home > koncert > Zeni Geva (Japan) + Jakuzi´s Attempt (Austrija) 15.04.2010. Teatar &TD, zagreb

kontakt | search |

Zeni Geva (Japan) + Jakuzi´s Attempt (Austrija) 15.04.2010. Teatar &TD, zagreb

Preslika austrijsko-japanske večeri otprije točno godinu dana.

Dva sata prije ovog koncerta Slobodan Kajkut je prethodno održao svoj prvi solo nastup u Galeriji Bačva, pa sam vjerojatno pod svim onim odličnim dojmovima nekako ostao poprilično rezerviran sa epitetima koji bi trebali ići u skladu sa imenom Zeni Geve. Kajkut je poseban i tu nema nikakvog spora....
[ zeni geva ]

zeni geva   © horvi

Prilično me začudilo da je na večerašnjem koncertu u Teatru&TD bilo malo ljudi (svega stotinjak, cirka koja desetica više), ali istovremeno pokazuje i činjenicu da se ova krizna recesija intenzivno odrazila i na našu underground publiku. Dok je primjerice, prije samo godinu dana (10.IV 2009) na istom ovom koncertu bila skoro pa gužva, večeras je situacija bila gotovo neprepoznatljiva. Njihov zajednički koncert koji je svima ostao u dobrom pamćenju, relevantno je nagovještavao da će se večeras okupiti isti, ako ne i veći broj publike. Ali ništa od toga...
[ jakuzi's attempt ]

jakuzi's attempt   © horvi

Austrijanci Jakuzi's Attempt su otvorili večer sa svojim frenetičnim noise-rockom koji u sebi sadrži i obilje hardcore elemenata povezanih sa eksperimentima koji baš nisu za svakoga. Izveli su 7 kompozicija kojima su skoro uplašili prisutne ljude svojim dvojakim aranžmanima; prvi je relativno koliko-toliko melodičan, osobito u brojevima "Taste the aphex infant prodigy", zatim u techno-gabber komadu "Try now" i završnom "Thunder" sa EP-ija "Jakuzi's Attempt" (2007, Wire Globe Recordings), dok je drugi dio posve brutalan i de-kompozicijski razbijen što se najbolje osjetilo kod izvođenja najnovijeg, nedavno objavljenog EP-ija "III" (2010, Wire Globe Recordings). S njega su odsvirali 3 skladbe ("III", "Erratic kids" i "Freedom"), te najavili svoj ozbiljni ulazak u kategoriju onih noise izvođača koji opasno razbijaju pojam tradicionalne estetike i globalnog poimanja r'n'r koncepta 'uvod-riff-solo'. Vođa Markus Steinkellner (gitara, vokal i programi) ponovno je bio u elementu sa svojim ekscentričnim izlaskom u publiku, a pridružio mu se i bubnjar Martin Pfeiffer (obojica s mikrofonima). Kao i prije godinu dana, ponovno su ostavili poprilično zbunjenu publiku bez obzira što, stilski gledano, ne odstupaju mnogo od nekih prokušanih formata koji su udomaćeni kod naše underground publike. Njihovi ekstremni kontrasti koje očigledno razvijaju u dinamičnom pravcu gube na melodičnosti, ali donose posve nove, gotovo eksperimentalne dimenzije s obiljem kaosa i rastrgane nervozne klime.
[ jakuzi's attempt ]

jakuzi's attempt   © horvi

Za Zeni Gevu može se slobodno reći da su ovdje u Zagrebu poput domaćih turista, pa im se treba oprostiti pomanjkanje izraženijeg kontakta s publikom kojeg su nadomjestili kasnijem druženjem nakon koncerta na štandu s artiklima i oko šanka. KK Null je osim na gitari i vokalu dobar dio koncerta proveo uz kaosspad i elektroniku, te je ovaj trojac sasvim suvereno prošetao repertoarom isporučivši gotovo cjeloviti opus posljednjeg albuma "Alive And Rising" (2010, Hello From The Gutter) kojeg su nedavno objavili kao živi zapis nakon što im se ponovno u band priključio bubnjar Tatsuya Yoshido poslije gotovo punih 20 godina izbivanja iz postave. Bile su tu "Alientation", "Disorganization", "Hate trader-1000 light year", "Implosion", "Blastsphere", "Last nanosecond", "Ground zero - autopsy love", te "Dead sun rising again" i završna "Desire for agony". Set listu nadopunili su još samo sa kompozicijama "Stigma" i "Freedom bondage".
[ zeni geva ]

zeni geva   © horvi

Inače, svirka je bila korektna, tehnički precizna, ali sve skupa je ostavilo hladan utisak osobito s poduljim pauzama između pjesama kada su se dogovarali što će iduće izvoditi. Uostalom, skoro sve što se tiče zvuka i same izvedbe je bilo gotovo isto kao i prije godinu dana, tako da ovi, kako god gledano, vrsni Japanci nisu ipak isporučili ništa novo. Također nismo uspjeli niti saznati da li pripremaju ili barem pomišljaju na novi album, no i s ovime koncertom koji je trajao nekih sat vremena možemo biti u potpunosti zadovoljni. Naravno, svima je želja da nam se ponovno vrate, ali barem s drugačijim, ili kamo li sreće, s novim repertoarom.

horvi // 19/04/2010

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*