home > mjuzik > From Within

kontakt | search |

INCITER: From Within (Geenger Records, 2013)

Došao je trenutak da napokon progovorim o novom albumu Inciter-a - "From Within" nakon nezasluženih mjesec i kusur dana čekanja nakon promocije u Vintage Industrial Baru na Good Vibrations-u 2.10. gdje su svoje snage (neću reći odmjeravali nego) parirali s Chaos Addict-om. Polovična recka je tu i to samo za Chaos Addict. Ali se nadam da ću recenzijom ublažiti negodovanje što samog benda a tako i publike. Ponekad kvaliteta glazbe odnosno određenog sastava kao što je Inciter govori sama za sebe bezobzira na moje "poštivanje" rokova u objavi recenzija zar ne? A njihova kvaliteta i bez moje recenzije je već fuckin' poznata davnih dana. Ne trebam napominjati kako dečki u svom dupetu imaju već 10 godina iskustva i da su Zagrebačkoj metal publici poprilično omiljeni, da ne kažem i traženi od strane ženske populacije. Imaju dobar "glas" no svakako i "stas", Ali uvijek vrijedi napomenut njihovu nezanemarivo zanimljivu i progresivnu povijest kao i činjenicu da lik poput Vedrana Cecelje - kičma Incitera s kojim je bend dobio "sve u jednom čovjeku" - trebaš tražiti svijećom. Naime; po meni TheOn - Igor je primjer što i kako, jedan istinski i strastveni sljedbenik svojih snova, treba raditi/ponašati se/djelovati/razvijati/posvetiti se onom što voliš. A on kao i cijeli bend cijelo svoje vrijeme naporno i posvećeno rade na sebi zbog čega su se u ostalom i probili te stekli slavu na našim područjima. Posebno je Inciterom zabilježena 2010 godina, značajna i za njih i za hrvatsku metal scenu, popraćena njihovim brojnim nastupima i medijskom prašinom koja se digla oko njih.



Pjesmuljci:
Risen,From Within,The Waste Land,
Break These Chains,Leading The Blind,Reborn,Effusion(Instrumental),Crown of Thomas,Who We Are..

TKO SU ONI?
Inciter ima lijepu uvertiru u svojoj karijeri, puno pratećih nastupa grupama poput Anthraxa, Saxona, Lamb of God i drugih..
Ali i jednu sjenu koja ih stalno zaklanja. Iako mojim općim uvodom s kojim sam vas gore uvela u priču o Inciter-u koja odaje dojam "hvalospjeva na sva zvona" ipak se kritički moram/o osvrnuti na njihovo stvaralaštvo u apsolutno najboljoj namjeri. Argumente tome naći ćete na kraju recenzije.
Dakle što je postao trn u oku - detalj da od nastanka 2000g. i prvih albuma vječito se čita jak utjecaj Metallice. I premda oni osvajaju nagrade diljem zemlje, ipak i dalje poput Robina prate Batmana, oni prate svoga Batmana - Metallicu.
Doduše u početku je to bilo simpatično, i produktivno - najčešće bendovi s "nečim" moraju početi jer ne mogu odjednom doći do vlastitog potpisa… ali vremenom to postaje malo premonotono.
Što to?
Stilski su lijepo aranžirani,vanjština je prava MTV-ijevska, poze su kao kod najjačih svjetskih bendova, zvuk je kao i produkcija vrhunska i ide uz bok najjačim imenima današnjice. Nema većih prigovora osim jednoga:

KAKO SE IZDVOJITI KAO "SVOJ"
Jedan dobar primjer je kod slikarstva - Picasso već za života stječe slavu I mnoštvo poklonika I imitatora. A recimo njegov suvremenik I također vrhunski slikar talijan Amadeo Modigliani živi u Parizu u isto vrijeme kad i Picasso i ne prodaje svoje radove. Eventualno ih daje za mjesečnu stanarinu I čeka svoju originalnost da potvrdi, a dočeka je nažalost tek poslije svoje smrti.
U našoj priči o Inciterima ima ovih elemenata kao - biti dobar klon I preživjeti ili biti "svoj".
Naslov thrash album From Within vuče na švedski progressive band Anekdoten I na naziv njihovog trećeg albuma. Nema originalnosti u imenu.

METAL MASACR
I krećemo s detaljnijim seciranjem samog albuma. Ja bih ga nekako dosta jednostavno odijelila na one koje imaju Metallica štih i one koje ne. Metallica štih imaju sve pjesme osim "The Waste Land" (ta pjesma ima nešto jako erotično, gitaristički nekakvo Ravelovo/Bolerovski hitro podizanje tenzija I naglo spuštanje emocija/tonova kad je gledam poput ideje-doduše pojedinačno ću je vjerojatno malo drugačije vidjeti kasnije).

Druga stvar koja odskače je "Effusion" (Instrumental). Punoća zvuka koji poput metalnih dijelova orgulja udaraju ogromnom brzinom, ali i zvuče britko poput satare mesara. Gitara je poput Santanine, definitivno taj latino uvod osvaja. S tim osvježavajućim momentima pojavi se dio nove non-copy priče u albumu. Produkcijski je izvanredna,i aranžerski stvarno po meni (uz Waste Land) iznad ostalih songova za jedno koplje.
[  ]

From Within - udarna stvar i za izdvojiti. Jedna klasična ala Metallica uspješnica svakim svojim dijelom. Gledajući produkcijski i željom da imamo sto više ovakvih bendova ovo je klasični hit. Moćan, melodičan, dečki su vrhunski muzičari, braća Cecelja vode taj leadership Incitera bez premca.
Ali vokal možda daje dojam klona Larsa Urlicha. Da nisam nikad cula klasike thrash metala ovo bi bio odličan pokušaj - ovako je to za ovu stvar četvorka.
The Waste Land, glazbeno bas i ne, ali vokalno po meni ima Metallicin Never Never Land (EnterSandMan) pristup s Black albuma, malo SoundGardena u vokalima. Tehnički nema prigovora.

GLAZBENI NAPITAK I ZAČINI
Po meni tu fali snage I malo originalnosti. Kad se vratimo u prošlost I na početke Thrash Metala, točnije Slayerov Reign in Blood, Criminally Insane ili Angel of Death.
I poslušaš to na You Tubeu, već kad ne možeš Live - osjetiš i nakon skoro 30godina demonski panični vrtlog koji je prisustvo pentagrama unio u mnoge domove, a koji će svoju ljubav prema religiji zvanoj thrash metal generacijski širiti s koljena na koljeno. Raširene su podvrste metala cijelom Europom - zaraženi su nordijci, germani, nitko nije ostao imun na ekspanziju mad dogs-a iz samog pakla pa ni mi.

CRO METAL SUDBINA
Mi smo malo tržište, ali regionalno gledano je to ipak lijepo tržište. Dokaz gledanosti su i festivali poput Metal Camp (sada Metaldays) u Tolminu kraj Soče (Slovenija).. Ali fale pravi domaći predvodnici struje metala tipa karizmatičnih vođa poput Larsa Ulricha,Toma Araye…fale jači igrači koji mogu parirati najvećim imenima koje obično zovemo da dođu "preko bare" ili sa sjevera…i onda ih gledamo kao bogove…ali u našem dvorištu ili bar susjedstvu jedva da se netko približi toj veličini u svom stilu.
Jer ti frajeri I danas zvuče toliko moćno,vanvremenski i jako da poslije toga album Incitera izgleda prosječno. Snaga albuma iz listopada 1986.novih snaga thrash metala Slayera, Metallice...je blago rečeno neponovljiva. Ona napada i osvaja tijela i duše poput najjačih snaga alien force-a, destrukcija slična punk gestama.
Iako priznajem Inciter vuče više na lepršave i pitkije izvedbe Master of Puppets fazu izvornog thrasha.
To je kao kad se naši klubovi bore za prvo mjesto u Hrvatskoj, a u Europi ispadaju u prvim kolima.

INCITER MOGU VIŠE
Ne mogu se oteti dojmu da Inciter ima ogromnu pojedinačnu kvalitetu, ali da nema onaj završni glanc originalnosti koja izdvaja vrhunske od vrlo dobrih,i koja bi ih uostalom lansirala bar u bližoj regiji u prepoznatljivu metal force attack silu.
Naziv Albuma mogao je biti originalniji.
Ja bih ga nazvala recimo 31.12.1986. U čast prvog službenog okupljanja thrasera za novogodišnji koncert u sastavu Metallica, Exodus, Metal Church, Anthrax.
Antologijski koncert :Thrash metal je rođen i never dies.

FINALE
Kad se sve zbroji i oduzme album je za dobru četvorku, a produkcijski za pet plus. Možda ću ispasti prekritična, ali kad vidiš dobar materijal i učenika koji ima potencijala onda ga malo stisneš da ne dođe lako do petice. Inače je to onda instant slava koja brzo dođe ali još brže prođe.
A zašto to govorim u ovom slučaju; jer u ovim godinama se gradi potencijal koji će karijeru Incitera odvesti ili u prosječnost, ili u nekakve lijepe vode koje bi im mogle pružiti bolje i veće gaže - big game on the europian and world music land.

IncitersMan Go Ahead and Break a Leg..
Metal World waiting a new forces..
Jedva čekamo nove uratke..

Recku napisali ujedinjenim snagama Bubimirka & GoldieKless

ocjena albuma [1-10]: 8

bubimirka // 15/11/2013

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Fenix

GORDI: Fenix (2024)

| 24/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: One Day This Pain Will Subside, EP

OCEAN OF ANOTHER: One Day This Pain Will Subside, EP (2024)

| 22/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: 2005 Demo

XASTHUR: 2005 Demo (2010)

| 21/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Delta

THOT: Delta (2024)

| 19/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: From Within

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*