home > mjuzik > Treći album

kontakt | search |

DAMJAN OD RESNIKA: Treći album (Slušaj najglasnije, 2013)

Damjan od Resnika je izrastao u pravo i čvrsto r'n'r ime za svega tri godine diskografskog rada pri čemu se debi "Pored vatre" (2011) može slobodno poput prvih mačića baciti u vodu. Sjajan prošli "Pored tebe" (2012) dobio je adekvatnog nasljednika s cijelim nizom vidljivih, uočljivih i opipljivih nadogradnji. Ne sjećam se, izuzev onih vremena jugoslavenskog novog vala da je ijedan bend u ovako kratkom periodu tako znatno napredovao. Ovo po svemu sudeći nije klasičan bend; još uvijek je to projekt Damjana Pavlice potpomognut drugarima i prijateljima koji su odvojili vremena i uložili truda da u Resničkoj Laboratoriji Zvuka odsviraju, snime i produciraju ovaj idealno pogođeni albumčić u trajanju od nešto više pola sata.

Gitare su svirali Filip Banjeglav i Bojan Čop, bas Miloš Bosnić (Vivo Band) i Goran Krstović (Ah Ahilej), harmoniku Nemanja Jovanović Pavi, vokalno je pripomogla zvrkasta i otkačena Zorica Vujović, a najpoznatiji dio ove ekipe čini dvojac iz S.A.R.S.-a - Boris Tasev (klavijature) i Tihomir Hinić (bubnjevi). Prikazane tonske i produkcijske karakteristike znatno odskaču po kvaliteti od prošlog rada gdje je bila korištena ritam mašina uz vrlo tananu zvučnu sliku s nedovoljno izraženim basovima i šusevima, no u suštini, pjesme su bile sjajne i mahom socio-politički angažirane.



Ovdje je uz fino balansirani analogni, tj. zvuk živog benda Damjan potencirao uglavnom ljubavnu i emotivnu liriku, baladične pjesme u čvrstim rokačinama uz tek poneki društveni komentar. Pjesme "Matori podlače" (tekst Jelena Petrović) na vječitu zabavnu r'n'r melodiju "Rock around the clock", post-punk/gothic laganica "Postoje neki ljudi" i turobni hard-rock/punk u umjerenom tempu "Život u tvornici" spadaju u tu kategoriju protestnih i osvještenih, dok je preostalih 6 numera isključivo emotivnog karaktera. Još se tu može i pribrojiti završna amplificirano/ akustična elegija za solo gitaru "Lepota" pod primjesama reggaea i folka s metaforičkim impresijama, možebitno o rudniku ugljena ('lepota u kamenu čuči/ i sneva najlepši san/ u crnom ugljenu čeka plamen da pusti je van').



Emotivne sfere su prožete melodramatikom, erotikom, sukobima, nerazumijevanjem, idilom, ignoriranjem, tihom patnjom, čežnjama, imaginacijom, humorom, zafrkancijama i inim pripadajućim dogodovštinama i pikanterijama koje su sastavni dio svakog emotivnog odnosa. Damjanova poetska snaga je uvjerljivost kojom plijeni nizajući jednostavno sročene stihove, neke vedrije i impresivnije, a neke prilično mračne, pune unutarnjih nemira i strahova. Njegova prateća grupa vrlo dobro je satkala dvije izuzetno ozbiljne skladbe "Ruke u tami" s osjetnim melodijskim referencama Patkine himne "Monotonija" u post-punk/ dark-rock izdanju (po mom ukusu jedna od najljepših ljubavnih stvari 2013.) i "Sivi dan" (nije obrada Videosexa!) s ponajboljim rock dizajnom kompletne instrumentalizacije. Od uvodne akustike i piano melodije, dueta Damjana i Zorice, gitarskih solaža i vrsno odrađenih bas linija uz potentno plesan ritam. Hitoidno, nema šta. Taman za klasičan radio singl.



Uvodna "Devojka iz Zagreba" je tipična new-wave hitčina kakvu su komotno mogli imati Film, Azra i Idoli u najboljim danima, a balada "Vila" u laganom šansonjerskom stilu s pratnjom harmonike je još jedan pravi komercijalni pogodak albuma. Tu se pronašla i jedna obrada "Sviđaš mi se ti" (prepjev Manu Chao hita "Me gustas tu") sa izvitoperenim, blago ubrzanim vokalom, te ubjedljivo najtananija "Vronski" s vodećim vokalom Zorice koja je i autorica teksta u žestokom punk naboju služeći kao čisti ispušni ventil za otkačiti na dvije minute uz standard od 2-3 minimalistička riffa i završni stih 'samo si rekla kraj romana' ispraćen pucnjem revolvera. Bang!



U kompletu gledajući, Damjan i ekipa su napravili sjajan rad s nekoliko vrsnih i potencijalnih hitova za široki auditorij. Ozbiljne, mračne, ali i vrlo vedre, te zabavne teme propletene esencijalnim strukturama klasičnog rocka s elementima post-punka i new-wavea garancija su prijatnog užitka, te nadasve obećavaju da će kreativna moć ovog beogradskog autora, odnosno projekta ili benda iznjedriti još mnogo iznenađenja. Zajedno s prošlim albumom, ovo djelo bez ikakve sumnje zaslužuje da se nađe kod svakog diskofila i ljubitelja pravog iskonskog ex-yu rocka.

Naslovi: 1.Devojka iz Zagreba, 2.Matori podlače, 3.Postoje neki ljudi, 4.Ruke u tami, 5.Sivi dani, 6.Sviđaš mi se ('Me gustas tu' prepev), 7.Vila, 8.Vronski, 9.Život u tvornici, 10.Lepota

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 20/10/2013

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Resurrectionis

THE AMBIENT HERMIT: Resurrectionis (2024)

| 17/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Under the Elm Trees

YEKO ONO?: Under the Elm Trees (2024)

| 16/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Ghost Stories

BLUE OYSTER CULT: Ghost Stories (2024)

| 15/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Miris kiše, EP

PETRIKOR: Miris kiše, EP (2024)

| 15/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Zog Tag, demo album 1999

DREDDUP: Zog Tag, demo album 1999 (2024)

| 14/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*