home > mjuzik > Electro Istra / Solidarity / Za Tebe

kontakt | search |

TITO'S BOJS / NED O'MILLICK COOPERATIVE / TRIBUTE TO KUD IDIJOTI: Electro Istra / Solidarity / Za Tebe (WTF Records, 2022)

[  ]

TITO'S BOJS - Electro Istra (WTF Records, 2022)

Originalno objavljen na cd i kazeti 2002., debi album rovinjskih Tito's Bojsa, doživio je svoje prvo vinilno ukazanje na svoju dvadeset godišnjicu. Osnovani su 1998., a postava koja se ustalila i snimila ovaj album bila je Neno - pjeva i svira frulu, Percho - gitara i prateći vokali, Robi - bubnjevi i Njapo - bas i prateći vokali. Ostala izdanja su im "Picajolo" objavljen 2007. te "Schpitzöck!" iz 2014.

Album je sniman u Žminju, a remasteriran u Kočevju. Osobno ne znam kakva je bila originalna snimka, no ovo je fino ispoliran punk rock gdje se i kroz vokal i kroz muzičku podlogu ne može izbjeći usporedba sa KUD Idijotima. Nama kontinentalcima vjerojatno su puležansko i rovinjsko narječje vrlo slični ili isti, pa da ne znam da su momci iz Rovinja, vjerojatno bi ih u pulsku školu strpao. Nadam se da se neće zbog toga naljutiti, ako postoje neke razlike.

Prva strana većinom nosi protestne textove, od Bez komentara preko Mast i vlast, do Čika plavi dok A strana kulminira sa obradom London Burning, ovaj puta nazvanom Rovinj gori! Druga strana nam nudi punk kolo (Tajkob+), "šarloakrobatiziranu" Ja sam tvoj (kao odgovor na Niko kao ja) ili "disciplinokičmiziranu" Osjećam se.

Moja tvrdnja da svaki bend koji drži do sebe ima i "svoju" pjesmu, tako i oni imaju Tito's Bojs song, brzu punkeriju s uvodnim taktovima Hej Slaveni na gitari, a ono što Tito's Bojse možda malo odvaja od standardnih punk rock gitara/bas/bubanj bendova je posebna frula, koja se sramežljivo čuje na par pjesama, a što se mene tiče, moglo je toga biti i više.
Inače, "Electro Istra" je u ovom, remasteriranom izdanju, objavljena na kaseti i crvenom vinilu, a prati ju i dokumentarac o nastanku albuma i banda, pa pogledajte kad ulovite pola sata vremena.

[  ]

Various - Tribute to KUD Idijoti - Za tebe (WTF Records, 2021)

Dugo se pričalo o ovome izdanju i svakakve je "bolesti" preživjelo i doživjelo, a kako nismo ovdje pisali o njemu, eto nikad nije kasno. Dvadesetipet, većim dijelom etabliranih bendova s ex yu prostora, doslovno od Vardara do Triglava, okupilo se dati počast jednima od najvećih s istih prostora - KUD Idijotima.

Generalno podržavam ovakve poteze i volim kad si bendovi daju truda i stvarno "odaju počast" nekom izvođaču. No ima i onih koji to odrade ko neki domaći zadatak, ne unesu se dovoljno u to i onda ispadne neka bezvezna priča. Srećom, ovdje tome nije tako i čini se da se stvarno svaki bend potrudio dati nešto svoje i pjesme KUD Idijota pretvoriti u pjesme Hladnog piva ili Messerschmitta. Pa iako mi je Ja sjećam se bolja u Dubiozinoj izvedbi, nije mi loša ni ova Lačnog Franza.

Ako se mene pita, meni su naj naj Horkestar, Goblini i Antitodor, uz spomenute Messerschmitte. A Vi provjerite sami i donirajte neku pinku u humanitarne svrhe.
[  ]

Ned O'Millick Cooperative - Solidarity (WTF Records, 2020)

Ned O'Milick je zapravo Nenad Milić ili Neno iz Tito's Bojsa, čovjek koji je sve ovo iznad napisano i još štošta drugo izveo, proveo i pokrenuo. A osim toga svega objavio je i ovaj album koji se pomalo razlikuje od postavki Tito's Bojsa, no vjerojatno i godine i afiniteti čine svoje.

Kroz 10 pjesama na albumu prolazi gomila suradnika i gostiju, onih standardnih njegovih frendova još iz punk dana, do nekih svjetski poznatih veličina kao što su Mike Watt ili Jamie Clarke iz jedne od postava The Poguesa, a na ploči je otisnuto da je 32 muzičara sudjelovalo u snimanju ove ploče.

Nedova kooperacija nudi solidarnost kroz mnoge žanrove, tako pulski repper Cannnone malo zarepa na Daj gol, folk smjerom ide Fašisti neće u raj, ("Fascists bound to lose" Woody Guthrie), tu je i Bella Ciao u pomalo mariachi izvedbi, a dobili smo i posvetu Štuliću kroz pjesmu Za Džonija.

Sve u svemu, hvala Nenadu, Nedu i svim ostalim njegovim alijasima na poslanim materijalima i davanju mogućnosti da predstavimo WTF records na našem sajtu. A za one koji dođu do kraja ovog texta imamo i neke poklone u vidu ploča, cd-ova, kazeta i majica, pa navali narode, pošaljite mejl na pedja@terapija.net sa svojim podacima, u subjektu istaknite "Tito partija omladina akcija" i očekujte poštara!

pedja // 11/09/2023

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Banished by Sin

DEICIDE: Banished by Sin (2024)

| 27/04/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Deathtrance Parable

HUNTING ASH: Deathtrance Parable (2024)

| 26/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Extremities

TROCAR: Extremities (2024)

| 25/04/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Fenix

GORDI: Fenix (2024)

| 24/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*