home > mjuzik > Let It Come Down

kontakt | search |

SPIRITUALIZED: Let It Come Down (2001)

Priznajem odmah na početku, časni sude, da je ovo moj prvi ozbiljniji susret s "novim" bendom legendarnog vođe kultnih Spacemen 3, Jason Pierceom; bendom koji djeluje već dobrih desetak godina. Priznajem, nema opravdanja! No, obzirom da su me toliko očarali, nisam mogao odoliti potrebi da to ne kažem i drugima, koji možda, baš kao i ja, nisu posvetili dovoljno pozornosti ovom izuzetnom bendu tj. čovjeku. Spiritualized izvode ono što glazbeni kritičari nazivaju "simfonijski rock"; dakle, klasični rock instrumenti + simfonijski orkestar koji ovdje u nekim stvarima dominira (npr. u većini "laganica") ili je samo pozadina ("Do It All Over Again"). Iako u principu i nisam baš neki obožavatelj takvog zvuka (u mom glazbenom pojmovniku, duge orkestracije su opasno blizu dosadnim gitarističkim solažama), moram priznati da me je "Let It Come Down" pošteno rasturio. I sad nikako da taj CD izađe iz playera, jer njegovo svako slijedeće slušanje donosi nešto novo, koliko god to izlizano zvučalo.

Od prošlog Spiritualized albuma "Ladies and Gentlemen We Are Floating in Space" koji je izašao još 1997, Pierce je otpustio dobar dio benda, a za novi album skupio stotinjak (!) gostiju. Kako sam kaže u jednom interviewu, nije to bilo planirano, već se broj vremenom samo povećavao (čisto da bi uspostavili neki odnos brojaka, ne zaboravimo da su u taj broj uključeni i jedan orkestar i jedan zbor). Album otvara žestoka rasturačina "On Fire", koja malo vuče na Primal Scream, kao uostalom i još par stvari na albumu. Slijedi potencijalni veseli hitić "Do It All Over Again", a zatim i mala oda ljenosti u "Don't Just Do Something": "I could lay in bed / like my momma said / don't just do something / sitt around instead", sa pinkflojdovskim prelazom u drugoj minuti. Inače, textovi na albumu su posebna priča. Jasan i najčešće u prvom planu vokal J. Pierca nam pjeva o ljubavi, Bogu,…ili ne? On sam kaže da ga riječi strašno zanimaju i da se voli poigravati s njima te pjesmama davati višestruka značenja i mogućnosti tumačenja. Tako nam u "Out Of Sight" donosi netipičan oblik texta u kojem napušta oblik kitica-refren-kitica-refrenx2; mogli bismo čak to prije nazvati otpjevanim esejom sa mojim malim favoritom - "Life is really what you make it, they say / I can't even make my mind up today". Jedna od najboljih pjesama albuma nosi naslov "Twelve Steps": žestoki uvod prštećim gitarama da bi već nakon 1 minute tog nabrijavajućeg ludila, u 2 sekunde, pjesma smirila ritam za 125 stupnjeva. Uletavaju i policijske sirene, orkestar se pojačava, pa stišava, i nakon nekog vremena, vraćamo se u ono početno ludilo! E, da mi je TO vidjeti uživo!

Nadalje se album postupno "stišava": polu-klasična (iako je u slučaju Spiritualized značenje pridjeva klasičan poprilično upitno) rock balada pojačana puhačkim instrumentima "The Straight And The Narrow", mantrajuća isprika povrijeđenoj ljubavi prekrasnog texta "I Didn't Mean To Hurt You" (općenito teško radim nekakve TOPove, ali kada bih imao TOP5 pjesama takve ljubavne tematike, "I Didn't Mean To Hurt You" bi bio new entry), te prekrasna, sunčana i lijepa "Stop Your Crying", koja isto, dam se kladit, rastura u živo kada se zbor uključi u refren. Kad bi baš bio picajzla, mogao bih spomenuti zadnje dvije stvari "O Lord" tematike, od kojih jedna premašuje trajanje od 10 minuta, bez kojih bi se sasvim fino i moglo. Ali, 'em zbog svega onoga prekrasnog što album daje ne mogu biti picajzla, 'em "Lord Can You Hear Me" bi baš efektno zatvarala njihov koncert.

I baš se osjećam u zadnje vrijeme u stilu tih pozitivnih vibracija koje album širi; obzirom da je ovo moj prvi susret s njima, kada ta lajna ne bi već bila toliki kliše, spomenuo bih nešto o početku jednog divnog prijateljstva. Sve u svemu, kažu ljudi koji ih znaju duže nego ja, a u čiji glazbeni ukus imam povjerenja, da je ovo njihov najprijemčljiviji album (navodno im je to i prvi put da imaju neki singl na top listama!). Pa, ako se i vi niste susreli s njima ranije, ispričnice više ne dolaze u obzir!

ocjena albuma [1-10]: 8

sale // 17/12/2001


PS: O drogama koje su obilježile Pierceov glazbeni put (jedan album prošlog benda Spacemen 3 nosi ime "Taking Drugs to Make Music to Take Drugs To") neki drugi put...
Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Fenix

GORDI: Fenix (2024)

| 24/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: One Day This Pain Will Subside, EP

OCEAN OF ANOTHER: One Day This Pain Will Subside, EP (2024)

| 22/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: 2005 Demo

XASTHUR: 2005 Demo (2010)

| 21/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Delta

THOT: Delta (2024)

| 19/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*