home > mjuzik > 50 Words For Snow

kontakt | search |

KATE BUSH: 50 Words For Snow (Fish People/ EMI, 2011)

Možda je preteško široj publici shvatiti ovaj album, ali sjajno je djelo koje prikazuje jednu ne više fizički vitalnu fazu velike umjetnice kada seks postaje dio životnog spomenara.

Sa ovim, drugim izdanjem u 2011. godini, tj. pravim studijskim albumom nakon punih 6 godina, pokazalo se da je kompilacija "Director's Cut" s novim verzijama starih pjesama samo bila udica za ispipavanje pulsa publike i tržišta. Kate je na kompilaciji pribjegla elektro-akustičnoj seansi soft-rocka s očitim interesom za klasičnu glazbu, a kako se kompilacija pokazala odličnim pogotkom, taj rad je nastavila, bolje rečeno usavršila na ovom studijskom albumu.

Recimo ovako: vani pada snijeg, Kate svira piano pod impresijama zimske idile, a u gotovo svakoj od 7 kompozicija je prati sasvim drugačija postava. Bubnjevi se manje-više sviraju nježno, gotovo bez palica, samo sa dlanovima, činele se i ne koriste, bas gitara i gitara su gotovo neprimjetni instrumenti iskorišteni samo u svojstvu efekata i eksperimenata, a povremene klavijature, diskretni zvukovi syntha i pratnja gudača su potisnuti posve u pozadinu. Od starih suradnika s kompilacije, ovdje su prisutni samo Steve Gadd (bubnjevi) i Danny Thompson (bas), dok je ostatak ekipe uglavnom dio suradnika s kojima je povremeno radila (primjerice John Giblin - bas ili njen suprug Dan McIntosh - gitara). Glazbeni dio je u potpuno komornom izrazu soft-rocka uvijenog u debeli art i ako se Kate ikada do sada približila onom umjetničkom dekoru David Sylviana, to je ovdje najizrazitije došlo do vidjela.

Druga, daleko zanimljivija strana albuma je tematika. Inspirirana mitom o Eskimima koji imaju 50 riječi za opisati pojam snijega, Kate se lirski poigrala sa i ne baš pretjerano iskorištenom temom u klasičnoj literaturi - snjegovićem, kojeg je sofisticirano prikazala kao ljubavnika. Ljubavnika koji je kratkotrajan, hirovit, brzoprolazan ili pak, s druge strane, kod ženstvenosti izaziva frigidnost, primjerice u najduljoj pjesmi "Misty" koja traje čak 13 i pol minuta. Kada se probudi nakon jednog jedinog randevua, on je već nestao, rastopljen je, ostavljajući joj mokre plahte, komadiće grana, metlicu i kapicu na jastuku. Dvosmislenost lirike prikazuje snjegovića koji sa naboranim usnama od ugljena dodiruje mladu djevojku je rekapitulacija koja se ustvari svodi na seks za jednu noć koji je više prikazan duboko ozbiljno (i dugotrajno s pogledom u prošlost) nego li smiješno ili satirično. Singl "Wild man" je opet senzualna priča o potrazi za Yetijem u glazbenom dekoru kakav je primjerice bio u naslovnoj kompoziciji albuma "Sensual World" iz 1989. godine. Prozračna atmosfera s magičnim odjecima klavijatura i prilično konzervativnim aranžmanom tipičnim za dinosaurus-bendove/izvođače. U njemu Kate jedan jedini put na albumu izbjegava, dakako namjerno, onu svoju artističku etiku podarivši ipak netipičan soft-rock komad komercijalnog usmjerenja u duljini od čak 7 minuta. Veliko iznenađenje je gostovanje Elton Johna na vokalu u "Snowed in at Wheeler street", pjesmi koja prikazuje napredak dvoje ljubavnika sa teškim karakterima koji su se pronašli u kratkotrajnoj romansi kada je lagano snježilo. Elton je ovdje, za razliku od mnogih svojih klasičnih pjesama potaknut od strane same Kate da otpjeva suptilniju rolu bez onih svojih glumatanja. Naslovna pjesma "50 words for snow" pljeni pažnju svojim šaljivim, a često i nama izvan anglosaksonskog govornog područja, komplementarnim složenicama poput 'wenceslasaire', 'spangladasha', 'shnamistoflopp'n', 'anechoic'... U dinamičnom session tempu koji pomalo podsjeća na, hm, akustični rave, sa spoken-word naracijama nalik na Laurie Anderson, ovdje je kao gostujući vokalist uposlen slavni engleski glumac Stephen Fry (najpoznatiji po TV seriji "Crna guja" gdje je glumio Lorda Melchetta). On je ustvari i satkao sve te neobične riječi, složenice, sinonime i opisne termine za snijeg kojeg koriste Eskimi budući da je provjereno knjiški moljac koji je studirao u Cambridgeu. Album završava ledena klavirska "Among angels" koja prikazuje prokletstvo, a i blagoslov ljubavi i erotike koja u životu ponekad traje kraće no što bi se očekivalo. Još samo da se spomene, album otvaraju dvije podulje klavirske teme "Snowflake" (uz vokalnu pratnju njenog 13-godišnjeg sina Albert McIntosha) o zimskim radostima prvih pahulja koje padaju na dlan i "Lake Tahoe", bajkovito-tragična priča o djevojci čiji je duh ostao zatočen u dubinama smrznutog jezera.

Senzualno nadahnuto djelo sofisticirane tematike otkriva Kate kao umjetnicu koja je došla u stadij klimakterija svjesna da uz neminovno starenje, fizička opterećenja i mnoge prateće frustracije počinje gubiti i dobar dio glasovnih mogućnosti. Možda još u najkraćim crtama, ona je na ovom albumu umjetnički opisala seksualnu aktivnost u životu s poetičnom porukom - ne čekajte da vam se snjegović rastopi ili da ostanete trajno zarobljeni u ledenom jezeru. Ono, što bi se reklo - uživajte u blagodatima intimne erotike jer kad nestane fizičke spremnosti, ostaju samo magične uspomene...

ocjena albuma [1-10]: 9

horvi // 27/12/2011

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Fenix

GORDI: Fenix (2024)

| 24/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: One Day This Pain Will Subside, EP

OCEAN OF ANOTHER: One Day This Pain Will Subside, EP (2024)

| 22/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: 2005 Demo

XASTHUR: 2005 Demo (2010)

| 21/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Delta

THOT: Delta (2024)

| 19/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*