home > koncert > MINIVAL 07, 11.IV 2008., Tvornica, Zagreb

kontakt | search |

MINIVAL 07, 11.IV 2008., Tvornica, Zagreb

Prošli petak netko je strgao nogu, a ovog petka je netko od članova sastava VIKEND U HONG KONGU strgao prst, tako da smo prisustvovali nastupima samo dva izvođača - POD NAPONOM (Koprivnica) i THE ORANGE STRIPS (Labin).

Bez obzira što na Minival dolaze samo eminentni glazbeni stručnjaci u velikom broju i rijetki poklonici Balaševića i Vuce, milijunska javnost redovito prati zbivanja na ovom happeningu. Jedan od eminentnijih predstavnika glazbene infrastrukture ove večeri bila je Remi iz Elemental koja se ugodno družila sa članovima The Orange Strips i Pod naponom u backstageu, dok je voditeljica Ida silno okupljeno mnoštvo na početku večeri pozvala u prve redove da zauzmu mjesta do kojih je bilo veoma teško doći jer nisu niti postojali.
[ ida prester najavljuje... ]

ida prester najavljuje...   © horvi

POD NAPONOM su mlada hard-rock trojka iz Koprivnice koji sviraju uigrano i čvrsto, no imaju jednu veliku boljku - neoriginalnost koju izvlače uobičajenim mačoidnim tekstovima na hrvatskom jeziku. Uostalom, demo izvođačima je upravo poimanje originalnog izričaja uvijek u prvom planu, no Pod naponom su više nego očito privrženi svojim temeljnim odrednicama od AC/DC s blagim heavy izletima ka Led Zeppelin i Black Sabbath i da se kao pijani plota ne drže uobičajenih gitarističkih i aranžmanskih fraza od njih bi se nešto i moglo očekivati. Boljka neinventivnog individualnog izraza i nespremnost ka eksperimentima cementira ovaj trio kao još jedne sljedbenike cijele struje koju na ovim prostorima predvode Partibrejkerski, Majke i Messerschmith (a i stare Divlje jagode, Atomsko sklonište i rani Vatreni poljubac). A ima ih mnogo - od No Rules, Muškat Hamburg, Spuštene rolete, The Dogz, nekadašnje Školjke... Sve skladbe Pod naponom su brze i čvrste, te u večerašnjem repertoaru nisu izveli niti jedan laganiji tempo. Zabilježeni naslovi bili su "Ona", "Energija", "Crni anđeo", "Glasno, glasnije", "Lud sam"... koje premda su njihove autorske kompozicije izvlače mnoštvo uglavnom linearnih i prepoznatljivih melodija u kojima se jako teško shvatilo o čemu frontmen (gitarist i vokal) pjeva, te su pokazali da je Tvornica ipak preveliki prostor za njihov sabijeni zvuk. U nekom daleko manjem klubu funkcionirali bi solidnije i za sada im treba pustiti na volju sve dok vrijeme ne pokaže njihovu sklonost ka zrelijem i dorečenijem autorskom izrazu.
[ pod naponom ]

pod naponom   © horvi

O THE ORANGE STRIPS, sjajnom sekstetu iz Labina koji se godinama praćka u konkurenciji sa pripadajućim demo izvođačima konačno je progovorila i naša publika koja ih je izabrala za najboljeg novog izvođača ovogodišnje Zlatne Koogle. Sasvim zasluženo su pokupili ovu nagradu zbog koje im se smililo konačno i gradsko poglavarstvo Labina koje im je priskočilo u pomoć i sponzoriralo realizaciju troškova objavljivanja albuma kojeg su pripremali godinama. On treba ovih dana ići u štampu, te će uskoro i biti objavljen za britansku etiketu Matchbox Recordings pod naslovom "Follow". Večeras su izašli po običaju u punom sastavu (dvije el. gitare, klavijature, bas, bubnjevi i akustična gitara) i prvi broj "Suffocate in love" izveli u brzom, plesnom tempu s mnogo harmonija, te su se momci odmah bacili na ples i vrlo atraktivan scenski nastup pun kretnji i pristupačnog kontakta s publikom. Zatim su sljedile "In the lake", "Kissed a girl", "Gino Stavros", "Follow", "Madras", "Song without a hero", "Letters in your mbox", da bi nastup završili s odličnom "Loell Duinn". Njihov nastup je mogao potrajati i dulje, no princip Minivala je bez obzira na izostanak sastava Vikend u Hong Kongu i dalje ostao neokaljani programski koncept od četrdesetak minuta. O nastupu Stripsa samo sve najbolje. Scenski i zvučno su bez ijedne greške tako da su po tko zna koji put dokazali da su jedan od rijetkih hrvatskih izvođača koji pjeva na engleskom jeziku potpuno spremni da budu originalni domaći izvozni glazbeni proizvod.
[ the orange strips ]

the orange strips   © horvi

Nakon završetka ovog zaista minijaturnog Minivala 07 ekipi se pridružila momčad iz NoS3ngs, te je tulumčić nastavljen u Purgeraju uz mnoštvo prijatne šale i nezaobilaznih glazbenih brbljavih tema.

U ovom izdanju Minizinea 07 nije navedena lista izvođača za Minival 08. Tko zna, možda nas očekuje neko prijatno iznenađenje koje organizator namjerno nije htio najaviti...
[ remi s orange stripsima ]

remi s orange stripsima   © horvi

horvi // 15/04/2008

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Body Count @ Šalata, Zagreb, 16/06/2024

Body Count @ Šalata, Zagreb, 16/06/2024

| 20/06/2024 | denis |

>> opširnije


cover: The Smile @ Malo rimsko kazalište, Pula, 15/6/2024

The Smile @ Malo rimsko kazalište, Pula, 15/6/2024

| 20/06/2024 | nina kc |

>> opširnije


cover: Mick Harvey w/ Amanda Acevedo @ Rojc, Pula, 14/6/2024

Mick Harvey w/ Amanda Acevedo @ Rojc, Pula, 14/6/2024

| 19/06/2024 | nina kc |

>> opširnije


cover: Dropkick Murphys @ Šalata, 12/06/2024

Dropkick Murphys @ Šalata, 12/06/2024

| 16/06/2024 | dora pavković |

>> opširnije


cover: Fijuk sajam, 02/06/2024, DKC Pomorandža, Podgorica

Fijuk sajam, 02/06/2024, DKC Pomorandža, Podgorica

| 16/06/2024 | edo žuđelović |

>> opširnijewell hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*