home > koncert > Zeni Geva (Japan) + Jakuzi´s Attempt (Austrija) 10.04.2009. Teatar &TD, Zagreb

kontakt | search |

Zeni Geva (Japan) + Jakuzi´s Attempt (Austrija) 10.04.2009. Teatar &TD, Zagreb

Pao je jednostavan dogovor - prvi dio raportira Horvi, a drugi Ana.

JAKUZI'S ATTEMPT su relativno noviji i mlađi band iz Austrije koji je počeo s radom 2004. kao kvartet. Uz stalnu postavu koju čine Sancho Holper (bas), Martin Pfeiffer (bubnjevi) i Markus Steinkellner (gitara, vokal i programi), do 2007. imali su i frontmena Johannes Kassara (vokal, udaraljke) koji je band napustio zbog nekih osobnih razloga. Sa njime u postavi snimili su kratki EP "Jakuzi's Attempt" (2006, d.i.y.) kojeg su iduće godine nakon njegovog odlaska remiksali i remasterirali, te ga objavili kao istoimeni zeleni vinilni 12'' mini LP za vlastitu etiketu Wire Globe Recordings koju su pokrenuli 2007. Vinil je ujedno bio i prvo od 6 izdanja koliko ih je etiketa do sada objavila (između ostalog, objavljeni su isključivo vinili The Scarabeusdream "Sample Your Heartbeat To Stay Alive" i Slobodan Kajkut "The Compromise Is Not Possible").
[ jakuzi's attempt ]

jakuzi's attempt   © horvi

Nakon odlaska Johannesa sve vokale preuzima Markus. Band je još učestvovao na dvije kompilacije, te ima jedan dvostruki split LP "Live At Ragnarhof" (2008, Wire Globe Recordings) sa bandovima Fuckhead, M185 i Beauties Of The Night. Održali su nekoliko kraćih turneja koje su uključivale Austriju, Veliku Britaniju, Nizozemsku, Njemačku, Belgiju, Švicarsku, Madžarsku, Sloveniju, Francusku..., te su između ostalog nastupali sa znamenitim imenima kao što su The Locust, Unsane, Otto von Schirach, Knut, Get Hustle, Trencher i Black Heart Rebellion..., a sada i sa najčuvenijim od svih njih Zeni Geva. Momentalno su u fazi snimanja i rada na novim materijalima.
[ jakuzi's attempt ]

jakuzi's attempt   © horvi

Ovo im je novi nastup u Hrvatskoj (prvi puta su nastupili 2008. u squatu Vila Kiseljak) u sklopu njihove mini turneje sa Zeni Geva i Zu koja je obuhvatila 6 koncerata po Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj. Koncert su pred ne baš pretjerano velikim brojem publike otvorili sa dvije nove skladbe "Whisper" i "Freedom" koje spremaju za svoje novo izdanje, a riječ je o frenetičnom noise-rocku koji ima mnoštvo različitih utjecaja iz širokog spektra bučne indie-rock scene (od Sonic Youth, preko Melt Banana, Ruins, sve do The Locust). Reklo bi se standardno u onom formalnom pogledu sa minornom bazičnom postavom - bas, gitara i bubnjevi uz Markusov vokal tekstove na engleskom jeziku. Međutim, kada su prišli ostatak koncerta izvoditi skladbe sa spomenutog EP-ija (iliti mini albuma), prikazali su vraški uigran i duhoviti koncept. Izveli su 4 broja ("Try now", "Taste the aphex infant prodigy", "If you hear it" i "Thunder") u kojima se Markus u dva navrata spustio s pozornice među publiku s gitarom, mikrofonom i bubnjarskim tomom paralelno lupajući palicama po gitari i bubnju.
[ jakuzi's attempt ]

jakuzi's attempt   © horvi

Uz sam vizualni efekt, band se strogo držao koncepta i aranžmana melodija dozvoljavajući i naknadne transformacije istih skladbi. U tom vizualno-zvučnom aspektu bilo je sve onako detaljizirano kao na studijskim zapisima, no dozvolili su i eksperimentalnu slobodu, osobito u hardcore-techno gabber ritmom nabijenom noise komadu "Try now" sa potporom elektronskih loopova, te u klasičnom i umjerenijem noise-rock broju "If you hear it" sa naglašenim gitarskim riffovima koji se kasnije pretvaraju u osebujnu de-kompozicijsku strukturu u kojoj sva trojica razbijaju komad po komad aranžmana izvikujući neke neartikulirane glasove pri čemu su imitirali jedan vid interne svađe.
[ jakuzi's attempt ]

jakuzi's attempt   © horvi

U ovom vrlo kratkom nastupu koji je trajao nešto duže od pola sata ispoljili su zavidnu i obilatu količinu neandertal noise-rock energije. Bilo je to opakih pola sata napada na klasični noise rock sistem. Nakon koncerta Markus je izjavio da su veoma zadovoljni sa prijemom publike, te da je njihova audijencija u Beču vrlo mlako dočekala i ispratila njihovu svirku na ovoj mini turneji, no da daleko bolje uvijek prolaze primjerice u Sloveniji i zemljama izvan svoje domovine. A dokaz tome može poslužiti i činjenica da je njihov prijatelj Csaba koji je prodavao artikle na pultu zadovoljno trljao ruke...

horvi

---------------------------------------------------------------------------------

Prije 13 godina Zeni Geva su svirali u Jabuci, a ja nisam mogla ići. To je jedan od koncerata koje nikad nisam prežalila. Naravno da ću do kraja života morati slušati kako je to bio najgenijalniji koncert ikad, ali tako to obično ide, zar ne? Prije dvije godine Zeni Geva su se konačno trebali ponovo ukazati na ovim prostorima, ali turneja je odgođena, tako da sam tek sada uspjela dokopati odlaska na njihov koncert.
[ zeni geva ]

zeni geva   © ana

Predgrupa Jakuzi's Attempt je već svirala kad smo došli. Nismo im baš posvetili previše pažnje, ali stojeći ispred velike dvorane Teatra &TD čekajući da završe ugledali smo pjevača s bubnjem kako istrčava iz dvorane, baca se na pod i sumanuto bubnja. Možda je namjeravao skoknuti do šanka, ali je shvatio da je ipak malo predaleko. Tko to zna…
[ zeni geva ]

zeni geva   © glass

I onda konačno, Zeni Geva! Već sam se pripremila na krv iz ušiju, a kad tamo ništa. Prilično tiho. Uznemirih se da mi je sluh toliko oštećen da su mi Zeni Geva postali tihi, ali nakon što je nekoliko ljudi potrdilo da ni njima baš ne para bubnjiće, prošle su me paranoje. Ali manjak krvavih ramena na stranu, Zeni Geva su predivni! Čini mi se da već stoljećima nisam bila na koncertu prave muške muzike. Fućkaš sve ove metal koncerte, sve je to voda naspram brutalnih Japanaca. Ne usudim se ni pomisliti kako je to zvučalo u maloj Jabuci nafrljeno do daske. Samurajski nosie rock savršeno opisuje glazbu koju stvaraju Zeni Geva. Japanska tradicija, metal, noise, industrial, psihodelija… sve se to savršeno spaja s KK Null-ovim vokalom koji vas presjeca poput katane. Zeni Geva izgledaju vrlo pitomo na prvi pogled. Ali onda počnu svirati.
[ zeni geva ]

zeni geva   © ana

Nakon 40-ak minuta dobili smo tenkjugudnajt i pristojni japanski naklon. Ma da ne bi. Žestoko urlikanje je urodilo plodom i Zeni Geva su se vratili na još par minuta. I opet tenkjugudnajt. Kako da ne. Ovaj put je urlikanje potrajalo malo duže, ali publika nije posustajala, pa su nas počastili još jednom brutalnom pjesmom za laku noć.
[ zeni geva ]

zeni geva   © ana

Bilo je kratko i ne previše glasno, ali slatko. Možda sam očekivala malo više brutale i buke, jer ipak sam godinama slušala o 'najglasnijem koncertu u svemiru', ali svejedno je bilo odlično i nadam se da im neće trebati opet dvoznamenkasti broj godina da ponovo dođu. Zeni Geva su definitivno jedan od onih 'klanjam se do poda' bendova. Samo pitajte Stevea Albinija.

ana

horvi // 16/04/2009

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*