home > mjuzik > Omnivium

kontakt | search |

OBSCURA: Omnivium (Relapse Records, 2011)

Metafizičke teme i kompleksni tehnical death-metal sa bravuroznim Thesselingovim fretless basovima. Na žalost, Thesseling je nakon ovog albuma napustio bend...

Obscura, njemački thrash/progressive death-metal bend iz Munchena nazvan po istoimenom albumu Gorguts, po mnogima je jedan od momentalno najpotkovanijih u fahu takozvanog tehnical death-metala. Njihov jedinstven osjećaj za skladanje vrlo zahtjevnih kompozicija evoluira s albuma na album, a na ovome, službeno trećem, evidentno je dosegnuo fokus vlastitog izraza.

Osnovao ga je gitarist i pjevač Steffen Kummerer 2002. koji je ujedno i jedini konstantni član promjenivši do sada 6 gitarista, 7 basista i 2 bubnjara. Postava s kojom danas radi su Christian Muenzner (gitara) i Hannes Grossmann (bubnjevi), bivši članovi Necrophagist koji su došli koncem 2007. Basist Jeroen Paul Thesseling (ex-Pestilence) napustio ih je po objavljivanju ovog albuma, a za potrebe promotivne turneje zamjenili su ga Jacob Schmitt i Linus Klausenitzer. Prva dva albuma "Illegimitation" (2003) i "Retribution" (2004) prvotno su objavljeni kao d.i.y. cd-ovi koje su prodavali na koncertima. Ovaj potonji je 2006. nanovo realiziran za VOTS Records, pa se službeno smatra njihovim prvim albumom, a nakon što su 2009. potpisali ugovor za Relapse Records i objavili album "Cosmogenesis", po treći puta je doživio reizdanje, ovaj puta za Relapse nakon što je remasteriran i znatno dotjeran.

Službeno treći, a inače četvrti album, "Omnivium" je objavljen u proljeće 2011., te se tematski bazira na teoriji njemačkog filozofa Friedricha Schiellinga o uzajamnoj povezanosti prirode i općenitog svjetskog duha. Stoga je lirika poprilično retorička sa čestim mistifikacijama i metafizičkim osnovama u kojima su astronomija, ezoterija, duhovnost i transcedencija izbačene u prvi plan, osobito u pjesmama "Velocity", "Vortex omnivium" i "Euclidean elements", a ista sfera plovi i u instrumentalima "A transcedental serenade" i završnoj "Aevum". Mnogi su odmah u startu zaključili kako je ovdje riječ o kandidatu za najbolji album godine, dok ga drugi upravo zbog ovakvih nejasnih i znanstveno nepotvrđenih tematika smatraju razočaranjem otprilike jednako onome kao da su se bacili u baljezgarenje o mitskim čudovištima i bajkama nalik na Tolkenove "Gospodare prstenova" i Hobitove družine.

Ostave li se postrance tematske floskule koje su mnogima paradigma poput vremenskog stroja ili svojevremeno, Kolumbovog jajeta, druga strana medalje je iznimno originalan zvuk koji za razliku od gomile metal branše nije silovano napucan produkcijskim finesama. Okey, vokal, tehničke sprege gitarskih distorzija, te bubnjarska pedaliranja i dalje imaju sasvim jasne reference nekih klasičnih death izvođača (primjerice Cynic ili Death), te neizostavne elemente Necrophagista, no od svega najviše se izdvaja fenomenalan Thesselingov fretless bas koji unosi posve drugačiju, artističkiju i pomalo jazzersku dimenziju u cijeli zvuk (oni s boljim pamćenjem se jako dobro sjećaju njegovog doprinosa na jazz-fusion albumu "Spheres" nizozemskih death legendi Pestilence). Jedino je šteta što fretless nije izrazitije isturen naprijed kao što je bio na prethodnom albumu "Cosmogenesis", a druga je šteta što je Thesseling napustio bend i vratio se ponovno okupljenim Pestilence, te se uz njih odlučio baviti i studijskim radom (gostovao je kao session basista na albumu "Quarterpast" nizozemskog novog sympho-death metal benda MaYaN). Obscura je svakako mnogo izgubila njegovim odlaskom, ali to nimalo ne umanjuje Kummererovu autorsku crtu kao lidera benda koji će se postarati da si u budućnosti pronađe dostojnu zamjenu.

Oni skloniji Thesselingu odmah će se vratiti na razočaravajući reunion Pestilence (ako se već i nisu neugodno iznenadili), a drugi će pričekati naredni Kummererov korak na koji se, s obzirom na njegov radni elan, vjerojatno neće morati mnogo čekati.

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 19/08/2011

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*