home > koncert > ELENA + balans, 09/09/2022, KSET, Zagreb

kontakt | search |

ELENA + balans, 09/09/2022, KSET, Zagreb

Uvijek je to tako s novim bendovima. Ako ih ranije nisi gledao uživo, ne znaš što mogu ponuditi. Osobno sam se plašio nastupa slovenskih fantja in punce balans, no krenimo redom...

Večer u KSET-u petkom nakon duljeg vremena. Stari dobri klub je počeo novu sezonu, radi po novom rasporedu samo od 20 sati do ponoći, nema više, barem za sada onog dnevnog boravka po čitave dane od jutra do fajrunta ko' što nekad znadosmo svratit na cugu nakon posla ili za radnog vremena na kavu kad se našlo u blizini, a tamo imadem dvije destinacije koje uobičavah obilaziti u dostavama. Sada su ipak neki drugačiji kriteriji u koje ne bih ulazio zašto je tome tako, pa je pomalo otužno vidjeti u popodnevnim satima kako se studenti okupljaju u dvorištu iza sjedeći na paletama jerbo im vrata kluba nisu otvorena.

I skupiše se prije svirke podosta ekipe, u klubu na prvim taktovima "Lutke od papira" ELENE bilo je zadovoljavajuće popunjeno s obzirom da su tek nedavno startali s prvim nastupima po zagrebačkim sviralištima uz dosta šture najave da su alternativni rock što je tek samo globalno žanrovski opis širokog i nedefiniranog spektra. Ono što se čuje na sjajnom im albumu prvijencu "Kaos u vremenu kojeg nema" www.terapija.net/mjuzik.asp?ID=31711 objavljenom koncem prošle godine je daleko transparentnije od toga; ima na njemu svačega u gustim slojevima neo-folka, no-wavea, gothica, darka, pa i pomalo post-punka u gradacijskim sferama ubačenih ambijentalnih fragmenata, tako da im čitavi sklop funkcionira u minimalističkom dekoru kolaža razvučenih na poprilično dugačke pjesme i više od 10 minuta.



Te večeri su se dokazali da sve ono što su snimali na njemu u protekle dvije godine nije nikakva slučajnost. Kao prvo, sve to umiju izvesti i odsvirati s gotovo istim karakteristikama, naime, neizmjerno me zanimala tehnička potkovanost gitariste Elvisa Mikca, a ona je prikazano superiorna premda nisam pretpostavljao da barata i s nekoliko pedala, kao i s još jednom gitarom što se na albumu baš i ne primijeti. Uživo odlično funkcionira, a zatim vokal Lucije Gašpari koji se rasteže od mezzosoprana do vrlo visokih soprana da sam u nekim dionicama naprosto morao pričepiti uha koliko je visokih registara što paraju frekvencijama.



Sistem svirke im je kompaktan, zvučno razdvojen u bubnjarskim štropotima i prelazima Dejana Lipovca, te basova Ivana Periše stvarajući prljavi i mračni osjet inače senzibilnih lirskih fabula punim premisa otuđenja i individualnih depresija. Sve je točno pogođeno i adekvatno preneseno s albuma, čak u nekim sekvencama i dotjeranije, po mom guštu s tim zgusnutijim, pomalo kaotično-abrazivnim pristupom posjećujući i teritorije psihodeličnog noisea na pragovima kraćih dekompozicijskih utora. Nema sumnje, razvijaju se u pravome smjeru potvrdivši potpuni autorski legitimitet. A izveli su i neku pjesmu koje nema na albumu, vjerojatno nova, potpirivši zazubice za naredni studijski rad.



Nego, spomenuh da sam se snebivao što se tiče ljubljanskog balansa (baš se tako piše s malim slovom) jerbo su im prvi radovi sumnjive kreativnosti, prije svega sviračke. Nije baš da su nešto osobito muzikalni i kreativni: postava od bubnjara i bas gitare nije ništa novo, ali se u takvoj formaciji mora mnogo toga napraviti da bi bilo intrigantno, a to im studijski radovi ne pokazuju. Okey, večeras su odsvirali neke nove stvari koje su očito solidno uvježbali raspalivši u plesni krautrock gdje se bubnjar Jan Kmet dobrano nalupao, onako, skoro pa živalsko-zvjerski rasturivši svaku minimalističku dionicu basova Andreja Pervanje, ali kako god, tu ostaje mnogo praznog i neiskorištenog prostora kojeg vokalistica Kristin Čona ne može popuniti na adekvatan način. Jednostavno, ova 3 elementa su im premalo, pa se tu povremeno dodaje neki sitan samplirani efektić, kao i prostorni halovi na vokal stvarajući poluprazno lutanje po psihodeličnoj strukturi omeđenoj zidovima preko kojih se, za sada ne može.



Pa iako im je stil vrlo skroman, ne može se osporiti da nije zabavan: Kristin je atraktivna i energična u scenskom nastupu s pomalo stidljive drskosti na vrlo otkačene i šašave tekstove, zna i zafučkati obogaćivajući ionako tanku infrastrukturu, a ritam je ono što drži čitav kostur neprekidno tjerajući na plesanje kao da je neki d'n'b/techno/trance party. U tom aspektu su vrlo primamljivi s izglednim šansama za široku prihvaćenost nezavisno od toga doživljavali se preko očitih post-punk relacija, jasnoj definiciji krautrock repeticija ili nekih relativno novijih stilizacija, praktički sukladnih nastavaka izniknulih uglavnom u 21. stoljeću.



Ništa revolucionarno, ali niti stagnirajuće, balans održava suptilan punkerski lirski šmek revolta i bunta s mnogo uličnog humora, ironije i cinizma koji i nije posebno došao do izražaja u ovoj prilici; trebalo je Kristin, a kasnije i Andrejov vokal drugačije i glasnije ozvučiti za potpuni dekor njihovog otkačenog egzibicionizma na ljubljanskom dijalektu vrlo bliskog našoj kajkavštini sjeverozapadne Hrvatske. Tada bi bila donekle pogođena njihova 'zdej vam je pa res loh jasn' angažiranost, uostalom ne treba ih samo doživljavati preko ritmičkog zova na ples koji im se, nažalost i ne osjeti na albumima. Imaju svojih otvorenih aduta, a prvi jest ovakav solidan koncertni pristup, puno bolji od onih s njihove bandcamp stranice. A dugi je nada da prihodnim delom bodo ostvarjali boljše valovne dolžine k da ni nč.

horvi // 12/09/2022

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


> chek us aut!
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*