home > mjuzik > Passage To Indica

kontakt | search |

ZION TRAIN: Passage To Indica (Universal Egg, 2005)

Re-izdanje prvog albuma Zion Traina

Kako je u zadnje vrijeme tržište preplavljeno različitim reizdanjima, bio je red da i Zion Train, vjerovatno najkvalitetniji dub band u Europi danas, a i jedan od boljih soundsystema-objavi reizdanje svojeg prvog albuma u svrhu povijesno-fenomenološkog objašnjenja mladim reggae generacijama kako i zašto je Zion Train #1 u današnjoj dub produkciji. Osnovan od strane Percha(live dub mixing) 1990, kojem su se kasnije pridružili Molara(vokal), Tench, Cod(melodika), Hake(truba) i Forkbeard(trombon), Zion Train je uz ostale aktere na ovoj sceni postavio temelje za moderni dub zvuk i tako inspirirao mnoge recentne dub producente, uz jasnu inspiraciju svih newcomera originalnom starom školom. Njihov posljednji album "Original Sounds of Zion" koji je doživio i svoju 'remixed' varijantu ponovo je udario nove temelje u dub glazbi i produkciji te kao svaki njihov dosadašanji album pokazao sasvim novi svijet dub publici. Na ovom albumu su, sjetimo se, gostovali Levi Roots, Dubdadda i Pat Fulgoni iz Kava Kavaa kao vokali, a na remixed varijanti istoimenog albuma pojavila su se imena poput Vibronics, Twilight Circus, Smith and Mighty, Banco De Gaia i Transglobal Underground od kojih se kao tipološki najrazličitiji Banco De Gaia i Transglobal Underground ističu i kao najeklektičniji remixi na tom izdanju. No kako je sve to počelo možete isključivo saznati ukoliko poslušate upravo ovaj disk o kojem sada pričamo.

Na "Passage To Indica" može se gledati sa više različitih položaja, tako da kao prvi položaj možemo uzeti povijest i olako ovaj album svrstati pod pojam debi, ali kad malo dublje zagrebete površinu ipak dobijate priliku pričati o fenomenu koji je bio u nastajanju. Tako da kroz 14 pjesama slušatelj može pronaći i prvi primjer korištenja dub efekata kod Zion Traina, točnije od strane Percha, koji jasno pokazuju nevještost i nepoznavanje dub tehnika tadašnjeg Zion Traina, ali i jasne znakove progresije u budućnosti. Prvi takav znak postaje eminentan i kroz prvu pjesmu "Shining Light Steppers" u kojoj dominira zvuk preglasnog piskutavog samplea, ali se iza tog iritirajućeg zvuka krije pozadina prepuna odličnih bass linija i solidnog korištenja efekata. Slična stvar se dešava i u pjesmi "Earthrush" u kojoj Zionovci iza zvuka defa i sličnih piskutavih zvukova sakrivaju odličnu electro-dub podlogu. No, nije sve bas tako bajno. U istoj pjesmi demonstriraju ne vješto poigravanje echo i reverb efektima što rezultira u malom košmaru u sredini pjesme dok se slična stvar dešava i na ostatku albuma gdje se demonstrira koliko su bili 'zeleni', a koliko zreli su postali i kako su i u toj 'zelenosti' imali smisao za dobar dub zvuk. Još jedan jasan primjer je primitivna pjesma poput "Watching Deep Water" u kojoj ponovo ne uspijevaju dovoljno kvalitetno izraziti ideju da bi sama pjesma zvučala kvalitetno i to unatoč jako dobroj ideji, ali određeni pozitivni znaci se javljaju i u ovoj pjesmi, što je sigurno utjecalo na njihov razvoj.

Jasno je iz ovoga da su Zion Train ovim albumom pružili pogled u prošlost i time velikom broju obožavatelja da li priliku koliki su put prešli između albuma "...Indica" i "Original Sounds...". Kao album posvećen mjestima u kojima se bez granica može uživati u marihuani, bez regionalnog ograničenja na Amsterdam ili bilo kojeg specifičnog dijela svijeta, "...Indica" se postavlja u rang onih reizdanja koja unatoč očitim greškama producenata na njihovim početcima ipak ima smisla, ali prvenstveno zbog svoj povijesnog značaja i objašnjenja jednog fenomena. Kako ne bi sve ostalo isključivo na pukom reizdavanju samog albuma, Zion Train su odlučili nam pokloniti i dvije bonus pjesme, što je i razlog brojci 14 na početku teksta što može poznavateljima Zion Traina odmah iz glave izbaciti neke sumnje. To su re-dub varijante pjesama "Power One & Two" koje su premijerno i isključivo predstavljene na ovom CD pod nazivom "Dub Power One & Two", a koje najbolje pokazuju koliko daleko su Zion Train otišli od snimanja ovog, po mnogočemu educirajučeg albuma. U sam dizajn CD-a uključen je i edukativni sadržaj vezan za marihuanu i ljudsku povijest te neke činjenice za koje možda niste čuli. Dakle, ukoliko se odlučite na nabavku ovog izdanja pripremite se da je to isključivo za edukativne svrhe i ne očekujete prevelike skandale, već isključivo činjenicu da ćete shvatiti kako je što nastalo. Također valja spomenuti da se za 2005. godinu planira reizdanje drugog i trećeg albuma Zion Traina, točnije "Natural Wonders Of The World In Dub" i "Siren" što znači da ćete moći popuniti rupe u svojim kolekcijama Zion Traina.

ocjena albuma [1-10]: 8

igor kozličić // 19/12/2005

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Delta

THOT: Delta (2024)

| 19/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Necrotic Biomechanics Immortalitatis

POLTERNGEIST: Necrotic Biomechanics Immortalitatis (2024)

| 19/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa

MATEJ KRAJNC: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa (2023)

| 18/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: The Mood I'm In

TONY HADLEY: The Mood I'm In (2024)

| 17/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Resurrectionis

THE AMBIENT HERMIT: Resurrectionis (2024)

| 17/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*