbena forma koja svoju esenciju sadrži u prenesenoj energiji. E, tu su Tito's Bojs uspjeli nadmašiti mnoge domaće bendove koje se guraju u punk dvorište. Tekstualno direktni do kraja, vjerno su prikazali svoja razmišljanja i pogled na svijet. Iako album otvara pjesma ljubavne tematike, ostatak albuma bježi od toga, te je najviše prisutna socijalna crta i borba za pravdu.

Pravi punk bend ljevičarskih svjetonazora, Tito's Bojs su uspjeli sa Schpitzock!om izraziti sve ono u što vjeruju, od negdašnjeg bratstva i jedinstva, pacifističkog vjerovanja do borbe protiv velikih korporacija. Možemo reći da su ovi dečki dobri kroničari današnjeg društva, ne štedeći sponzoruše, političare, svećenike i sve ostale za koje smatraju da kvare i uništavaju ljudsku crtu pojedinca. Glazbeno i ritmično jako kvalitetno, pa je prava šteta što nemaju veću popularnost. Najveći razlog tome, ako gledam kroz prizmu ovog albuma, je nedostatak one pjesme koja će albumu dati odskočnu dasku i put do šireg kruga alternativne publike. Baš ta jedna pjesma nije uspjela pronaći svoje mjesto na ovom albumu, onemogućivši da Tito's Bojs definitivno skoče koju stepenicu više.

Naslovi: 1. Kuja, 2. Fašo policija, 3. Ferje u Rovinju, 4. Gott ist tott, 5. Hej mama, 6. Ludi kojot, 7. Fojbe, 8. Istra Bitter, 9. Glupača, 10. Mona, 11. Probudi me, 12. Vatra, krv i znoj, 13. I mi smo tu, 14. Korea love, 15. Uzmi mi sve, 16. Squat the world, 17. Rezime, 18. Punx

ocjena albuma [1-10]: 7

jura // 17/04/2014

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Fenix

GORDI: Fenix (2024)

| 24/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: One Day This Pain Will Subside, EP

OCEAN OF ANOTHER: One Day This Pain Will Subside, EP (2024)

| 22/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: 2005 Demo

XASTHUR: 2005 Demo (2010)

| 21/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Delta

THOT: Delta (2024)

| 19/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*